Za svoja prava borimo se svakodnevno

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Petak, 08. 03. 2019. | Komentara: 0

Za svoja prava borimo se svakodnevno

Novi Sad, 08. mart 2019 - Osmi mart, Međunarodni dan žena je dan kada slavimo žensku borbu i otpor, pokazujemo solidarnost sa različitim ženama i ukazujemo na sve one segmente društva u kojima su žene još uvek ugrožene, diskriminisane ili zapostavljene. Ovaj dan predstavlja simbol političke borbe svake od nas, dan kada obeležavamo sve dosadašnje pobede, ali i dekonsrtuišemo sve vidove seksizma, mizoginije i diskriminacije žena.

LSV

Sećajući se svih žena koje su svoje živote dale u borbi za ženska politička i radna prava, ne možemo a da ne ukažemo da i danas, gotovo svakodnevno, svedočimo nekom obliku narušavanja i ugrožavanja naših prava.

Od nepravednih uslova za zaposlenje i rad, mobinga i seksualnog uznemiravanja kojima su žene izložene, latentnog preispitivanja naših reproduktivnih prava, preko krajnje diskriminišućeg Zakona o finansijskog podršci porodici sa decom kojim su različitim kategorijama žena na najgrublji način uskraćena ili umanjena primanja dok su na porodiljskom odsustvu, do Zakona o sprečavanju nasilja u porodici koji se u praksi ne primenjuje dovoljno efikasno, odnosno državni organi i ustanove ne reaguju uvek u skladu sa potrebama, a i Krivičnim zakonikom bi trebalo da budu propisane strožije kazne. A ovo su tek neki od primera. Stoga, važno je i danas, baš na 8. mart, budemo svesne da za svoja prava i prava svih žena moramo da se borimo svakodnevno, stalno dokazujući koliko vredimo i možemo.

Moramo uvek imati na umu koliko se teško stečena prava moraju štititi i koliko i same sebi moramo biti važne. Od našeg zdravlja, reproduktivnih prava, prava na abortus i prava na roditeljstvo, prava na izbor, prava na obrazovanje i na rad, zavisi naša sloboda, kao i naši životi i životi generacija koje dolaze posle nas.


Maja Sedlarević,
članica Glavnog odbora 
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Forum žena LSV | Nedelja, 29. 11. 2015. | Komentara: 0

Broj žena žrtava nasilja svake godine sve veći

NOVI SAD - Gradska organizacija Foruma žena LSV Novi Sad juče je na Trgu mladenaca, svojom akcijom puštanja crvenih balona sa porukama protiv nasilja, želela da skrene pažnju na to da ovaj problem iz godine u godinu dobija sve veće razmere. 
Forum žena LSV | Utorak, 24. 11. 2015. | Komentara: 0

Oformiti Odeljenja za borbu protiv nasilja u porodici

NOVI SAD, 24. novembar - Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine poslaće 25. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, dopise institucijama u svim lokalnim samoupravama na području AP Vojvodine koje se bave sprečavanjem nasilja nad ženama - Centrima za socijalni rad, Domovima zdravlja, MUP-u, tužilaštvima i sudovima. 
Forum žena LSV | Sreda, 18. 11. 2015. | Komentara: 0

Bez tolerancije nema budućnosti

NOVI SAD - Predsednica Foruma žena Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad Sonja Golubović izjavila je da je 16. novembar, Međunarodni dan tolerancije, dan kada se podsećamo na to da je potrebno uvažavati tuđe mišljenje, tuđa osećanja i uverenja.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook