Ženama na selu omogućiti isto što i ženama u gradu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Četvrtak, 15. 10. 2015. | Komentara: 0

Ženama na selu omogućiti isto što i ženama u gradu

Novi Sad, 15. oktobar - Nezaposlenost i zdravstvena zaštita najčešći su problemi žena, a posebno žena na selu. 

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine podseća da je 15. oktobar Međunarodni dan žena na selu, a da žene u ruralnim sredinama najčešće ne mogu da ostvare svoje pravo na redovnu zdravstvenu zaštitu, nemaju pravo na nasledstvo, poljoprivredna gazdinstva se retko vode na njih, što otežava procedure dizanja kredita i pokretanja sopstvenog biznisa.LSV

Ženama na selu treba omogućiti da se obrazuju i razvijaju svoje potencijale, jednako kao i žene u urbanim sredinama, jer samo tako one mogu sebi omogućiti ekonomsku nezavisnost. 

Za razvoj ženskog stvaralaštva i preduzetništva na selu neophodna je imovina koja je u izuzetno malom procentu u vlasništvu žena. Ovo je i razlog što žene retko mogu objediniti radni staž kao nosioci poljoprivrednih gazdinstava, jer je to omogućeno samo za vlasnike zemlje na koje su registrovana gazdinstva.

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine apeluje na Vladu Srbije da se ugleda na Pokrajinsku vladu, kada je u pitanju afirmacija ženskog preduzetništva.

Ako bi svi u lancu odlučivanja - od lokalne samouprave, preko pokrajinskih i republičkih organa vlasti - više novca, pažnje i energije uložili u edukaciju i afirmaciju žena kao preduzetnica, sigurne smo da bi malo preduzetništvo bilo više rasprostranjeno, efikasnije i, uverene smo, kreativnije.

Žene na selu ne smemo zaboraviti, kao ni doprinos koje one daju razvoju našeg društva. 

Forum žena 
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Forum žena LSV | Ponedeljak, 11. 04. 2011. | Komentara: 0

Preventiva i zdravlje

KIKINDA - Forum žena GrO LSV Kikinda održao je tribinu posvećenu 7. aprilu, međunarodnom Danu zdravlja, 8. aprila u prostoru restorana Radnički dom. Svetlana Stojanović, privatna preduzetnica koja se bavi proizvodnjom organske hrane, govorila je o svojoj odluci da napusti struku - uređenje enterijera - i posveti se gajenju voća i povrća po standardima kakvi se danas traže u Evropi, a sve da bi se zdravlje potrošača zaštitilo od silne hemije kojima se voće i povrće danas tretira.
Forum žena LSV | Utorak, 08. 03. 2011. | Komentara: 0

Politički aktivizam i solidarnost žena

ZRENJANIN - Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin organizovao je, povodom Dana žena tibinu o emancipaciji žena, rodnoj ravnopravnosti i ostalim pitanjima koja se bave boljim položajem i zauzimanjem što boljih pozicija u našem savremenom okruženju.
Forum žena LSV | Utorak, 08. 03. 2011. | Komentara: 0

Žene su siromašne i ekonomski zavisne

ZRENJANIN - Osmi mart je dan sećanja na žene koje su imale hrabrosti i snage da se izbore sa problemima većim od svakodnevnih - žene su tražile kraće radno vreme, veće plate, bolje uslove za rad, poštovanje osnovnih ljudskih prava, jer se pod tim podrazumevaju i prava žena, istaknuto je danas na konferenciji za novinare u Zrenjninu. predsednica GrO Foruma žena LSV Zrenjnain Ildiko Bođo podsetila je da je sve krenulo pre sto godina.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook