Preventivnim pregledom protiv raka grlića materice

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Petak, 29. 01. 2016. | Komentara: 0

Preventivnim pregledom protiv raka grlića materice

NOVI SAD - Gradski odbor Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad apeluje na sve žene, da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice još više razmišljaju o svom zdravlju i odvoje malo vremena za posetu svom ginekologu i obave preventivni ginekološki pregled. Predsednica FŽ LSV Novi Sad Sonja Golubović podseća da je neophodno bar jedanput godišnje posetiti ginekologa i uraditi Papa-test.


- Rak grlića materice je još uvek ozbiljan problem javnog zdravlja u Evropi. Ono što zabrinjava je činjenica da se bolest javlja u mlađoj životnoj dobi i predstavlja drugi najčešći rak kod žena starosti od 15 do 44 godine.Ova činjenica ide u prilog  nastojanjima LSV da se u obrazovni sistem uvede „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“. Trebalo bi dodatno povećati mogućnost edukacije mladih Novosađanki, kako bi se doprinelo smanjenju broja neželjenih prekida trudnoće, polno prenosivih bolesti, kao i smrtnosti žena od raka grlića materice – navodi Golubović.

Ona upozorava da je rak grlića materice u Srbiji već dugo problem, jer se svake godine u proseku registruju 1.244 novoobolele žene, dok 482 žene izgube život od ove vrste raka koji može biti sprečen ili otkriven na vreme. 

- Najznačajniji korak u prevenciji raka grlića materice, dojke i debelog creva je rano otkrivanje tumora, a to se postiže redovnim odlaskom kod lekara. Rizik oboljevanja od raka može se znatno smanjiti primenom i drugih preventivnih mera i aktivnosti, a jedna od efikasnih mera je i imunizacija protiv humanog papiloma virusa. Važno je znati da dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80% slučajeva raka grlića materice – istakla je predsednica novosadskih ligašica.

Sonja Golubović je pozvala sve Novosađanke da iskoriste svoje pravo na zdravstvenu zaštitu i posete svog ginekologa, pošto Dom zdravlja „Novi Sad“ učestvuje u sprovođenju organizovanog programa skrininga na rak grlića materice. 

(BILSV, 29.01.2016)



Forum žena LSV | Ponedeljak, 07. 03. 2016. | Komentara: 0

I dalje nisu potpuno ostvarena prava žena u Republici Srbiji

Novi Sad, 07. mart - Forum žena LSV upozorava na to da i posle stotinu godina prava žena u našem društvu i dalje nisu potpuno ostvarena.
Forum žena LSV | Nedelja, 06. 03. 2016. | Komentara: 0

Nema dovoljno žena na mestima odlučivanja

ZRENJANIN - Povodom Međunarodnog dana žena, zrenjaninske ligašice podsetile su svoje sugrađanke na značaj 8. marta i pitanja koja se tiču položaja žena. Predsednica Foruma žena Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin, Ankica Dostanić, navela je da položaj žena nije zatvoren „okvir“, neki zabran, niti usputna tema za raspravu, jer život žena prožima celokupnu stvarnost.
Forum žena LSV | Subota, 05. 03. 2016. | Komentara: 0

LSV će poštovani principe rodne ravnopravnosti

NOVI SAD - Na predlog Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine, predsednik LSV Nenad Čanak potpisao je Inicijativu „Za ravnopravno učešće žena u odlučivanju“ Akademije ženskog liderstva.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook