Veće angažovanje države i edukacija stanovništva ključ su za borbu protiv karcinoma dojke

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Petak, 18. 10. 2019. | Komentara: 0

Veće angažovanje države i edukacija stanovništva ključ su za borbu protiv karcinoma dojke

NOVI SAD - Sinoć je u Kino sali Lige socijaldemokrata Vojvodine održana tribina „Oktobar mesec borbe protiv karcinoma dojke : prevencija i skrining program u zaštiti zdravlja žena“

LSV

Na tribini su  govorili prof. dr Darjana Jovanović i  prof. dr Dušan Jovanović. Tribina je koncipirana kao interaktivna komunikacija sa prisutnima, a putem kviz pitanja provereno je i poznavanje problematike.

- Ako znamo koji su rizični faktori, onda možemo i da se borimo protiv te opasne bolesti. Živimo u društvu koje nema dobru prevenciju, pa svaka žena treba da zna odgovor na neka pitanja kao što je  kada raditi samokontrolu dojki, rekla je prof. dr Darjana Jovanović, a zatim objasnila da je pravilno – jednom mesečno.

- Treba znati i  faktore rizika - kao što su prekomerna težina, konzumacija alkohola, velika zastupljenost crvenog mesa u ishrani i drugo, rekla je dr Jovanović i zaključila, da je u borbi protiv kancera dojke presudna edukacija stanovništva od početka školovanja do fakulteta.

Za rešavanje problema ranog otkrivanja kancera dojke neophodan je dobro uvezan sistem u zdravstvu, upozorio je   prof. dr Dušan Jovanović:

- Kod nas sve guramo u vrh, u sve najviše ustanove za lečenje karcinoma. Moramo krenuti odozdo, znači mora se znati ko šta radi i u kom momentu ko predaje pacijenta višoj instanci. Takođe, država mora da donete propise  sprovodi u praksi. Sa žaljenjem pitam prisutne žene kada ih je neko iz zdravstvenih ustanova pozvao na mamografiju ili ultrazvuk? Poziv na pregled trebalo bi da je redovna  praksa nadležnih, predočio je dr Dušan Jovanović.

Nekoliko žena je navelo da su poslednji put na pregled pozivane pre četiri godine u okviru donacije Japana.

On je zatim objasnio da su četiri godine  isuviše dug period  za  rano dijagnostikovanje bolesti.

Prema njegovim rečima u Sloveniji, ali i Hrvatskoj, žene se redovno pozivaju na preglede čime se smrtnost od karcinoma znatno smanjuje. Zbog slabe prevencije više od 50 odsto obolelih od raka u našoj zemlji  dođe u ustanove u uznapredovaloj fazi bolesti kada je lečenje skuplje I mnogo teže, upozorio je dr Jovanović.

Na interaktivnoj tribini o karcinomu dojke u organizaciji Foruma žena Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad, najviše pitanja je bilo o tome kada  je pravo vreme za mamografiju, kao i  koliko je bitan psiholog u sistemu lečenja. 

(SzILSV, 18.10.2019)



Forum žena LSV | Sreda, 24. 05. 2017. | Komentara: 0

Potrebna je puna primena Zakona u borbi sa nasiljem u porodici

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine upozorava da Zakon o sprečavanju nasilja u porodici ne sme biti samo jedan od zakona kojim se ispunjava obaveza u odnosu na međunarodne standarde ljudskih prava, već se mora postaviti mnogo jasniji pravni okvir za sveobuhvatnu zakonsku regulativu kojom se sprečava nasilje nad ženama i nasilje u porodici
Forum žena LSV | Sreda, 08. 03. 2017. | Komentara: 0

Da imamo jednake mogućnosti

Obeležavanjem Međunarodnog dana žena, Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine odaje počast ženama u borbi za ravnopravnost i jednakost, za pravo da odlučujemo o sebi i svom životu, da se školujemo, da imamo pravo glasa - da budemo birane i da biramo, da ne trpimo i tolerišemo nasilje, da odlučujemo o rađanju, u nameri da se odupremo povratku na nivo od pre 110 godina, već istrajemo u daljem unapređenju položaja žena. 
Forum žena LSV | Nedelja, 05. 02. 2017. | Komentara: 0

Broj obolelih od raka sve veći, a lekara sve manje

Forum  žena Lige socijaldemokrata Vojvodine upozorava da je broj obolelih  od malignih bolesti u porastu u Srbiji. Obeležavanjem Svetskog dana borbe protiv raka ukazujemo da prevencija predstavlja najefikasniji pristup u smanjenju i kontroli malignih bolesti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook