Bez podrške LSV završnom računu APV za 2016. godinu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Petak, 16. 06. 2017. | Komentara: 0

Bez podrške LSV završnom računu APV za 2016. godinu

NOVI SAD – Predsednik poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da poslanici LSV neće podržati Predlog pokrajinske skupštinske odluke o završnom računu budžeta APV za 2016. godinu, sa izveštajem o izvršenju budžeta APV za 2016. godinu. Kao razloge za ovakvu odluku, on je na sednici Skupštine Vojvodine istakao neizvršavanje budžeta, neinvestiranje po planiranim aktivnostima, zatim činjenicu da nijedan dinar nije uložen u izgradnju zgrade RTV-a iako je novac za to planiran, ali i da AP Vojvodina nije upisala učešće u kapitalu javnih preduzeća, iako je za to imala zakonsku obavezu i opredeljena sredstva.

LSV

Transkript govora Branislava Bogaroškog možete pročitati u nastavku.

Poštovani predsedniče, 
poštovano Predsedništvo, 
dame i gospodo,

Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine neće podržati ovaj završni račun. Savršeno smo svesni da sadašnja aktuelna Pokrajinska vlada ima odgovornost samo za drugu polovinu 2016. godine, ali smatramo da tu postoje neki detalji koji nas sprečavaju u tome da podržimo ovaj izveštaj, iako smo snosili odgovornost za prvu polovinu 2016. godine. 

Uprošteno gledano, stvoriće se neki utisak u javnosti da je svaki deficit loš, da je svaki suficit dobar, pa tako kad pogledamo 2016. godinu, umesto deficita koji je bio planiran, imaćemo neki novac da prebacimo u 2017. godinu i to zvuči sasvim dobro. Ali je pitanje odakle nastaje suficit. Jednim delom je ovaj suficit posledica povećanja poreskih prihoda, što je nešto što, definitivno, moramo pozdraviti, ali s druge strane taj suficit je i posledica neizvršenja budžeta. 

Ni dinar za zgradu RTV-a

Budžet možete da ne izvršavate u nekim klasičnim troškovima, pa da ostvarite uštedu u onom čistom smislu te reči, ili možete da ne investirate onako kako ste planirali. E, taj suficit nije dobar i ovo je upravo u najvećem svom delu upravo takav suficit. 

Ja moram da skrenem pažnju na nekoliko podataka. Upravo, realizacija po programskoj klasifikaciji, a koja se odnosi na ekonomske i razvojne politike, na poljoprivredu i na najlošiju realizaciju u ovom budžetu, a to je upravo ono što je i promovisano i kao cilj ove vlade, znači nešto na čemu će se potencirati. Ako pogledamo programe pod šifrom 1505, koji se odnose pre svega na Upravu za kapitalna ulaganja, tu ćemo videti najlošiju realizaciju u celom budžetu. To je upravo investiranje. Od 15 mogućih programa koji se nalaze pod ovom klasifikacijom, samo tri programa su iznad 80% izvršenja. Imamo četiri programa koji su tu sa oko 50 % izvršenja i imamo tri programa koji uopšte nisu izvršeni. 

Jedan od tih programa jeste izgradnja poslovnog objekta Javne medijske ustanove Radio-televizije Vojvodine u iznosu od 195 miliona dinara, gde nije utrošen nijedan dinar. U samom materijalu nema obrazloženja zašto je došlo do toga. Ja mogu da pretpostavim da sredstva koja opredelite za kapitalne projekte u rebalansu jednostavno nije moguće iskoristiti do kraja godine zbog tenderskih procedura itd. Ali, mislim da važnost ovog projekta koji smo, uostalom, i podržali, i visina sredstava su zasluživali detaljno i iscrpno obrazloženje zašto nijedan dinar u budžetskoj 2016. godini nije potrošen. 

Zašto imovina APV nije upisivana?

Mogao bih sada taksativno da idem od tačke do tačke i što se tiče Fonda i što se tiče nekih sekretarijata, ali mislim da je to u materijalu dosta dobro navedeno, uz nedostajuća obrazloženja kod pojedinih programa, ali bih želeo da skrenem pažnju na jednu stavku i da se na njoj malo zadržim. I sam revizor je u svom izveštaju skretao pažnju na upis imovine JVP „Vode Vojvodine“, JP „Vojvodina šume“, Zavoda za urbanizam Vojvodine itd. Naime, prema Zakonu o javnoj svojini, AP Vojvodina je imala obavezu da upiše učešće u kapitalu javnih preduzeća, u skladu sa odredbama Zakona, jer im je on osnivač. Stanje na kontu domaće akcije i ostali kapital je upisano i iznosi od neto 16,7 milijardi dinara, što predstavlja simbolično u iznosu u odnosu na učešću u kapitalu pomenutih javnih preduzeća. I mora se insistirati na sprovođenju zakona u ovom delu, posebno ako uzmemo u obzir i potencijalnu imovinu koja još nije upisana u kapital tih preduzeća.

Mi smo imali pre neku skupštinu i Izveštaj o imovini AP Vojvodine. U tom izveštaju je konstatovano poprilično loše stanje što se tiče upisa imovine AP Vojvodine, naročito u tom domenu kanalske mreže, a između ostalog, kao obrazloženje za takav loš rezultat, navedena su i nedostajuća sredstva za tu namenu. Međutim, kad se pogleda Izveštaj o izvršenju budžeta za 2016. godinu, konkretno Uprava za imovinu APV, vidimo da je izvršenje na toj poziciji 55,81%. Gotovo 10 miliona dinara je ostalo neiskorišćeno a obrazloženje za nepostupanje, odnosno neupisivanje imovine AP Vojvodine je nedostatak sredstava. Kako nedostatak sredstava kad su sredstva bila na raspolaganju i nisu bila iskorišćena? 

Mislim da je ovo pitanje čiji značaj prevazilazi i ovu tačku dnevnog reda i da je ovo pitanje kojim ćemo se, sasvim sigurno, baviti nekoliko puta na ovoj skupštini u toku ove godine dok se taj posao u potpunosti ne privede kraju. Dakle, sve su ovo razlozi zbog kojih poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine neće glasati po ovoj tački dnevnog reda. 

Hvala.

(BILSV, 16.06.2017)




Govori | Četvrtak, 15. 09. 2016. | Komentara: 0

Uvođenje tradicionalnih simbola ne sme menjati koncept APV

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine i potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Dušan Jakovljev napomenuo je danas da je AP Vojvodina konstituens Republike Srbije i da u njoj živi skoro 80 odsto Srba. On je, takođe, naglasio da su upravo očevi i dedovi tih Srba napravili koncept AP Vojvodine u kome se garantuje imovinska, lična i pravna jednakost i sigurnost, bez obzira na nacionalnu, konfesionalnu, partijsku pripadnost. Prilikom rasprave o odluci o upotrebi i izgledu simbola i tradicionalnih simbola AP Vojvodine, Jakovljev je naglasio i da ukoliko je ideja njihovog uvođenja menjanje koncepta, onda to može da bude u direktnoj suprotnosti sa onim što je radio većinski narod u Vojvodini.
Govori | Četvrtak, 15. 09. 2016. | Komentara: 0

Jovanović: Vojvodina nije jedno, nego sve zajedno

NOVI SAD – Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović upozorio je danas da zastava AP Vojvodine koja se predstavlja kao tradicionalna niti je tradicioanlna niti u suštini predstavlja Vojvodinu. On je tokom rasprave  o predlogu odluke o upotrebi simbola i tradicionalnih simbola AP Vojvodine postavio pitanje šta će se dogoditi posle usvajanja jedne tradicionalne zastave, da li će se usvajati još neke zastave? Upozorio je i da je Vojvodina u svojoj bliskoj istoriji menjala mnoge države i da je u njoj najgore bilo upravo onda kada se isticalo jedno, jer, Vojvodina nije jedno nego je sve zajedno.
Govori | Četvrtak, 15. 09. 2016. | Komentara: 0

Obeležja multietničkog karaktera ne mogu se preglasati

NOVI SAD – Tokom današnje rasprave o predlogu odluke o upotrebi simbola i tradicionalnih simbola AP Vojvodine u pokrajinskom parlamentu, poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine  Sandra Ristić upozorila je da će danas aktuelna skupštinska većina izglasati navedenu odluku, ali i da je, da bi zastava i grb zaista bili zastava i grb bio grb, potrebno mnogo više od većine i sile. Ocenila je i da su aktuelna znamenja AP Vojvodine više od decenije obeležja multietničkog karaktera pokrajine i njenih specifičnosti koji su zaživeli u srcima svih Vojvođana i Vojvođanki koji žele njenu autonomiju, te da se to ne može preglasati.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook