Ženama na selu omogućiti isto što i ženama u gradu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Četvrtak, 15. 10. 2015. | Komentara: 0

Ženama na selu omogućiti isto što i ženama u gradu

Novi Sad, 15. oktobar - Nezaposlenost i zdravstvena zaštita najčešći su problemi žena, a posebno žena na selu. 

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine podseća da je 15. oktobar Međunarodni dan žena na selu, a da žene u ruralnim sredinama najčešće ne mogu da ostvare svoje pravo na redovnu zdravstvenu zaštitu, nemaju pravo na nasledstvo, poljoprivredna gazdinstva se retko vode na njih, što otežava procedure dizanja kredita i pokretanja sopstvenog biznisa.LSV

Ženama na selu treba omogućiti da se obrazuju i razvijaju svoje potencijale, jednako kao i žene u urbanim sredinama, jer samo tako one mogu sebi omogućiti ekonomsku nezavisnost. 

Za razvoj ženskog stvaralaštva i preduzetništva na selu neophodna je imovina koja je u izuzetno malom procentu u vlasništvu žena. Ovo je i razlog što žene retko mogu objediniti radni staž kao nosioci poljoprivrednih gazdinstava, jer je to omogućeno samo za vlasnike zemlje na koje su registrovana gazdinstva.

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine apeluje na Vladu Srbije da se ugleda na Pokrajinsku vladu, kada je u pitanju afirmacija ženskog preduzetništva.

Ako bi svi u lancu odlučivanja - od lokalne samouprave, preko pokrajinskih i republičkih organa vlasti - više novca, pažnje i energije uložili u edukaciju i afirmaciju žena kao preduzetnica, sigurne smo da bi malo preduzetništvo bilo više rasprostranjeno, efikasnije i, uverene smo, kreativnije.

Žene na selu ne smemo zaboraviti, kao ni doprinos koje one daju razvoju našeg društva. 

Forum žena 
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Forum žena LSV | Utorak, 04. 12. 2018. | Komentara: 0

Bitan politički konsenzus u borbi protiv nasilja nad ženama

Pokrajinska poslanica i koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Skupštine AP Vojvodine mr Maja Sedlarević ocenila je da je dobro što postoji politički konsenzus u borbe protiv nasilja nad ženama i rodno zasnovanog nasilja, u čemu AP Vojvodina ima višegodišnje iskustvo.
Forum žena LSV | Petak, 30. 11. 2018. | Komentara: 0

Sedlarević: Zadatak svih nas je da stvorimo uslove kako bi žrtve imale poverenje u institucije

Šesnaest dana aktivizma u borbi protiv nasilja prema ženama samo su prilika da se ukaže na sveprisutni problem rodno zasnovanog nasilja kome, nažalost, svedočimo svakodnevno, istakla je koordinatorka Ženske parlamentarne mreže mr Maja Sedlarević i dodala da se, ne samo u ovih šesnaest dana, nego svakog dana, mora pomoći, pokazati ženama koje trpe nasilje da nisu same, podržati svaku kojoj treba pomoć i svakoj omogućiti pravo na izbor.
Forum žena LSV | Sreda, 21. 11. 2018. | Komentara: 0

Da li je država sposobna da primenjuje Zakon o sprečavanju nasilja u porodici?

Pre početka obeležavanja „16 dana aktivizma protiv  nasilja nad ženama“, Liga socijaldemokrata Vojvodine pita ministarku pravde koji su efekti Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i partnerskim odnosima, budući da su podaci o femicidu višestruko veći u odnosu na prethodne godine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook