Žrtve nasilja nisu dovoljno zaštićene novim Zakonom

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Utorak, 11. 12. 2018. | Komentara: 0

Žrtve nasilja nisu dovoljno zaštićene novim Zakonom

Novi Sad, 11. decembar 2018 - Kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je ove godine pokazala koliko institucije koje su uključene u primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, nisu dovoljno spremne za njegovu potpunu primenu. Sudeći po naslovima u rubrikama crne hronike, a i po saopštenjima predsednice Saveta za suzbijanje nasilja u porodici, u ovoj godini ubijeno 23 žena i sedam muškaraca, zločini su najbrutalniji do sada, a podaci nisu obuhvatili celu godinu.

LSV

Podsećam da su poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine u Narodnoj skupštini Republike Srbije učestvovali u donošenju Zakona 2016. godine, predlažući kroz amandmane rešenja koja mogu pomoći u većoj efikasnosti u primeni Zakona. Takođe, Forum žena LSV je svojim inicijativama pokazao spremnost da aktivno doprinese pronalasku odgovora na pitanja koja su kroz praksu u prethodnom periodu ostala otvorena.

Od izuzetne važnosti je dosledna primena Zakona, informisanje i koordinacija svih postupajućih službenika koji učestvuju u njegovoj primeni, kroz rad policijskih uprava, centara za socijalni rad, javnih tužilaštava, sudova i zdravstvenih ustanova. Stoga insistiramo da Savet za suzbijanje nasilja u porodici izveštaj podnese Narodnoj skupštini Republike Srbije. Tom prilikom, resorni ministri moraju predložiti projekciju sredstava za obuku zaposlenih, radi potpune i sadržajne primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

Saradnja na lokalnom nivou mora doprineti efikasnijoj borbi protiv nasilja u porodici i partnerskim odnosima. Samo na taj način, koordinacijom organa koji postupaju u borbi protiv nasilja, može se pružiti adekvatan odgovor na nasilje i podrška žrtvama.


Narodna poslanica
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nada Lazić 



Forum žena LSV | Subota, 25. 06. 2011. | Komentara: 0

Žene mogu sve!

NOVI SAD - Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad organizovao je danas kod Riblje pijace u Novom sadu akciju "Žene mogu sve", kako bi građane podsetio na položaj žena u Novom Sadu i Vojvodini.
Forum žena LSV | Ponedeljak, 06. 06. 2011. | Komentara: 0

Forum žena LSV Zrenjanin uručio donaciju samohranoj majci

ZRENJANIN - Gradska organizacija Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin, posetila je tokom vikenda, povodom Međunarodnog dana deteta, samohranu majku koja živi sa dvema maloletnim ćerkama, od kojih je jedna tromesečna beba, i uručila joj donaciju u odeći, obući i sredstvima za higijenu.
Forum žena LSV | Ponedeljak, 30. 05. 2011. | Komentara: 0

Sportski dan za zdravlje žena

ZRENJANIN - Članice Gradske organizacije Foruma žena LSV Zrenjanin u subotu, 28. maja, bile su domaćice petog po redu Sportskog dana. Reč je o tradicionalnoj manifestaciji kojom aktivistkinje svih gradskih i mesnih odbora Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine obeležavaju Međunarodni dan akcije za žensko zdravlje i reproduktivno pravo.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook