Preventivnim pregledom protiv raka grlića materice

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Petak, 29. 01. 2016. | Komentara: 0

Preventivnim pregledom protiv raka grlića materice

NOVI SAD - Gradski odbor Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad apeluje na sve žene, da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice još više razmišljaju o svom zdravlju i odvoje malo vremena za posetu svom ginekologu i obave preventivni ginekološki pregled. Predsednica FŽ LSV Novi Sad Sonja Golubović podseća da je neophodno bar jedanput godišnje posetiti ginekologa i uraditi Papa-test.


- Rak grlića materice je još uvek ozbiljan problem javnog zdravlja u Evropi. Ono što zabrinjava je činjenica da se bolest javlja u mlađoj životnoj dobi i predstavlja drugi najčešći rak kod žena starosti od 15 do 44 godine.Ova činjenica ide u prilog  nastojanjima LSV da se u obrazovni sistem uvede „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“. Trebalo bi dodatno povećati mogućnost edukacije mladih Novosađanki, kako bi se doprinelo smanjenju broja neželjenih prekida trudnoće, polno prenosivih bolesti, kao i smrtnosti žena od raka grlića materice – navodi Golubović.

Ona upozorava da je rak grlića materice u Srbiji već dugo problem, jer se svake godine u proseku registruju 1.244 novoobolele žene, dok 482 žene izgube život od ove vrste raka koji može biti sprečen ili otkriven na vreme. 

- Najznačajniji korak u prevenciji raka grlića materice, dojke i debelog creva je rano otkrivanje tumora, a to se postiže redovnim odlaskom kod lekara. Rizik oboljevanja od raka može se znatno smanjiti primenom i drugih preventivnih mera i aktivnosti, a jedna od efikasnih mera je i imunizacija protiv humanog papiloma virusa. Važno je znati da dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80% slučajeva raka grlića materice – istakla je predsednica novosadskih ligašica.

Sonja Golubović je pozvala sve Novosađanke da iskoriste svoje pravo na zdravstvenu zaštitu i posete svog ginekologa, pošto Dom zdravlja „Novi Sad“ učestvuje u sprovođenju organizovanog programa skrininga na rak grlića materice. 

(BILSV, 29.01.2016)



Forum žena LSV | Petak, 18. 10. 2019. | Komentara: 0

Veće angažovanje države i edukacija stanovništva ključ su za borbu protiv karcinoma dojke

Sinoć je u Kino sali Lige socijaldemokrata Vojvodine održana tribina „Oktobar mesec borbe protiv karcinoma dojke : prevencija i skrining program u zaštiti zdravlja žena“
Forum žena LSV | Subota, 12. 10. 2019. | Komentara: 0

Sprečiti nesrazmeru između srednjeg rizika od obolevanja i vrha na evropskoj listi po smrtnosti od raka dojke

Predstavnice Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin danas su, u okviru meseca borbe protiv raka, u razgovoru sa građankama i građanima Zrenjanina ukazale da je neophodno sprečiti nesrazmeru između srednjeg rizika od obolevanja i vrha na evropskoj listi po smrtnosti od raka dojke u Srbiji. 
Forum žena LSV | Utorak, 30. 07. 2019. | Komentara: 0

Koliko vredi ženski život?

Sve su češća upozorenja iz nevladinog sektora o alarmantnom stanju kada su u pitanju žrtve porodičnog nasilja. Ovo je vidljivo kada se pogleda saopštenje Mreže „Žene protiv nasilja“ koje podatke o femicidu dobijaju samo iz naslova medija, jer precizne informacije nisu dostupne javnosti. Od početka 2019. godine u prvih sedam meseci, ubijeno je 15 žena. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook