Rak je izlečiv ako se otkrije na vreme

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Ponedeljak, 02. 11. 2015. | Komentara: 0

Rak je izlečiv ako se otkrije na vreme

NOVI SAD – Podaci o smrtnosti obolelih od karcinoma su poražavajući, zbog čega je rad na prevenciji i ranom otkrivanju oboljenja prioritetan. U cilju bolje zdravstvene zaštite, Autonomna Pokrajina Vojvodina mora imati svoje prihode i mora sama odlučivati o njihovoj raspodeli, zaključeno je na tribini koju je organizovao Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine u saradnji sa Savetom za zdravstvo i socijalna pitanja.

LSV

Na tribini koja je održana u petak, istaknuto je da se Srbija po učestalosti pojave malignih oboljenja nalazi na 22. ili 23. mestu u Evropi, ali zabrinjava to što je broj smrtnih ishoda izuzetno velik, jer se oko 60% obolelih javlja lekaru  u poodmakloj fazi, kada je izlečenje nemoguće. Lekari sa Instituta za onkologiju Vojvodine prof. dr Dušan Jovanović i prof. dr Darjana Jovanović napomenuli su da su redovni pregledi neophodni i da bi država trebalo da ih organizuje i finansira, jer je procenat izlečenja veoma visok ukoliko se oboleli jave lekaru na vreme. Kao faktori rizika su, na prvom mestu, loše životne navike (pušenje, unošenje aditiva i drugih kancerogenih materija), a veoma bitan je i nasledni faktor.

Dr Darjana Jovanović je naglasila da su rak dojke i rak grlića materice najčešći uzročnici smrti kod žena, iako je potvrđeno da su, ako se na vreme otkriju, u više od 90 odsto slučajeva izlečivi. Preporuka je da svaka žena posle 45 godina života jednom godišnje ode na mamografski pregled. Na tribini je napomenuto da je medicina u velikoj meri napredovala u izlečenju malignih obolenja, naša zemlja ima odlične stručnjake, u poslednjih pet godina pojavilo se mnogo novih lekova koji su veoma efikasni u lečenju, ali se ne nalaze na listi dozvoljenih lekova koje naši lekari smeju da prepišu pacijentima. Istaknut je problem na relaciji Republički fond  za zdravstveno osiguranje – lekari, jer su oni pretvoreni u  puke službenike Fonda koji se ponaša  monopolistički, a mnoge njegove odluke su utemeljene politički, a ne stručno.

Zamenik pokrajinskog sekretara za zdravstvo prof. dr Radovan Latinović je ocenio da Vojvođani zaslužuju mnogo bolju brigu o zdravlju, da svi izdvajamo za Fond za zdravstveno osiguranje, a on veoma loše funkcioniše. Latinović je naglasio i potrebu da Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo dobije status pravnog lica i mogućnost da odlučuje o raspodeli sredstava u zdravstvu u Vojvodini. Prema njegovim rečima, neophodno je otvoriti tržište osiguranja i omogućiti ljudima da sami uplaćuju dodatno osiguranje, kao što je slučaj u mnogim zemljama.
  
(BILSV, 02.11.2015)



Forum žena LSV | Nedelja, 05. 02. 2017. | Komentara: 0

Broj obolelih od raka sve veći, a lekara sve manje

Forum  žena Lige socijaldemokrata Vojvodine upozorava da je broj obolelih  od malignih bolesti u porastu u Srbiji. Obeležavanjem Svetskog dana borbe protiv raka ukazujemo da prevencija predstavlja najefikasniji pristup u smanjenju i kontroli malignih bolesti.
Forum žena LSV | Četvrtak, 15. 12. 2016. | Komentara: 0

Zabrinutost i žaljenje zbog presude Počuči

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine je sa zabrinutošću i žaljenjem dočekao vest da je Radomir Počuča nekadašnji portparol Protivterorističke jedinice MUP oslobođen optužbi da je ugrozio bezbednost „Žena u crnom“. 
Forum žena LSV | Subota, 03. 12. 2016. | Komentara: 0

Izgraditi nedostajuće rampe za prilaz osoba sa invaliditetom

Pored intenzivnijeg zapošljavanja, jedan od glavnih problema osoba sa invaliditetom predstavlja pristupačnost svim javnim objektima. U vezi sa tim, Forum žena Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad pozdravlja najavu borbe protiv bahatog parkiranja u gradu, koja bi trebalo da olakša kretanje osoba sa invaliditetom, majki sa decom i biciklista.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook