Predsednik Srbije glumi sudiju i dželata

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Petak, 18. 01. 2019. | Komentara: 0

Predsednik Srbije glumi sudiju i dželata

Novi Sad, 18. januar 2019 - Povodom poslednjih nastupa predsednika Republike Srbije u kom je medijima i javnosti najavio oštrije i duže kazne, Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje o  poverenju Vladi, budući da Aleksandar Vučić očigledno glumi i sudiju i dželata, te nam ministarstva nisu ni potrebna.

LSV

Nakon sednice Nacionalnog saveta za bezbednost, najavljen je obračun sa korupcijom i kriminalom, kao i duže, odnosno oštrije kazne za neka od najtežih krivičnih dela. Ovim predsednik Republike Srbije izlazi iz okvira svojih ovlašćenja, po mišljenju strukovnih udruženja, čime se zapravo nastavlja izgradnja „kulta vođe“ i zavođenje atmosfere straha, budući da se samo izvršni organi doživljavaju kao vlast, bez nezavisnosti sudstva.

Budući da je prošlo godinu i po dana od podnošenja inicijative Fondacije „Tijana Jurić“ sa potpisima preko 150 000 građana i građanki, da se izmeni Krivični zakonik, nije poznato šta je navelo predsednika da ovo izjavi medijima jer je vrlo neodređeno rečeno koji će koraci biti preduzeti kako bi se ostvario pomenuti cilj.

Sa druge strane, na ovaj način se pooštravaju kazne i država rešava posledice stravičnih zločina, ali ipak ne uspeva da dosledno primeni Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, da se bavi preventivom i onemogući potencijalne nasilnike da ponovo izvrše zločin nad svojim žrtvama. Trenutno blaga politika kažnjavanja ničim ne plaši recidiviste, te oni nastavljaju agoniju nasilja u porodici i partnerskim odnosima.

Ovo je najmanje još jedan razlog zašto treba preispitati rad ministarke pravde Nele Kuburović, kao i rukovođenje Ministarstvom unutrašnjih poslova, na čijem je čelu Nebojša Stefanović? Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine traži doslednu primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, očekuje sistemska rešenja u sprečavanju nasilja u porodici i partnerskim odnosima, rad na sprečavanju uzroka, pre nego što dođe do tragičnih posledica koje sve češće imaju smrtni ishod.

Forum žena
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Forum žena LSV | Petak, 23. 10. 2015. | Komentara: 0

Tribina Sećanje na skojevke i komunistkinje Novog Sada

NOVI SAD – Povodom Dana oslobođenja Novog Sada od fašizma u Drugom svetskom ratu, Gradski odbor Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad organizovao je tribinu pod nazivom „Sećanje na skojevke i komunistkinje i njihov doprinos borbi protiv fašizma”. 
Forum žena LSV | Četvrtak, 15. 10. 2015. | Komentara: 0

Ženama na selu omogućiti isto što i ženama u gradu

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine podseća da je 15. oktobar Međunarodni dan žena na selu, a da žene u ruralnim sredinama najčešće ne mogu da ostvare svoje pravo na redovnu zdravstvenu zaštitu, nemaju pravo na nasledstvo, poljoprivredna gazdinstva se retko vode na njih, što otežava procedure dizanja kredita i pokretanja sopstvenog biznisa.
Forum žena LSV | Utorak, 13. 10. 2015. | Komentara: 0

Ligašice na Konferenciji socijaldemokratkinja u Ljubljani

LJUBLJANA - Predstavnice Lige socijaldemokrata Vojvodine učestvovale su proteklog vikenda na III konferenciji Socijaldemokratskog programa mentorstva u Ljubljani.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook