Potrebna je puna primena Zakona u borbi sa nasiljem u porodici

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Sreda, 24. 05. 2017. | Komentara: 0

Potrebna je puna primena Zakona u borbi sa nasiljem u porodici

Novi Sad, 24. maj 2017 - Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine upozorava da Zakon o sprečavanju nasilja u porodici ne sme biti samo jedan od zakona kojim se ispunjava obaveza u odnosu na međunarodne standarde ljudskih prava, već se mora postaviti mnogo jasniji pravni okvir za sveobuhvatnu zakonsku regulativu kojom se sprečava nasilje nad ženama i nasilje u porodici.

 LSV

Zbog toga postavljamo pitanje Ministarstvu pravde, da li su stvoreni svi preduslovi za primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, budući da je nepoznat broj policijskih službenika, tužilaca i sudija koji su prošli specijalizovanu obuku, u cilju efikasnijeg reagovanja i senzibilizacije u postupanju, prilikom prijave nasilja u porodici?

Samo od spremnosti institucija i organa koji se suočavaju sa problemom nasilja, zavisi uspešnost primene novog Zakona.

Poslanici LSV su aktivno učestvovali predlaganjem amandmana i u diskusiji o predlogu Zakona, sa namerom da se predvide pozitivne mere eliminacije svih oblika nasilja nad ženama, zbog čega je važno imati na umu značaj izricanja hitnih mera.

Nasilje u porodici je najređe prijavljivano nasilje, pošto je prisutan stav da je to privatan porodični problem, bez adekvatne reakcije i tretmana nadležnih institucija.

Femicid u Srbiji bazira se na analizi medijskih članaka, zbog čega postoji opasnost da je broj žrtava i veći, za slučaj da nisu dospeli u rubriku crne hronike.

 

Forum žena
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Forum žena LSV | Utorak, 04. 12. 2018. | Komentara: 0

Bitan politički konsenzus u borbi protiv nasilja nad ženama

Pokrajinska poslanica i koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Skupštine AP Vojvodine mr Maja Sedlarević ocenila je da je dobro što postoji politički konsenzus u borbe protiv nasilja nad ženama i rodno zasnovanog nasilja, u čemu AP Vojvodina ima višegodišnje iskustvo.
Forum žena LSV | Petak, 30. 11. 2018. | Komentara: 0

Sedlarević: Zadatak svih nas je da stvorimo uslove kako bi žrtve imale poverenje u institucije

Šesnaest dana aktivizma u borbi protiv nasilja prema ženama samo su prilika da se ukaže na sveprisutni problem rodno zasnovanog nasilja kome, nažalost, svedočimo svakodnevno, istakla je koordinatorka Ženske parlamentarne mreže mr Maja Sedlarević i dodala da se, ne samo u ovih šesnaest dana, nego svakog dana, mora pomoći, pokazati ženama koje trpe nasilje da nisu same, podržati svaku kojoj treba pomoć i svakoj omogućiti pravo na izbor.
Forum žena LSV | Sreda, 21. 11. 2018. | Komentara: 0

Da li je država sposobna da primenjuje Zakon o sprečavanju nasilja u porodici?

Pre početka obeležavanja „16 dana aktivizma protiv  nasilja nad ženama“, Liga socijaldemokrata Vojvodine pita ministarku pravde koji su efekti Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i partnerskim odnosima, budući da su podaci o femicidu višestruko veći u odnosu na prethodne godine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook