Žene mogu sve!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Subota, 25. 06. 2011. | Komentara: 0

Žene mogu sve!

NOVI SAD - Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad organizovao je danas kod Riblje pijace u Novom sadu akciju "Žene mogu sve", kako bi građane podsetio na položaj žena u Novom Sadu i Vojvodini.

Žene mogu sve!

Ovom prilikom skupljani su i potpisi podrške za inicijativu Foruma žena za poboljšanjem položaja žena i njihovih prava u današnjem, modernom, demokratskom društvu. Povod za održavanje akcije bila je konstantna borba žena za radna prava, za jednako vrednovanje žena i muškaraca, za zapošljavanje bez odricanja materinstva, za prilagođavanje radnog vremena žena kako bi mogle uskladiti porodične i poslovne obaveze. Kako je istakla predsednica Foruma žena Baršonj Golubović, od ukupnog broja nezaposlenih, 52,69 odsto su žene.

- Od ukupnog broja lica na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, više od 12 meseci na posao čeka preko 480 000 lica, od čega je oko 55odsto žena. Najviše žena je u starosnoj dobi od 25 do 29 godina " oko 14 odsto, zatim od 30 do 34 godine , pa potom od 50 do 59 godina - navela je Golubovićka. Ona je navela i da se Liga socijaldemokrata Vojvodine i Forum žena zalažu za ravnopravnost u svakom obliku i na svakom nivou i zato je i napravljena ova akcija, koja je tu da podseti da žena ima svoje mesto u društvu i da zaslužuje i još bolje. Podsetimo, na inicijativu LSV usvojen je amandman na Zakon o izboru narodnih poslanika, koji predviđa da svaki treći kandidat na izbornoj listi bude žena što omogućiti da u parlamentu bude obezbeđeno prisustvo 30 odsto žena, a juče je na sednici Skupštine Grada u rebelans budžeta inkorporirana incijativa LSV i Foruma žena da se trudnicama naknada za porodiljsko odsustvo poveća sa 65 na 100 odsto.

(BILSV, 25.06.2011.)




Forum žena LSV | Subota, 07. 03. 2020. | Komentara: 0

LSV za bolju primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici

Na stručnom skupu, u organizaciji Kongresnog edukativnog centra, koji je održan u Novom Sadu, pod nazivom „O primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici“ govorila je Milena Popović Subić, v.d. predsednice Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine. 
Forum žena LSV | Petak, 31. 01. 2020. | Komentara: 0

Država postojećim zakonom manipuliše zaradama porodilja na njihovu štetu

Problemi porodilja se ne rešavaju zato što država pokušava da uštedi na najranjivijoj grupi, na kojoj ne bi nikada smela da štedi. To radi tako što uzima ženama ono što su one zaradile i deo tog novca preusmerava na druga socijalna davanja, u one oblasti koje može da iskoristi kao reklamu za sebe, a radi se ustvari o platama žena koje su se porodile.
Forum žena LSV | Utorak, 26. 11. 2019. | Komentara: 0

Forum žena LSV počeo kampanju sinoć u Novom Bečeju - Najteži korak prijavljivanje nasilja

Nevladine organizacije odradile su veliki posao u svim segmentima borbe protiv nasilja nad ženama i zahvaljujući njihovom angažmanu ovaj društveni problem postao je vidiljiv, doneseni su zakoni i počela je njihova primena od strane institucija, rečeno je juče u Novom Bečeju, na tribini kojom je Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine počeo 16 dana aktivizma za borbu protiv nasilja nad ženama.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook