Ženama na selu omogućiti isto što i ženama u gradu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Četvrtak, 15. 10. 2015. | Komentara: 0

Ženama na selu omogućiti isto što i ženama u gradu

Novi Sad, 15. oktobar - Nezaposlenost i zdravstvena zaštita najčešći su problemi žena, a posebno žena na selu. 

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine podseća da je 15. oktobar Međunarodni dan žena na selu, a da žene u ruralnim sredinama najčešće ne mogu da ostvare svoje pravo na redovnu zdravstvenu zaštitu, nemaju pravo na nasledstvo, poljoprivredna gazdinstva se retko vode na njih, što otežava procedure dizanja kredita i pokretanja sopstvenog biznisa.LSV

Ženama na selu treba omogućiti da se obrazuju i razvijaju svoje potencijale, jednako kao i žene u urbanim sredinama, jer samo tako one mogu sebi omogućiti ekonomsku nezavisnost. 

Za razvoj ženskog stvaralaštva i preduzetništva na selu neophodna je imovina koja je u izuzetno malom procentu u vlasništvu žena. Ovo je i razlog što žene retko mogu objediniti radni staž kao nosioci poljoprivrednih gazdinstava, jer je to omogućeno samo za vlasnike zemlje na koje su registrovana gazdinstva.

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine apeluje na Vladu Srbije da se ugleda na Pokrajinsku vladu, kada je u pitanju afirmacija ženskog preduzetništva.

Ako bi svi u lancu odlučivanja - od lokalne samouprave, preko pokrajinskih i republičkih organa vlasti - više novca, pažnje i energije uložili u edukaciju i afirmaciju žena kao preduzetnica, sigurne smo da bi malo preduzetništvo bilo više rasprostranjeno, efikasnije i, uverene smo, kreativnije.

Žene na selu ne smemo zaboraviti, kao ni doprinos koje one daju razvoju našeg društva. 

Forum žena 
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Forum žena LSV | Subota, 25. 11. 2017. | Komentara: 0

Zašto još nisu stvoreni preduslovi za primenu Zakona o sprečavanju nasilja

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine podseća da je obaveza Republike Srbije da garantuje ravnopravnost žena i muškaraca i da razvija politiku jednakih mogućnosti, da zabranjuje neposrednu i posrednu diskriminaciju po bilo kom osnovu, da garantuje pravo na jednaku zakonsku zaštitu i pravnu pomoć.
Forum žena LSV | Sreda, 24. 05. 2017. | Komentara: 0

Potrebna je puna primena Zakona u borbi sa nasiljem u porodici

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine upozorava da Zakon o sprečavanju nasilja u porodici ne sme biti samo jedan od zakona kojim se ispunjava obaveza u odnosu na međunarodne standarde ljudskih prava, već se mora postaviti mnogo jasniji pravni okvir za sveobuhvatnu zakonsku regulativu kojom se sprečava nasilje nad ženama i nasilje u porodici
Forum žena LSV | Sreda, 08. 03. 2017. | Komentara: 0

Da imamo jednake mogućnosti

Obeležavanjem Međunarodnog dana žena, Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine odaje počast ženama u borbi za ravnopravnost i jednakost, za pravo da odlučujemo o sebi i svom životu, da se školujemo, da imamo pravo glasa - da budemo birane i da biramo, da ne trpimo i tolerišemo nasilje, da odlučujemo o rađanju, u nameri da se odupremo povratku na nivo od pre 110 godina, već istrajemo u daljem unapređenju položaja žena. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook