Sedlarević: Zadatak svih nas je da stvorimo uslove kako bi žrtve imale poverenje u institucije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Petak, 30. 11. 2018. | Komentara: 0

Sedlarević: Zadatak svih nas je da stvorimo uslove kako bi žrtve imale poverenje u institucije

NOVI SAD - Šesnaest dana aktivizma u borbi protiv nasilja prema ženama samo su prilika da se ukaže na sveprisutni problem rodno zasnovanog nasilja kome, nažalost, svedočimo svakodnevno, istakla je koordinatorka Ženske parlamentarne mreže mr Maja Sedlarević i dodala da se, ne samo u ovih šesnaest dana, nego svakog dana, mora pomoći, pokazati ženama koje trpe nasilje da nisu same, podržati svaku kojoj treba pomoć i svakoj omogućiti pravo na izbor.

LSV

- Zbog toga, jako je važna uloga organizacija civilnog društva, jer se njima mnogo lakše (i češće) žene obraćaju, ali i institucija čiji je zadatak prevashodno da zaštite žrtve, ali i sankcionišu nasilnike. A zadatak svih nas je da stvorimo uslove u kojima će svaka žena koja se suočava sa nasiljem imati poverenje u institucije i potražiti pomoć - rekla je Sedlarević gostujući u prepodnevnom programu Radio Novog Sada.

Prema njenim rečima, ipak, i ovde kada obeležavamo globalnu kampanju 16 dana aktivizma ne mogu, a da ne postavim pitanje efekata novodonetog Zakona o sprečavanju nasilja u partnerskim odnosima i u porodici.

- Svedočimo tome da je broj ubistava žena čak drastično povećan upravo od početka primene ovog zakona. Druga činjenica koja pokazuje da sa funkcionisanjem sistema institucija koje se bave sprečavanjem i prevencijom rodno zasnovanog nasilja nešto nije u redu jeste da se ubistva žena u nasilnim partnerskim i porodičnim odnosima najčešće dešavaju kao ishod višestrukog i, najverovatnije, višegodišnjeg nasilja prema žrtvi - ocenila je Sedlarević i dodala da se žrtve nasilja sučeljavaju i sa tim da nasilnici ipak, u najvećem broju slučajeva, nakon prijave dobiju samo meru upozorenja i da mali broj krivičnih prijava koje do tužilaštva i stignu, dođe do faze optužbe i glavnog pretresa.

- Stoga, izuzetno je važno sa jedne strane umrežiti sve institucije sistema i poboljšati njihovu komunikaciju, a samim tim, sigurna sam, i efikasnost. Poštovanje zakona i druge legislative, opšteg i posebnih protokola može samo poboljšati njihov rad i efikasnost. Stoga, jako je važno videti šta u prvom državnom Izveštaju Republike Srbije o primeni Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, takozvane Istanbulske konvencije, jer ćemo tako videti šta su primeri dobre prakse i koje institucije dobro i efikasno funkcionišu. Jer, ako u jednoj lokalnoj samoupravi ili instituciji sistem funkcioniše, onda se mora dati sve od sebe da se dobra praksa primeni i drugde i zaživi svugde - zaključila je Sedlarević.

Koordinatorka Ženske parlamentarne mreže najavila je da će u ponedeljak, 3. decembra, u Skupštini AP Vojvodine biti održana panel diskusija na ovu temu.

(SiZLSV, 30.11.2018)



Forum žena LSV | Ponedeljak, 26. 11. 2012. | Komentara: 0

Savremeno društvo ne sme da dozvoli nasilje nad ženama

SOMBOR - Povodom 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, Forum žena Gradske organizacije LSV u Somboru ukazao je danas da jedno savremeno društvo, kojem težimo, ne sme da dozvoli da svakih 10 dana jedna žena bude ubijena, da svaka treća bude fizički zlostavljena i da skoro svaka žena bude verbalno zlostavljana.
Forum žena LSV | Ponedeljak, 05. 11. 2012. | Komentara: 0

Dve akcije vršačkih ligašica

VRŠAC – Po završetku akcije ,,Solidarnost za sve"Forum žena Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vršac uručio je gradskoj organizaciji Crvenog krsta odeću, obuću i ostale potrebštine za najugroženije sugrađane.
Forum žena LSV | Sreda, 10. 10. 2012. | Komentara: 2

Pitanje za ministarku zdravlja: Ko štedi na zdravlju žena u Srbiji?!

NOVI SAD, 10. oktobar - Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine poziva ministarku zdravlja Slavicu Đukić Dejanović da javno kaže kako je moguće da žene u Srbiji, u 21. veku, imaju pravo na samo jedan ciljani ginekološki pregled radi ranog otkrivanja raka grlića materice u domovima zdravlja i to u periodu od tri godine?



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook