Zahtev za punu platu za trudnice u Opovu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Petak, 14. 12. 2012. | Komentara: 0

Zahtev za punu platu za trudnice u Opovu

OPOVO – Forum žena Opštinskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Opovo uputilo je danas predlog lokalnoj samoupravi da se u budžetu za narednu godinu iznađu sredstva za pomoć trudnicama i nezaposlenim majkama.

LSV

U predlogu Foruma žena LSV iz Opova navedeno je da se posebnom pozicijom u budžetu predvide sredstva kojim bi se trudnicama koje održavaju trudnoću nadomestio iznos do pune plate. Takođe, predloženo je da se nezaposlenim majkama, nakon porođaja, obezbedi paket za novorođenče u visini polovine minimalnog ličnog dohotka.Kako je istaknuto, žene se sve češće ne odlučuju za materinstvo zbog umanjenja plate u toku korišćenja trudničkog bolovanja.
- Prema nezvaničnim podacima opštine Opovo, godišnje se rodi oko sto novorođenčadi. Međutim  pravo trudničkog bolovanja imaju samo zaposlene majke, tako da je broj korisnika ovog prava mnogo manji. Problem „bele kuge“ smatramo da nije potrebno posebno naglašavati. Sve češće imamo primere opština koje u cilju povećanja nataliteta preuzimaju obavezu da iz svojih sredstava finansiraju razliku do punog iznosa zarade. Smatramo da ovo nije veliko opterećenje za opštinski budžet posebno imajući u vidu svrhu i očekivane efekte  – navedeno je u predlogu ligašica iz Opova.

(BILSV, 14.12.2012)



Forum žena LSV | Subota, 07. 03. 2020. | Komentara: 0

LSV za bolju primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici

Na stručnom skupu, u organizaciji Kongresnog edukativnog centra, koji je održan u Novom Sadu, pod nazivom „O primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici“ govorila je Milena Popović Subić, v.d. predsednice Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine. 
Forum žena LSV | Petak, 31. 01. 2020. | Komentara: 0

Država postojećim zakonom manipuliše zaradama porodilja na njihovu štetu

Problemi porodilja se ne rešavaju zato što država pokušava da uštedi na najranjivijoj grupi, na kojoj ne bi nikada smela da štedi. To radi tako što uzima ženama ono što su one zaradile i deo tog novca preusmerava na druga socijalna davanja, u one oblasti koje može da iskoristi kao reklamu za sebe, a radi se ustvari o platama žena koje su se porodile.
Forum žena LSV | Utorak, 26. 11. 2019. | Komentara: 0

Forum žena LSV počeo kampanju sinoć u Novom Bečeju - Najteži korak prijavljivanje nasilja

Nevladine organizacije odradile su veliki posao u svim segmentima borbe protiv nasilja nad ženama i zahvaljujući njihovom angažmanu ovaj društveni problem postao je vidiljiv, doneseni su zakoni i počela je njihova primena od strane institucija, rečeno je juče u Novom Bečeju, na tribini kojom je Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine počeo 16 dana aktivizma za borbu protiv nasilja nad ženama.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook