Bez podrške izveštaju o utrošku budžeta zbog transfernih sredstava i rudne rente

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Utorak, 18. 09. 2018. | Komentara: 0

Bez podrške izveštaju o utrošku budžeta zbog transfernih sredstava i rudne rente

NOVI SAD – Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini APV nije glasala za Izveštaj o izvršenju Pokrajinske skupštinske odluke o budžetu AP Vojvodine za prvih šest meseci ove godine. Pokrajinski poslanik LSV Saša Šućurović naveo je da ligaši i ligašice zameraju iznos za transferna sredstva, manjak od zakupa poljoprivrednog zemljišta, nedovoljno sredstava od naplate rudne rente zbog njene niske cene. 

LSV

Transkript govora Saše Šućurovića možete pročitati u nastavku.

Poštovani predsedniče, 
poštovani predsedavajući,
predstavnici izvršne vlasti,
dame i gospodo poslanici,

Pred nama se nalazi Izveštaj o utrošku budžeta u periodu 1.1.2018. do 30.06.2018. Liga socijaldemokrata Vojvodine neće glasati za ovaj Izveštaj, odnosno poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine neće glasati za ovaj Izveštaj iz istih onih razloga iz kojih nije glasala ni za jedan kvartalni izveštaj do sada, i prošle godine, i ovaj prvi koji smo imali ove godine. Naime, pojavljuju se uvek iste stvari o kojima uvek Liga socijaldemokrata Vojvodine i govori. 

Protočni bojler

Vratimo se na prihodnu stranu. Na prihodnoj strani, transferna sredstva su na zavidnom nivou, negde oko 46 posto. Od planiranih 42 milijardi ostvarenje je 20 milijardi. To smo i prošli put pohvalili, ali svi smo svesni da su upravo transferna sredstva ono što predstavlja protočni bojler -  da mi dalje usmerimo ta sredstva. Što se tiče naplate poreza, to je 60 posto i to možemo da pohvalimo. To je prvi deo prihodne strane u kojoj se slažemo. Onaj drugi deo u kojem svaki put skrećemo pažnju je, svakako, sredstva koja naplaćujemo od ustupljenih prihoda po posebnim zakonima. To smo skrenuli pažnju i prošle godine, u ta sredstva spadaju, svakako, i zakup poljoprivrednog zemljišta, odnosno sredstva od zakupa poljoprivrednog zemljišta. 

Na kraju prošle godine je bilo dve milijarde manje upravo tih sredstava od ustupljenih prihoda. Dve milijarde manje od toga što ste vi planirali, ako uporedimo sa 2016. godinom, bilo je više od dve milijarde manje. I sada šta se dešava? Tendencija se ponavlja i u ovom pravcu. Upravo sredstva od zakupa poljoprivrednog zemljišta u prvih šest meseci su na nekih 20 posto, odnosno planiranih dve milijarde 350 miliona, došli smo na 491 miliona. Ako znamo da se ta sredstva od zakupa poljoprivrednog zemljišta ulažu u poljoprivredu i vodokanalsku mrežu, a svi su svedoci kakve smo posledice imali od suša prethodnih godina, da li je moguće da to nekako ispravimo? Da li je moguće da ne delujemo? Iako Liga socijaldemokrata Vojvodine skreće pažnju na Zakon o poljoprivrednom zemljištu, jer je zakon loš, a posledice su upravo ovo. Taj zakon se mora opet protumačiti, moramo opet tu temu vratiti na nivo pokrajinske skupštine i odavde da damo nove ideje. 

Slučaj zakupa poljoprivrednog zemljišta 
u Novom Bečeju

Vratio bih se malo i na samu tu naplatu sredstava od zakupa poljoprivrednog zemljišta. Svi znamo kako uopšte dolazimo do licitacija. Prvo lokalne samouprave moraju da urade program o izdavanju poljoprivrednog zemljišta. Za to postoje rokovi i ti rokovi se obično poštuju. 

Dolazim iz opštine Novi Bečej gde ti rokovi, evo, ove godine nisu ispoštovani. Ranijih godina je bilo usvojeno sve do 30. maja, kako to zakon nalaže. Sada je bio program stavljen na glasanje početkom septembra. Opština Novi Bečej „vadi“ se na program koji je kao nov, a taj program nije nov. Mi smo radili još pre dve godine na istom tom programu. Ako se sada radi program o izdavanju poljoprivrednog zemljišta, pa treba da se uradi prvi krug licitacije, koji će biti verovatno oktobra, ne znam kad će ti poljoprivrednici ući u posede. Pa, onda ako ne izlicitiraju sve u prvom krugu, treba da organizuju i drugi krug. Drugog kruga verovatno neće biti, kao što nije bilo ni prethodnih godina. Samim tim ostaju površine neobrađene, stavlja se prostor da poljoprivrednici uzurpiraju, a onda se neko slika kad tim poljoprivrednicima skinu useve, a pri tome im nije omogućio drugi krug da licitiraju. 

Znate, to nije nadležnost AP Vojvodine. Ali, Ministarstvo ne reaguje. Pošto se upravo od tih sredstava pune i lokalni budžeti i budžet AP Vojvodine i republički budžet, mislim da je suštinski interes AP Vojvodine da deluje na Ministarstvo poljoprivrede kako bi našli zakonska rešenja da se ovo u budućnosti ne ponavlja.

APV da traži povećanje rudne rente

Što se tiče prihodne strane, ne mogu da se ne dotaknem isto jedne bitne stvari, iako na papiru i procentualno to izgleda više nego dobro. Pričao bih o naplati sredstava od mineralnih sirovina, tj. rudne rente. 

Kada pogledamo procenat, naplata je negde oko 56 miliona. Znači da će do kraja godine biti ostvarenje na nivou prošlogodišnjeg iznosa od 123 miliona. Ali, to je samo učešće u budžetu od 0,2 posto. Pokrajinskom budžetu. To svakako nije dovoljno. To je posledica loših ranijih odluka, to je posledica što imamo najniže rudne rente u Evropi i o tome treba da se pokrene inicijativa o povećanju rudne rente ponovo iz AP Vojvodine, iz ove Skupštine, pošto najviše mi imamo tih izvorišta na teritoriji Vojvodine.

Dotakao bih se i rashodne strane. Tu se tendencija ponavlja iz kvartala u kvartal. Predstavlja nam se deficit da bi nam se na kraju godine ili kvartal završavao sa suficitom. Imamo svake godine neutrošena sredstva, a koja prenosimo u sledeću godinu, a realizacija je više nego niska. Ne možemo svaki put da slušamo kako čekamo tendere, kako je procedura u toku i ne mogu sredstva da se dodele. Pa, vi ste na vlasti od 2016. godine. Moramo se organizovati da tenderi budu početkom godine, a ne da dočekamo šesti mesec da realizacija bude tako mala. Uprava za kapitalna ulaganja, prošle godine kada smo govorili o kvartalnim izveštajima, isto je imala katastrofalnu realizaciju. Ove godine imaju realizaciju negde oko 15 posto. Planiranih devet milijardi 860 miliona, milijardu 500 je samo realizovano. Kad se Vlada predstavljala, govorila je da će najviše ulagati u industrijske zone. Tu je isto realizacija oko 20 posto. I sad kad pričamo o ovom periodu i ovom kvartalu, vi ćete kazati da nisu završeni tenderi, čekamo sve i onda dočekamo kraj godine. A na kraju godine je zanimljivo da je realizacija upravo te Uprave za kapitlana ulaganja samo 46 posto. 

I svedoci smo da smo ove godine imali dva rebalansa, jedno zaduživanje. Kao što je sekretarka i rekla, očekujemo da će se do kraja godine videti, napokon, efekat svega toga što smo glasali. 

Mi smo bili protiv zaduživanja jer smo mislili da ta sredstva mogu iz drugih sredstava i sa drugih pozicija da se ostvare. Liga socijaldemokrata Vojvodine zbog svega toga neće glasati za ovaj izveštaj i naravno da ćemo sve naredne još više kontrolisati i skrenuti pažnju na sve nepravilnosti.

Hvala.

(BILSV, 18.09.2018)



Govori | Utorak, 23. 09. 2014. | Komentara: 0

Sedlarević: Stepen autonomije garantovati Ustavom

NOVI SAD –  Aktuelni Ustav Republike Srbije mora da se menja, a posebno u delu koji se odnosi na AP Vojvodinu, jer stepen njene autonomije, nadležnosti i sredstva za finansiranje tih nadležnosti moraju biti garantovani Ustavom pošto će samo na taj način i autonomija biti garantovana Ustavom i, u krajnjem slučaju, sigurna, ukazala je tokom rasprave o Deklaraciji o potrebi za pokretanje postupka izmene Ustava Srbije ili donošenje novog, poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine mr Maja Sedlarević.  
U nastavku možete pročitati transkript njenog govora:
Govori | Utorak, 23. 09. 2014. | Komentara: 0

Moralna i politička obaveza Skupštine AP Vojvodine

NOVI SAD – Skupština AP Vojvodine usvojila je danas Deklaraciju o potrebi za pokretanje postupka izmene Ustava Republike Srbije ili donošenje novog ustava Republike Srbije koju su predložili poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine, Demokratske stranke i Nove demokratske stranke.
Govori | Sreda, 16. 07. 2014. | Komentara: 0

Što pre doneti zakon o civilnoj zaštiti

BEOGRAD – Zamenik predsednika poslaničke grupe LSV Bojan Kostreš upozorio je tokom današnje rasprave u parlamentu na temu vladinog Izveštaja o poplavama i Predloga zakona o otklanjanju posledica poplava u Srbiji da nedostaje izveštaj  JVP „Vode Vojvodine“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook