Tribina o prevenciji raka kod dece

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Sreda, 18. 02. 2015. | Komentara: 0

Tribina o prevenciji raka kod dece

SOMBOR –Svakog dana u Srbiji jedno dete oboli, a svake nedelje jedno dete umre od raka. Najčešći oblici raka kod dece su leukemija i tumor mozga, rečeno je na tribini „Rano otkrivanje – veća šansa“ koju je organizovao Gradski odbor Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Sombor, uz pomoć članica Društva za borbu protiv raka u Somboru.

LSV

Prim. dr Đerđi Šarić je istakla da je rak kod dece čest, ali i da je izlečiv, ako se otkrije na vreme jer deca reaguju dobro na terapiju. Na tribini je napomenuto da je od značaja podrška društva obolelima i njihovim porodicama, te da u Republici Srbiji postoji pet roditeljskih kuća za smeštaj roditelja za vreme lečenja.

Potpredsednica Foruma žena LSV Nataša Terbec je naglasila da je smrtnost dece obolele od raka u porastu.

- Rak krade našu prošlost, sadašnjost i budućnost. Podaci govore da je mogućnost izlečenja do 70% slučajeva, ako se na vreme otkriju. Nažalost, tu borba ne prestaje jer i nakon izlečenja deca se susreću sa problemima gde oko 60% pacijenata pati od hroničnih bolesti stečenih usled reakcije na primljenu terapiju – napomenula je Terbec.
Svako dete, bilo gde u svetu, zaslužuje da mu se omogući najbolji tretman i nega, naglasile su učesnice tribine i dodale da je, uprkos tome rak kod dece zapostavljena i marginalizovana bolest.

(BILSV, 18.02.2015)



Forum žena LSV | Subota, 07. 03. 2020. | Komentara: 0

LSV za bolju primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici

Na stručnom skupu, u organizaciji Kongresnog edukativnog centra, koji je održan u Novom Sadu, pod nazivom „O primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici“ govorila je Milena Popović Subić, v.d. predsednice Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine. 
Forum žena LSV | Petak, 31. 01. 2020. | Komentara: 0

Država postojećim zakonom manipuliše zaradama porodilja na njihovu štetu

Problemi porodilja se ne rešavaju zato što država pokušava da uštedi na najranjivijoj grupi, na kojoj ne bi nikada smela da štedi. To radi tako što uzima ženama ono što su one zaradile i deo tog novca preusmerava na druga socijalna davanja, u one oblasti koje može da iskoristi kao reklamu za sebe, a radi se ustvari o platama žena koje su se porodile.
Forum žena LSV | Utorak, 26. 11. 2019. | Komentara: 0

Forum žena LSV počeo kampanju sinoć u Novom Bečeju - Najteži korak prijavljivanje nasilja

Nevladine organizacije odradile su veliki posao u svim segmentima borbe protiv nasilja nad ženama i zahvaljujući njihovom angažmanu ovaj društveni problem postao je vidiljiv, doneseni su zakoni i počela je njihova primena od strane institucija, rečeno je juče u Novom Bečeju, na tribini kojom je Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine počeo 16 dana aktivizma za borbu protiv nasilja nad ženama.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook