Ubijena 21 žena, a ministar kaže da nam je položaj na zavidnom nivou

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Petak, 13. 07. 2018. | Komentara: 0

Ubijena 21 žena, a ministar kaže da nam je položaj na zavidnom nivou

Novi Sad, 13. juli 2018 - Na osnovu javnosti dostupnih podataka, Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine traži da ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, koji je izjavio da je “Položaj žena u Republici Srbiji već  na zavidnom nivou”, pojasni na osnovu čega je on doneo takvu procenu, kada svi podaci ukazuju da je broj ubistava žena koja su počinili njihovi partneri ili srodnici u porastu i da to predstavlja poziv na hitnu reakciju nadležnih organa.

LSV

Forum žena LSV podseća da je u poslednjih osam godina u porodičnom nasilju ubijena  najmanje 251 žena, pri tome, u svakom trećem slučaju nasilje koje je prethodilo ubistvu bilo je prijavljeno nekoj od nadležnih institucija. Od početka ove godine u porodičnom nasilju ubijena  je 21 žena,  a jedan od poslednjih slučajeva ubistva desio se u Centru za socijalni rad na Novom Beogradu kao posledica "loše procene" nadležnih.

Neozbiljnost i neodgovornost za javno izgovorenu reč osobe koja je na čelu jednog od najvažnijih ministarstava u Vladi Republike Srbije je, i u ovom slučaju, očigledna, jer je već u sledećoj rečenici demantovao sam sebe izjavom da bi se “nakon otvaranja više sigurnih kuća uspostavila njihova međusobna saradnja i koordinacija, koja bi sigurno unapredila i sam rad ovih ustanova, a samim tim i obezbedila i veću bezbednost i zaštitu žena”.

Sigurne kuće su objekti socijalne zaštite za zbrinjavanje žena i dece žrtava porodičnog nasilja i predstavljaju samo menanizam da se žrtvi trenutno pomogne i da se smesti da bi sačuvala svoj i život svoje dece. Potreba da se izgrađuju sigurne kuće svakako postoji, ali isto tako, i pokazuje eskalaciju rodno zasnovanog nasilja, što ponajviše potvrđuje broj ubijenih žena samo od početka ove godine.

Forum žena LSV predlaže ministru Đorđeviću da ozbiljnije povede računa o svojim neodmerenim i paušalnim izjavama, jer položaj žena u Srbiji svakako nije na zavidnom nivou, što i dokazuje, između ostalog, i to da nam treba više sigurnih kuća.

Umesto davanja nespretnih i neodmerenih demagoških izjava, trebalo bi raditi na tome da se osposobe institucije sistema da reaguju na adekvatan način, da se zakoni iz ove oblasti počnu efikasnije primenjivati, predložiti mere prevencije nasilja prema ženama, i treba, naravno, unaprediti rad sigurnih kuća, ali ih posmatrati samo kao deo većeg sistema rešavanja problema rodno zasnovanog nasilja, a ne kao konačno rešenje.

Ako Đorđević to sve ne ume ili neće, Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine predlaže ministru da ustupi mesto nekom ko ume i hoće, jer se ovde radi o životima žena koje nemaju vremana da čekaju da on nauči, obuči se i  odluči da počne ozbiljno da radi svoj posao.

Forum žena
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Forum žena LSV | Nedelja, 06. 03. 2016. | Komentara: 0

Nema dovoljno žena na mestima odlučivanja

ZRENJANIN - Povodom Međunarodnog dana žena, zrenjaninske ligašice podsetile su svoje sugrađanke na značaj 8. marta i pitanja koja se tiču položaja žena. Predsednica Foruma žena Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin, Ankica Dostanić, navela je da položaj žena nije zatvoren „okvir“, neki zabran, niti usputna tema za raspravu, jer život žena prožima celokupnu stvarnost.
Forum žena LSV | Subota, 05. 03. 2016. | Komentara: 0

LSV će poštovani principe rodne ravnopravnosti

NOVI SAD - Na predlog Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine, predsednik LSV Nenad Čanak potpisao je Inicijativu „Za ravnopravno učešće žena u odlučivanju“ Akademije ženskog liderstva.
Forum žena LSV | Sreda, 03. 02. 2016. | Komentara: 0

Pomoć ligašica Udruženju Altruist

ŽABALJ - Predsednica Foruma žena Opštinsko odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Žabalj, Miholjka Matić, posetila je sa najbližim saradnicama Udruženje građana „Altruist“ iz ovog mesta i uručila im plastifikator, što je i dogovoreno prilikom prethodne posete.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook