Rak je izlečiv ako se otkrije na vreme

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Ponedeljak, 02. 11. 2015. | Komentara: 0

Rak je izlečiv ako se otkrije na vreme

NOVI SAD – Podaci o smrtnosti obolelih od karcinoma su poražavajući, zbog čega je rad na prevenciji i ranom otkrivanju oboljenja prioritetan. U cilju bolje zdravstvene zaštite, Autonomna Pokrajina Vojvodina mora imati svoje prihode i mora sama odlučivati o njihovoj raspodeli, zaključeno je na tribini koju je organizovao Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine u saradnji sa Savetom za zdravstvo i socijalna pitanja.

LSV

Na tribini koja je održana u petak, istaknuto je da se Srbija po učestalosti pojave malignih oboljenja nalazi na 22. ili 23. mestu u Evropi, ali zabrinjava to što je broj smrtnih ishoda izuzetno velik, jer se oko 60% obolelih javlja lekaru  u poodmakloj fazi, kada je izlečenje nemoguće. Lekari sa Instituta za onkologiju Vojvodine prof. dr Dušan Jovanović i prof. dr Darjana Jovanović napomenuli su da su redovni pregledi neophodni i da bi država trebalo da ih organizuje i finansira, jer je procenat izlečenja veoma visok ukoliko se oboleli jave lekaru na vreme. Kao faktori rizika su, na prvom mestu, loše životne navike (pušenje, unošenje aditiva i drugih kancerogenih materija), a veoma bitan je i nasledni faktor.

Dr Darjana Jovanović je naglasila da su rak dojke i rak grlića materice najčešći uzročnici smrti kod žena, iako je potvrđeno da su, ako se na vreme otkriju, u više od 90 odsto slučajeva izlečivi. Preporuka je da svaka žena posle 45 godina života jednom godišnje ode na mamografski pregled. Na tribini je napomenuto da je medicina u velikoj meri napredovala u izlečenju malignih obolenja, naša zemlja ima odlične stručnjake, u poslednjih pet godina pojavilo se mnogo novih lekova koji su veoma efikasni u lečenju, ali se ne nalaze na listi dozvoljenih lekova koje naši lekari smeju da prepišu pacijentima. Istaknut je problem na relaciji Republički fond  za zdravstveno osiguranje – lekari, jer su oni pretvoreni u  puke službenike Fonda koji se ponaša  monopolistički, a mnoge njegove odluke su utemeljene politički, a ne stručno.

Zamenik pokrajinskog sekretara za zdravstvo prof. dr Radovan Latinović je ocenio da Vojvođani zaslužuju mnogo bolju brigu o zdravlju, da svi izdvajamo za Fond za zdravstveno osiguranje, a on veoma loše funkcioniše. Latinović je naglasio i potrebu da Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo dobije status pravnog lica i mogućnost da odlučuje o raspodeli sredstava u zdravstvu u Vojvodini. Prema njegovim rečima, neophodno je otvoriti tržište osiguranja i omogućiti ljudima da sami uplaćuju dodatno osiguranje, kao što je slučaj u mnogim zemljama.
  
(BILSV, 02.11.2015)



Forum žena LSV | Subota, 07. 03. 2020. | Komentara: 0

LSV za bolju primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici

Na stručnom skupu, u organizaciji Kongresnog edukativnog centra, koji je održan u Novom Sadu, pod nazivom „O primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici“ govorila je Milena Popović Subić, v.d. predsednice Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine. 
Forum žena LSV | Petak, 31. 01. 2020. | Komentara: 0

Država postojećim zakonom manipuliše zaradama porodilja na njihovu štetu

Problemi porodilja se ne rešavaju zato što država pokušava da uštedi na najranjivijoj grupi, na kojoj ne bi nikada smela da štedi. To radi tako što uzima ženama ono što su one zaradile i deo tog novca preusmerava na druga socijalna davanja, u one oblasti koje može da iskoristi kao reklamu za sebe, a radi se ustvari o platama žena koje su se porodile.
Forum žena LSV | Utorak, 26. 11. 2019. | Komentara: 0

Forum žena LSV počeo kampanju sinoć u Novom Bečeju - Najteži korak prijavljivanje nasilja

Nevladine organizacije odradile su veliki posao u svim segmentima borbe protiv nasilja nad ženama i zahvaljujući njihovom angažmanu ovaj društveni problem postao je vidiljiv, doneseni su zakoni i počela je njihova primena od strane institucija, rečeno je juče u Novom Bečeju, na tribini kojom je Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine počeo 16 dana aktivizma za borbu protiv nasilja nad ženama.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook