Potrebna je puna primena Zakona u borbi sa nasiljem u porodici

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Sreda, 24. 05. 2017. | Komentara: 0

Potrebna je puna primena Zakona u borbi sa nasiljem u porodici

Novi Sad, 24. maj 2017 - Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine upozorava da Zakon o sprečavanju nasilja u porodici ne sme biti samo jedan od zakona kojim se ispunjava obaveza u odnosu na međunarodne standarde ljudskih prava, već se mora postaviti mnogo jasniji pravni okvir za sveobuhvatnu zakonsku regulativu kojom se sprečava nasilje nad ženama i nasilje u porodici.

 LSV

Zbog toga postavljamo pitanje Ministarstvu pravde, da li su stvoreni svi preduslovi za primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, budući da je nepoznat broj policijskih službenika, tužilaca i sudija koji su prošli specijalizovanu obuku, u cilju efikasnijeg reagovanja i senzibilizacije u postupanju, prilikom prijave nasilja u porodici?

Samo od spremnosti institucija i organa koji se suočavaju sa problemom nasilja, zavisi uspešnost primene novog Zakona.

Poslanici LSV su aktivno učestvovali predlaganjem amandmana i u diskusiji o predlogu Zakona, sa namerom da se predvide pozitivne mere eliminacije svih oblika nasilja nad ženama, zbog čega je važno imati na umu značaj izricanja hitnih mera.

Nasilje u porodici je najređe prijavljivano nasilje, pošto je prisutan stav da je to privatan porodični problem, bez adekvatne reakcije i tretmana nadležnih institucija.

Femicid u Srbiji bazira se na analizi medijskih članaka, zbog čega postoji opasnost da je broj žrtava i veći, za slučaj da nisu dospeli u rubriku crne hronike.

 

Forum žena
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Forum žena LSV | Utorak, 13. 08. 2013. | Komentara: 0

Pomoć za najugroženije porodice u Kovačici

KOVAČICA – Forum žena Opštinskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine u Kovačici je, povodom 9. avgusta, Svetskog dana siromašnih osoba, organizovao humanitarnu akciju prikupljanja odeće i obuće.
Forum žena LSV | Četvrtak, 08. 08. 2013. | Komentara: 0

Počela serija predavanja u organizaciji FŽ LSV Zrenjanin

ZRENJANIN - Predsednica Foruma žena Gradskog odbora LSV Zrenjanin Ankica Dostanić i predsednik Omladine LSV i trener Centra za edukaciju LSV Nenad Mišković održali su predavanja na temu odnosa sa javnošću, analize konfliktnih odnosa i tranzicione pravde u Srbiji.
Forum žena LSV | Subota, 22. 06. 2013. | Komentara: 0

Đurđina Jerinkić nova predsednica Foruma žena LSV

NOVI SAD - Nova predsednica Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine je Đurđina Jerinkić, a potpredsednice su Sandra Ristić (Banat) i Ana Kandić (Bačka), dok će potpredsednica iz Srema biti izabrana naknadno, odlučeno je na današnjem, prvom redovnom kongresu FŽ LSV.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook