Ženama na selu omogućiti isto što i ženama u gradu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Četvrtak, 15. 10. 2015. | Komentara: 0

Ženama na selu omogućiti isto što i ženama u gradu

Novi Sad, 15. oktobar - Nezaposlenost i zdravstvena zaštita najčešći su problemi žena, a posebno žena na selu. 

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine podseća da je 15. oktobar Međunarodni dan žena na selu, a da žene u ruralnim sredinama najčešće ne mogu da ostvare svoje pravo na redovnu zdravstvenu zaštitu, nemaju pravo na nasledstvo, poljoprivredna gazdinstva se retko vode na njih, što otežava procedure dizanja kredita i pokretanja sopstvenog biznisa.LSV

Ženama na selu treba omogućiti da se obrazuju i razvijaju svoje potencijale, jednako kao i žene u urbanim sredinama, jer samo tako one mogu sebi omogućiti ekonomsku nezavisnost. 

Za razvoj ženskog stvaralaštva i preduzetništva na selu neophodna je imovina koja je u izuzetno malom procentu u vlasništvu žena. Ovo je i razlog što žene retko mogu objediniti radni staž kao nosioci poljoprivrednih gazdinstava, jer je to omogućeno samo za vlasnike zemlje na koje su registrovana gazdinstva.

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine apeluje na Vladu Srbije da se ugleda na Pokrajinsku vladu, kada je u pitanju afirmacija ženskog preduzetništva.

Ako bi svi u lancu odlučivanja - od lokalne samouprave, preko pokrajinskih i republičkih organa vlasti - više novca, pažnje i energije uložili u edukaciju i afirmaciju žena kao preduzetnica, sigurne smo da bi malo preduzetništvo bilo više rasprostranjeno, efikasnije i, uverene smo, kreativnije.

Žene na selu ne smemo zaboraviti, kao ni doprinos koje one daju razvoju našeg društva. 

Forum žena 
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Forum žena LSV | Petak, 18. 01. 2019. | Komentara: 0

Predsednik Srbije glumi sudiju i dželata

Povodom poslednjih nastupa predsednika Republike Srbije u kom je medijima i javnosti najavio oštrije i duže kazne, Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje o  poverenju Vladi, budući da Aleksandar Vučić očigledno glumi i sudiju i dželata, te nam ministarstva nisu ni potrebna.
Forum žena LSV | Utorak, 11. 12. 2018. | Komentara: 0

Žrtve nasilja nisu dovoljno zaštićene novim Zakonom

Kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je ove godine pokazala koliko institucije koje su uključene u primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, nisu dovoljno spremne za njegovu potpunu primenu. Sudeći po naslovima u rubrikama crne hronike, a i po saopštenjima predsednice Saveta za suzbijanje nasilja u porodici, u ovoj godini ubijeno 23 žena i sedam muškaraca, zločini su najbrutalniji do sada, a podaci nisu obuhvatili celu godinu.
Forum žena LSV | Utorak, 11. 12. 2018. | Komentara: 0

Šta je proklamovano, a šta ostvareno Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici

Na samom kraju kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, Forum žena LSV je organizovao tribinu u okviru koje su postavljena pitanja i predložena rešenja na manjkavosti Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook