Čanak: Vojvodina nije spomenuta u ekspozeu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Nedelja, 27. 04. 2014. | Komentara: 0

Čanak: Vojvodina nije spomenuta u ekspozeu

BEOGRAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i šef poslaničke grupe LSV u Narodnoj skupštini Republike Srbije Nenad Čanak danas je, između ostalog, u svom obraćanju u republičkom parlamentu primetio da u ekspozeu mandatara Aleksandra Vučića nijednom rečju nije spomenuta Vojvodina: Čanak je podsetio na probleme  poljoprivrednika, ali i postavio i pitanje da li je moguće da buduća vlada omogući da Rusi u Srbiji plaćaju bar onoliku rudnu rentu koliku naplaćuju u Rusiji.

LSV

Prenos govora Nenada Čanka na današnjoj sednici republičkog parlamenta, nakon toga je prekinut reklamama na prvom, a zatim nastavljen na drugom programu RTS, a kompletan transkript možete pročitati u nastavku:

Uvažena predsednice Narodne skupštine,
uvaženi mandataru,
uvaženi narodni poslanici,

Imali smo priliku, dakle, da čujemo jedan opsežan ekspoze koji me je ponukao da se setim ekspozea koje sam imao prilike da slušam, činjenicom da sam peti put narodni poslanik i ovo je sasvim sigurno najduži ekspoze koji smo čuli. Što nije njegova mana.

Međutim, takođe sam sa kolegama razgovarao o tome, ovo je zaista nešto izuzetno u skupštinskoj praksi. Pre svega, ovo je prvi put, koliko se ja sećam, u istoriji višestranačja u Srbiji da predsednik najjače stranke u Srbiji postane predsednik vlade. To do sad nikada nije bilo, što jasno govori o tome da se vlada doživljavala na jedan potpuno drugi način i da to nije bilo dovoljno u skladu sa dobrim običajima parlamentarizma da, kome građani daju najviše poverenja i preuzme najveću odgovornost.

Neko će, možda, se setiti Zorana Đinđića, ali ja ću skrenuti pažnju da su to bila druga vremena, da je u pitanju bio DOS i da je Demokratska stranka u tom trenutku, po merenjima javnog mnjenja imala samo šest odsto podrške, kada je on postao predsednik vlade. Dakle, ovo je izuzetna situacija.

Moram reći da me malo čudi gospodin mandatar time što je u svom ekspozeu tako detaljno davao rokove kada će šta ostvariti. Ja moram da kažem da u meni postoji velika skepsa zbog toga. Iz jednostavnog razloga što, svi mi možemo nešto da isplaniramo, ali kako kaže stara dobra izreka: „Čovek planira, a bog se smeje“. U tom smislu, ne znam kako će ova vlada uspeti da odgovori svim tim taksativno nabrojanim zahtevima koji su ovde izneti.

Kako će uspeti da se nosi sa tačno vremenski ograničenim planovima koij su ovde izneti i kako misli, dakle, da to sbe izvede u ovako nestabilnim i nesigurnim vremenima u kojima živimo?

Što se tiče smanjivanja broja zaposlenih, ja moram da vas podsetim, pošto je gospodin mandatar u više navrata citirao klasike, da se pre dve hiljade godina Rimsko carstvo prostiralo na tri kontinenta, imalo 60 miliona ljudi, a sve je to administriralo samo 10.000 činovnika. Dakle, nije nemoguće smanjiti administraciju. Međutim, svi mi znamo da, u poređenju sa današnjom Srbijom, Augijeve štale deluju kao apotekarska ustanova.I da će se tu morati zaseći u veoma duboke i decenijama nemenjane strukture koje su Srbiju dovele do tako paradoksalnih stvari da, u protekloj vladi u kojoj je sedeo i mandatar, su paorima u Vojvodini naplaćivane kazne za priključne poljoprivredne mašine zbog toga što nisu bile registrovane, a te iste poljoprivrene mašine nisu mogle da se registruju. I vi ste imali situaciju da, s jedne strane policija radi svoj posao, da sa druge strane sudovi rade svoj posao, sa treće strane, da se poštuju propisi koji su kontradiktorni, a sve to plaćaju građani. Ja se toplo nadam da takvih stvari više neće biti.

S druge strane, ja se nadam da su vremena u kojima deca nisu dobijala udžbenike na vreme za nama, jer to je jedna od stvari koje su nedopustive. Da, zbog toga što se razlikuje maternji jezik nekog deteta, ono bude prikraćeno za obrazovanje. Prošla vlada je propustila da u šifarnik zanimanja unese sva ona zanimanja za koja danas imamo diplomirane kadrove. Međutim, to je veoma važna stvar koju treba učiniti. I mislim da je zanimljivo da je gospodin mandatar u par navrata, mnogo ređe nego prethodni mandatari, spomenuo Kosovo.

Ali nijednom rečju, mada sam zakasnio par minuta zbog gužve u saobraćaju, pa se izvinjavam ako grešim, ali nijednom rečju nije spomenuo Vojvodinu. A Vojvodina je, podsetiću, veoma značajna za Srbiju u celini jer je ona primer, ne samo dobrih međunacionalnih odnosa, nego i dobar primer postojanja i opstojanja srednjeg nivoa vlasti koji je u skladu sa najboljim evropskim tradicijama.
Sve u svemu, na nekoliko stvari bih morao da pitam mandatara kako misli to da uradi. Kako misli da, sa jedne strane se ne naruše naši tradicionalni dobri odnosi sa Ruskom Federcijom, a sa druge strane da se zaštiti teritorijalni integritet Ukrajine? Pošto je to pitanje voema kompleksno, ne bih ga sad otvarao.

Ali bih postavio jedno jednostavnije pitanje. Da li se može ova vlada obavezati da natera Ruse da plaćaju rudnu rentu u Srbiji barem koliko je plaćaju u Rusiji? Dakle ne tražimo ništa više od toga, ali neka plate bare onoliko koliko u svojoj rođenoj zemlji plaćaju. A na stranu što je to veoma značajan izvor prihoda za ekonomiju Srbije.

Liga socijaldemokrata Vojvodine neće stajati na putu ovoj vladi, ali moram reći da zbog ovoga što sam izneo, imamo određene skepse i da ćemo kroz sto dana, kada se bude raspravljalo o rezultatima ove vlade razgovarati o tome šta je zaista urađeno, šta je stiglo da se uradi. I onda ćemo moći da damo svoj konačni sud da li je to zaista onako kako bismo mi želeli, a želeli bi smo da sve ono što je, ili barem najveći deo onoga što je gospodin mandatarizneo u svom ekspozeu, se ostvari. Jer to što je u tom ekspozeu rečeno, manje-više ono, osim ovog dela o Vojvodini, za šta se LSV zalaže već 24 godine.

Mi ne možemo odustati, kao stranka, od antifašističke tradicije Srbije i Narodno-osoblodilačkog pokreta kao autentičnog nosioca te borbe. Ne možemo odustati od borbe i nećemo da odustanemo od borbe za autonomiju Vojvodine unutar Republike Srbije, ali ekonomski deo onoga programa je ono što apsolutno zaslužuje pažnju. I mislim da svaki korak na ostvarenju ekonomskih postignuća koja su nam ovde onako živopisno prikazana će dobiti našu podršku.
Hvala lepo.

(BILSV, 27. 04. 2014)



Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Sklonost ka populizmu pokrajinske vlasti, bez rezultata u radu

Nedostatak strategije, vizije, ideje, populističko ponašanje vladajuće garniture i nedoslednost u poštovanju donetih odluka samo su neki od razloga zbog kojih poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine nisu podržali predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu. 
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Vlast neprecizno planira budžet Vojvodine

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović izjavio je danas da poslanici LSV neće podržati predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu jer je on posledica nepreciznog budžetskog planiranja. Kako kaže, rebalans nije opravdan i služi u promotivne svrhe. Šućurović je zamerio mala izdvajanja za poljoprivredu i što se za privredu i turizam u rebalansu ne odvaja nijedan dinar.
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

LSV ne može da prihvati izveštaj o izvršenju budžeta APV

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da poslanici Lige ne mogu da prihvate izveštaj o izvršenju budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu u periodu januar-jun 2019. On je ukazao da je najmanje realizacije u delu onih sredstava koji bi trebali da služe razvoju Vojvodine, da je ponovo evidentan pad prihoda od zakupa poljoprivrednog zemljišta i prihoda od naknada za vode... 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook