Žene u Srbiji i dalje diskriminisane!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Četvrtak, 08. 03. 2012. | Komentara: 1

Žene u Srbiji i dalje diskriminisane!

NOVI SAD, 08. mart – Žene u Srbiji su i dalje diskriminisane i ugrožene na različite načine.

Forum zena

Stepen ugroženosti možda najbolje ilustruje činjenica da je samo tokom prošle godine 48 žena stradalo u različitim vidovima nasilja, dok je na hiljade bilo duže ili kraće vreme u Sigurnim ženskim kućama širom zemlje.

Pored prava glasa, pre više od jednog veka, žene su se izborile i za pravo na rad, profesionalno usavršavanje i ukidanje diskriminacije.
Sve to im u Srbiji i dalje nedostaje.

Forum žena LSV upozorava da se žene koje traže posao od mnogih poslodavaca i dalje uslovljavaju obećanjem da neće rađati. U međuvremenu, uprkos inicijativi LSV u mnogim opštinama trudnice i dalje nemaju punu platu, nego primaju 65% zarade.

Takođe, brojni su i primeri da zaposlene žene imaju manje zarade i manje mogućnosti za napredovanje u karijeri u odnosu na svoje kolege.

Zato država mora hitno, što pre, preduzeti sve mere kojima će osigurati da rodna ravnopravnost ne bude samo slovo na papiru.


                                   Forum žena
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Forum žena LSV | Subota, 25. 11. 2017. | Komentara: 0

Zašto još nisu stvoreni preduslovi za primenu Zakona o sprečavanju nasilja

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine podseća da je obaveza Republike Srbije da garantuje ravnopravnost žena i muškaraca i da razvija politiku jednakih mogućnosti, da zabranjuje neposrednu i posrednu diskriminaciju po bilo kom osnovu, da garantuje pravo na jednaku zakonsku zaštitu i pravnu pomoć.
Forum žena LSV | Sreda, 24. 05. 2017. | Komentara: 0

Potrebna je puna primena Zakona u borbi sa nasiljem u porodici

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine upozorava da Zakon o sprečavanju nasilja u porodici ne sme biti samo jedan od zakona kojim se ispunjava obaveza u odnosu na međunarodne standarde ljudskih prava, već se mora postaviti mnogo jasniji pravni okvir za sveobuhvatnu zakonsku regulativu kojom se sprečava nasilje nad ženama i nasilje u porodici
Forum žena LSV | Sreda, 08. 03. 2017. | Komentara: 0

Da imamo jednake mogućnosti

Obeležavanjem Međunarodnog dana žena, Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine odaje počast ženama u borbi za ravnopravnost i jednakost, za pravo da odlučujemo o sebi i svom životu, da se školujemo, da imamo pravo glasa - da budemo birane i da biramo, da ne trpimo i tolerišemo nasilje, da odlučujemo o rađanju, u nameri da se odupremo povratku na nivo od pre 110 godina, već istrajemo u daljem unapređenju položaja žena. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook