Predsednik Srbije glumi sudiju i dželata

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Petak, 18. 01. 2019. | Komentara: 0

Predsednik Srbije glumi sudiju i dželata

Novi Sad, 18. januar 2019 - Povodom poslednjih nastupa predsednika Republike Srbije u kom je medijima i javnosti najavio oštrije i duže kazne, Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje o  poverenju Vladi, budući da Aleksandar Vučić očigledno glumi i sudiju i dželata, te nam ministarstva nisu ni potrebna.

LSV

Nakon sednice Nacionalnog saveta za bezbednost, najavljen je obračun sa korupcijom i kriminalom, kao i duže, odnosno oštrije kazne za neka od najtežih krivičnih dela. Ovim predsednik Republike Srbije izlazi iz okvira svojih ovlašćenja, po mišljenju strukovnih udruženja, čime se zapravo nastavlja izgradnja „kulta vođe“ i zavođenje atmosfere straha, budući da se samo izvršni organi doživljavaju kao vlast, bez nezavisnosti sudstva.

Budući da je prošlo godinu i po dana od podnošenja inicijative Fondacije „Tijana Jurić“ sa potpisima preko 150 000 građana i građanki, da se izmeni Krivični zakonik, nije poznato šta je navelo predsednika da ovo izjavi medijima jer je vrlo neodređeno rečeno koji će koraci biti preduzeti kako bi se ostvario pomenuti cilj.

Sa druge strane, na ovaj način se pooštravaju kazne i država rešava posledice stravičnih zločina, ali ipak ne uspeva da dosledno primeni Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, da se bavi preventivom i onemogući potencijalne nasilnike da ponovo izvrše zločin nad svojim žrtvama. Trenutno blaga politika kažnjavanja ničim ne plaši recidiviste, te oni nastavljaju agoniju nasilja u porodici i partnerskim odnosima.

Ovo je najmanje još jedan razlog zašto treba preispitati rad ministarke pravde Nele Kuburović, kao i rukovođenje Ministarstvom unutrašnjih poslova, na čijem je čelu Nebojša Stefanović? Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine traži doslednu primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, očekuje sistemska rešenja u sprečavanju nasilja u porodici i partnerskim odnosima, rad na sprečavanju uzroka, pre nego što dođe do tragičnih posledica koje sve češće imaju smrtni ishod.

Forum žena
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Forum žena LSV | Nedelja, 29. 11. 2015. | Komentara: 0

Broj žena žrtava nasilja svake godine sve veći

NOVI SAD - Gradska organizacija Foruma žena LSV Novi Sad juče je na Trgu mladenaca, svojom akcijom puštanja crvenih balona sa porukama protiv nasilja, želela da skrene pažnju na to da ovaj problem iz godine u godinu dobija sve veće razmere. 
Forum žena LSV | Utorak, 24. 11. 2015. | Komentara: 0

Oformiti Odeljenja za borbu protiv nasilja u porodici

NOVI SAD, 24. novembar - Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine poslaće 25. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, dopise institucijama u svim lokalnim samoupravama na području AP Vojvodine koje se bave sprečavanjem nasilja nad ženama - Centrima za socijalni rad, Domovima zdravlja, MUP-u, tužilaštvima i sudovima. 
Forum žena LSV | Sreda, 18. 11. 2015. | Komentara: 0

Bez tolerancije nema budućnosti

NOVI SAD - Predsednica Foruma žena Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad Sonja Golubović izjavila je da je 16. novembar, Međunarodni dan tolerancije, dan kada se podsećamo na to da je potrebno uvažavati tuđe mišljenje, tuđa osećanja i uverenja.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook