Bez podrške LSV završnom računu APV za 2016. godinu

 
 
nenad-canak-predsednik CirilicaNenad-Čanak-predsedniknenad-canak-predsednik Madjarskinenad-canak-predsednik Rusinskinenad-canak-predsednik Sandžak-glasanenad-canak-predsednik Slovackinenad-canak-predsednik Vojvodina-glasa
Govori | Petak, 16. 06. 2017. | Komentara: 0

Bez podrške LSV završnom računu APV za 2016. godinu

NOVI SAD – Predsednik poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da poslanici LSV neće podržati Predlog pokrajinske skupštinske odluke o završnom računu budžeta APV za 2016. godinu, sa izveštajem o izvršenju budžeta APV za 2016. godinu. Kao razloge za ovakvu odluku, on je na sednici Skupštine Vojvodine istakao neizvršavanje budžeta, neinvestiranje po planiranim aktivnostima, zatim činjenicu da nijedan dinar nije uložen u izgradnju zgrade RTV-a iako je novac za to planiran, ali i da AP Vojvodina nije upisala učešće u kapitalu javnih preduzeća, iako je za to imala zakonsku obavezu i opredeljena sredstva.

LSV

Transkript govora Branislava Bogaroškog možete pročitati u nastavku.

Poštovani predsedniče, 
poštovano Predsedništvo, 
dame i gospodo,

Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine neće podržati ovaj završni račun. Savršeno smo svesni da sadašnja aktuelna Pokrajinska vlada ima odgovornost samo za drugu polovinu 2016. godine, ali smatramo da tu postoje neki detalji koji nas sprečavaju u tome da podržimo ovaj izveštaj, iako smo snosili odgovornost za prvu polovinu 2016. godine. 

Uprošteno gledano, stvoriće se neki utisak u javnosti da je svaki deficit loš, da je svaki suficit dobar, pa tako kad pogledamo 2016. godinu, umesto deficita koji je bio planiran, imaćemo neki novac da prebacimo u 2017. godinu i to zvuči sasvim dobro. Ali je pitanje odakle nastaje suficit. Jednim delom je ovaj suficit posledica povećanja poreskih prihoda, što je nešto što, definitivno, moramo pozdraviti, ali s druge strane taj suficit je i posledica neizvršenja budžeta. 

Ni dinar za zgradu RTV-a

Budžet možete da ne izvršavate u nekim klasičnim troškovima, pa da ostvarite uštedu u onom čistom smislu te reči, ili možete da ne investirate onako kako ste planirali. E, taj suficit nije dobar i ovo je upravo u najvećem svom delu upravo takav suficit. 

Ja moram da skrenem pažnju na nekoliko podataka. Upravo, realizacija po programskoj klasifikaciji, a koja se odnosi na ekonomske i razvojne politike, na poljoprivredu i na najlošiju realizaciju u ovom budžetu, a to je upravo ono što je i promovisano i kao cilj ove vlade, znači nešto na čemu će se potencirati. Ako pogledamo programe pod šifrom 1505, koji se odnose pre svega na Upravu za kapitalna ulaganja, tu ćemo videti najlošiju realizaciju u celom budžetu. To je upravo investiranje. Od 15 mogućih programa koji se nalaze pod ovom klasifikacijom, samo tri programa su iznad 80% izvršenja. Imamo četiri programa koji su tu sa oko 50 % izvršenja i imamo tri programa koji uopšte nisu izvršeni. 

Jedan od tih programa jeste izgradnja poslovnog objekta Javne medijske ustanove Radio-televizije Vojvodine u iznosu od 195 miliona dinara, gde nije utrošen nijedan dinar. U samom materijalu nema obrazloženja zašto je došlo do toga. Ja mogu da pretpostavim da sredstva koja opredelite za kapitalne projekte u rebalansu jednostavno nije moguće iskoristiti do kraja godine zbog tenderskih procedura itd. Ali, mislim da važnost ovog projekta koji smo, uostalom, i podržali, i visina sredstava su zasluživali detaljno i iscrpno obrazloženje zašto nijedan dinar u budžetskoj 2016. godini nije potrošen. 

Zašto imovina APV nije upisivana?

Mogao bih sada taksativno da idem od tačke do tačke i što se tiče Fonda i što se tiče nekih sekretarijata, ali mislim da je to u materijalu dosta dobro navedeno, uz nedostajuća obrazloženja kod pojedinih programa, ali bih želeo da skrenem pažnju na jednu stavku i da se na njoj malo zadržim. I sam revizor je u svom izveštaju skretao pažnju na upis imovine JVP „Vode Vojvodine“, JP „Vojvodina šume“, Zavoda za urbanizam Vojvodine itd. Naime, prema Zakonu o javnoj svojini, AP Vojvodina je imala obavezu da upiše učešće u kapitalu javnih preduzeća, u skladu sa odredbama Zakona, jer im je on osnivač. Stanje na kontu domaće akcije i ostali kapital je upisano i iznosi od neto 16,7 milijardi dinara, što predstavlja simbolično u iznosu u odnosu na učešću u kapitalu pomenutih javnih preduzeća. I mora se insistirati na sprovođenju zakona u ovom delu, posebno ako uzmemo u obzir i potencijalnu imovinu koja još nije upisana u kapital tih preduzeća.

Mi smo imali pre neku skupštinu i Izveštaj o imovini AP Vojvodine. U tom izveštaju je konstatovano poprilično loše stanje što se tiče upisa imovine AP Vojvodine, naročito u tom domenu kanalske mreže, a između ostalog, kao obrazloženje za takav loš rezultat, navedena su i nedostajuća sredstva za tu namenu. Međutim, kad se pogleda Izveštaj o izvršenju budžeta za 2016. godinu, konkretno Uprava za imovinu APV, vidimo da je izvršenje na toj poziciji 55,81%. Gotovo 10 miliona dinara je ostalo neiskorišćeno a obrazloženje za nepostupanje, odnosno neupisivanje imovine AP Vojvodine je nedostatak sredstava. Kako nedostatak sredstava kad su sredstva bila na raspolaganju i nisu bila iskorišćena? 

Mislim da je ovo pitanje čiji značaj prevazilazi i ovu tačku dnevnog reda i da je ovo pitanje kojim ćemo se, sasvim sigurno, baviti nekoliko puta na ovoj skupštini u toku ove godine dok se taj posao u potpunosti ne privede kraju. Dakle, sve su ovo razlozi zbog kojih poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine neće glasati po ovoj tački dnevnog reda. 

Hvala.

(BILSV, 16.06.2017)
Govori | Četvrtak, 31. 08. 2017. | Komentara: 0

Saradnja sa Republikom Srpskom samo kao delom BiH

Pokrajinska poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine, Maja Sedlarević upozorila je na današnjoj sednici, na ozbiljan propust u tekstu predloga Protokola o saradnji AP Vojvodine i Republike Srpske.
Govori | Četvrtak, 31. 08. 2017. | Komentara: 0

Ni jedan kanal iz budžeta APV za najsiromašniji južni Banat

Ukoliko se hitno ne počne sa rešavanjem problema nastalih usled suše, problem seljaka južnog Banata će vrlo brzo postati problem svih nas, izjavila je na današnjoj sednici Skupštine AP Vojvodine poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Sandra Ristić.
Govori | Četvrtak, 31. 08. 2017. | Komentara: 0

Tražimo da Skupština AP Vojvodine izdejstvuje proglašenje suše

Liga Socijaldemokrata Vojvodine neće glasati za predlog rebalansa pokrajinskog budžeta, jer određuje minimalna sredstava za navodnjavanje i odvodnjavanje u godini pogubne suše.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook