Skrining programom do zdravlja

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Utorak, 25. 10. 2011. | Komentara: 0

Skrining programom do zdravlja

ZRENJANIN - Forum žena GrO Lige socijaldemokrata Vojvodine nastavlja svojim akcijama i tribinama da podstiče i edukuje žene o brizi za zdravlje i značaju preventivnih pregleda.

Forum žena LSV

Na redovnoj konferenciji za novinare, dr Jovanka Koprivica, potpredsednica GrO LSV Zrenjanin i Ildiko Bođo, predsednica FŽ GrO LSV Zrenjanin, apelovale su na nadležne organe da se više angažuju u sprovođenju programa za rano otkrivanje bolesti, jer su dugotrajna lečenja i trajni invaliditet svakako skuplji od preventive.

- Nakon niza inicijativa Ministarstva zdravlja RS, najnovija vest je da će nacionalni skrining programi za rak dojke i rak grlića materice početi da se sprovode od sledeće godine, kada će prvi pacijentkinje početi da dobijaju pozive za pregled. Da li je i ovo još jedno predizborno obećanje ili će ipak početi realizacija programa - zapitala je dr Koprivica, dodajući da skrining podrazumeva organizovano sprovođenje testova i pregleda, a sa ciljem da se bolest što ranije otkrije. Kako je objasnila, kod malignih bolesti ovakvi pregledi su od izuzetnog značaja, jer ishod lečenja i procenat smrtnosti zavisi od stepena uznapredovalosti bolesti. Ako se tumor otkrije u početnom stadijumu i hirurške intervencije koje će se primeniti biće manjeg obima, dodala je dr Koprivica.
Ildiko Bođo je rekla da LSV već godinama ukazuje na značaj i potrebu organizovanja besplatnih preventivnih pregleda.
- Činjenica je da na godišnjem nivou svaka 12. žena u našoj državi oboli od raka dojke, a od toga se 40 odsto pacijentkinja javi lekaru kada je bolest u poodmakloj fazi. Zbog neblagovremenog lečenja oko 1500 žena umire, a razlozi su neznanje, neinformisanost i loša organizovanost zdravstvenog sistema. Na žalost, Vojvodina prednjači kada je reč o smrtnosti od ovih teških bolesti - upozorila je Ildiko Bođo, dodajući da je GrO LSV Zrenjanin, sa ciljem da se podigne svest građanki i građana o značaju preventivnih pregleda radi rane dijagnostike, organizovala tribine i ulične akcije edukativnog karaktera.
- Međutim, ni preventivne preglede, a ni adekvatno lečenje građani ne mogu da realizuju zbog loše zdravstvene politike naše zemlje. Lekari su preopterećeni, njihovi uslovi za rad su neadekvatni. Čak i u slučajevima kada je dijagnostikovana maligna bolest u ranoj fazi, vreme za lečenje se gubi zbog predugih lista čekanja - zaključila je Ildiko Bođo.
(BILSV, 25. 10. 2011.)




Forum žena LSV | Subota, 07. 03. 2020. | Komentara: 0

LSV za bolju primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici

Na stručnom skupu, u organizaciji Kongresnog edukativnog centra, koji je održan u Novom Sadu, pod nazivom „O primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici“ govorila je Milena Popović Subić, v.d. predsednice Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine. 
Forum žena LSV | Petak, 31. 01. 2020. | Komentara: 0

Država postojećim zakonom manipuliše zaradama porodilja na njihovu štetu

Problemi porodilja se ne rešavaju zato što država pokušava da uštedi na najranjivijoj grupi, na kojoj ne bi nikada smela da štedi. To radi tako što uzima ženama ono što su one zaradile i deo tog novca preusmerava na druga socijalna davanja, u one oblasti koje može da iskoristi kao reklamu za sebe, a radi se ustvari o platama žena koje su se porodile.
Forum žena LSV | Utorak, 26. 11. 2019. | Komentara: 0

Forum žena LSV počeo kampanju sinoć u Novom Bečeju - Najteži korak prijavljivanje nasilja

Nevladine organizacije odradile su veliki posao u svim segmentima borbe protiv nasilja nad ženama i zahvaljujući njihovom angažmanu ovaj društveni problem postao je vidiljiv, doneseni su zakoni i počela je njihova primena od strane institucija, rečeno je juče u Novom Bečeju, na tribini kojom je Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine počeo 16 dana aktivizma za borbu protiv nasilja nad ženama.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook