Tribina Sećanje na skojevke i komunistkinje Novog Sada

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Petak, 23. 10. 2015. | Komentara: 0

Tribina Sećanje na skojevke i komunistkinje Novog Sada

NOVI SAD – Povodom Dana oslobođenja Novog Sada od fašizma u Drugom svetskom ratu, Gradski odbor Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad organizovao je tribinu pod nazivom „Sećanje na skojevke i komunistkinje i njihov doprinos borbi protiv fašizma”.

LSV

Istoričar mr Milivoj Bešlin upozorio je u uvodnoj reč i da zaboravljanje istorijskih činjenica i izmišljanje “nove” istorije u Srbiji ima za cilj da se omalovaži oslobodilačka borba partizana koji su bili jedini antifašistički pokret u Jugoslaviji.
– Novi Sad i Novosađani obeležavaju 71 godinu od oslobođenja u atmosferi rehabilitacije fašizma, o čemu govore pokušaji rehabilitacije kvislinga kao što je bio Milan Nedić , koji je bio na čelu kvislinške, marionetske vlade u Srbiji i pokretanju inicijative o Deklaraciji osude zločina u Rajinoj šumi i podizanju spomenika navodnim žrtvama stradalim od strane oslobodilaca Novog Sada – upozorio je Bešlin. Dr Gordana Stojaković predstavila je ženski pokret između dva rata i u toku Drugog svetskog rata , u okviru ženskih organizacija i u okviru Antifašističkog fronta žena.
– Organizacija AFŽ-a bila je izuzetno snažna i omogućila je ženama da se u potpunosti izjednače sa svojim saborcima, da dostignu visok stepen emancipacije. Njihov delokrug bio je veoma širok. Podjednako je bilo teško i opasno i ženama sa puškom u ruci, u partizanskim odredima i ženama koje su delovale u ilegali i trudile se da organizuju „pozadinsku“ borbu, brigu o ranjenicima, o žetvi, o snabdevanju boraca hranom. Zatim je tu bila i briga o ratnoj siročadi, o opismenjavanju i širenju kulture, kao i učešće  izgradnji zemlje – ukazala je ona. Stojaković je upozorila i da je veliki teret na ženama bio i nakon oslobođenja, jer  je bilo teško uskladiti želju i potrebu da se žene afirmišu u proizvodnji i obnovi zemlje, sa obavezama žena kao majki i supruga, u veoma patrijarhalnom društvu, koje ni socijalistička revolucija nije mogla puno da izmeni.
– Ali je činjenica da je socijalizam omogućio ženama da ostvare mnoga prava među kojima je svakako najznačajnije pravo glasa, pravo da biraju i da budu birane na sve funkcije i sve nivoe vlasti. Žene su, osim učešća u proizvodnim aktivnostima, sve više uzimale učešća i u političkom životu zemlje – dodala je ona istakavši da su tim svojim angažmanom žene učinile ogroman korak napred u istoriji borbe za svoj bolji položaj.
– Mnoge od njih su na inicijativu gradskih vlasti dobile svoje ulice, ali smatramo da im se nismo dovoljno odužili i da treba pokrenuti inicijativu da se spomen pločama obeleže kuće u kojima su neke od njih živele i radile. Bilo ih je različite životne dobi,  nacionalnosti, obrazovanja, ali je najveći broj njih stradao već u prvim godinama rata – navela je Stojaković istakavši između ostalih najznačajnije među njima poput Sonje Marinković, Klare Feješ, Lilike Bem, Grozde Gajšin i Vere Pavlović.

(BILSV, 23. 10. 2015)



Forum žena LSV | Utorak, 02. 10. 2018. | Komentara: 0

Oktobar je mesec borbe za zdravlje svake žene

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine podseća da i dalje nema efikasnih sistemskih rešenja da bi se obavili preventivni pregledi za žene, kojima bi se omogućila provera zdravlja na dostojanstven način i u prihvatljivim vremenskim rokovima.
Forum žena LSV | Petak, 13. 07. 2018. | Komentara: 0

Ubijena 21 žena, a ministar kaže da nam je položaj na zavidnom nivou

Na osnovu javnosti dostupnih podataka, Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine traži da ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, koji je izjavio da je “Položaj žena u Republici Srbiji već  na zavidnom nivou”, pojasni na osnovu čega je on doneo takvu procenu, kada svi podaci ukazuju da je broj ubistava žena koja su počinili njihovi partneri ili srodnici u porastu i da to predstavlja poziv na hitnu reakciju nadležnih organa.
Forum žena LSV | Četvrtak, 19. 04. 2018. | Komentara: 0

Sedlarević i Subić o Jelici Rajačić Čapaković

Povodom desetogodišnjice od smrti prve pokrajinske sekretarke za ravnopravnost polova i borkinje za institucionalizaciju rodne ravnopravnosti Jelice Rajačić Čapaković, juče je održan skup na kojem su njeni prijatelji i saradnici evocirali uspomene na nju. O danima provedenim sa Jelicom i zajedničkom radu pričale su i poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini APV mr Maja Sedlarević i potpredsednica Foruma žena LSV Milena Popović Subić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook