Centralizam je temelj ove vlasti

 
 
Izbori u LSV
Govori | Utorak, 28. 05. 2019. | Komentara: 0

Centralizam je temelj ove vlasti

NOVI SAD - Ako nema podele vlasti, nema demokratije, što za posledicu ima urušavanje institucija, istakao je na sednici Skupštine AP Vojvodine poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović. Prema njegovim rečima to je između ostalog razlog zbog kojeg LSV neće podržati Predlog pokrajinske skupštinske odluke o prenošenju određenih ovlašćenja na Pokrajinsku vladu koja ima skupština AP Vojvodine u oblasti zdravstva.

LSV

Transkript govora poslanika LSV možete pročitati u nastavku:


Liga socijaldemokrata Vojvodine neće podržati današnji predlog prenošenja nadležnosti iz oblasti zdravstva Pokrajinskoj vladi. Da budem vrlo jasan, ovaj predlog podrazumeva da se nadležnosti oduzimaju, odnosno da se mi odričemo određenih nadležnosti koje su Skupštini Vojvodine date na poverenje i da se prenose na Pokrajinsku vladu, a to su: preuzimanje osnivačkih akata nad zdravstvenim ustanovama primarne zaštite, koje su u javnoj svojini, utvrđivanje mreža zdravstvenih ustanova koje su u javnoj svojini, osnivanje, ukidanje, spajanje, vršenje podele zdravstvenih ustanova u skladu sa planom mreže zdravstvenih ustanova.  

Kao što vidimo to su vrlo fundamentalni akti ovih institucija i to podrazumeva da se 47 zdravstvenih institucija koje su u javnoj svojini daju na upravljanje Pokrajinskoj vladi.

Da se osvrnem korak unazad, to znači da je centralistička vlada u Beogradu ovo otela od lokalnih samouprava, prenela na vladu u Beogradu, a onda je dala skupštini Vojvodine na upravljanje. I sada mi toga treba da se odreknemo i damo Pokrajinskoj vladi da upravlja nečim što su osnovni i elemetarni pravni akti ovih zdravstvenih ustanova.

Ne vidim nijedan valjan, logičan, zdravorazumski razlog zašto bi se to danas uradilo. Ovakav i sličan način ukidanja nadležnosti kritkovali su mnogi od vas, koji ste danas za to, dok ste bili opozicija i to ste činili opravdano, jer se na ovaj način ukidaju nadležnosti, moć i samim tim transparentnost rada skupštine Vojvodine. Ono što je važno da se kaže jeste da je Skupština AP Vojvodine najviša institucija u pokrajini, kao i da 120 poslanika biraju građani na izborima i to znači da je ona odgovorna za donošenje najviših pravnih akata koji su zakonima i Ustavom utvrđena, a koji se tiču nadležnosti Vojvodine.

Namerno sam izdvoji nadležnosti kojih želimo da se odreknemo i koje se prenose Pokrajinskoj vladi da ne bi došlo do zablude šta sve ovo znači.

Svaka lokalna samouprava ima neke elementarne institucije: škole, zdravstvene institucije, prevashodno dom zdravlja, apoteke, pošta... vrlo je važno da te institucije imaju neku kontrolu poslanika iz tih lokalnih zajednica koji sede u ovoj skupštini, te tako imaju uvid u to šta sa njima može da se desi.

Oduzimanje ovih nadležnosti za posledicu ima par stvari. Prvo ovo jedan tipičan centralistički akt, čemu se LSV uvek protivila, jer se mi zalažemo za decentralizaciju. Druga stvar jeste ukidanje nadležnosti samih poslanika iz ovog poštovanog doma. Dalje za posledicu ima podelu vlasti, tačnije neko sada rekao, da dolazi do jedinstva skupštinske i izvršne vlasti, odnosno dolazi do spajanja dva organa vlasti koja ne smeju da budu spojena i po podeli vlasti moraju da budu odvojena. Najpre zato što mi tu kao poslanici da vršimo kontrolu, i vlast i opozicija nad radom i donošenjem odluka Pokrajinske vlade.

Ove tri nadležnosti koje imamo na dnevnom redu nisu nikakvi hitni poslovi koji bi bili dnevni, nedeljni pa čak ni mesečni gde bi mogli da pravdamo činjenicom da se ne sastajemo često  i zato ih dajemo na upravljanje vlade. Zato ponavljam ne postoji nijedan valjan razlog zašto bi mi to danas radili.

Ono što je važno da kažem jeste: ako nema podele vlasti, nema demokratije, a onda imamo problem imamo manju vidljivost, manju transparentnost u rad vlade. Ukidanjem toga otvaraju se vrata za mahinacije i malverzacije.

Ovde smo čuli, meni za prepast, kako će se odricanjem nadležnosti skratiti liste čekanja u zdrvstvenim ustanovama, kako ćemo brže i lakše kupovati specijalizovanu medicinsku opremu... i ponavljam, zato sam pročitao one tri tačke kako bih pokazao kako apsolutno nemaju veze sa ovim niti ulaganjem u zdravstvo. Ovo će za posledicu imati ozbiljne probleme u zdravstvu kao i samo urušavanje istitucija. Kažu da postojanje dobre države, 30 odsto na prvom mestu čine dobre institucije. I ako njih nemate džaba vam novci i sve ostalo.

Još jednom, LSV je oštro protiv ukidanja ovih nadležnosti, tačnije davanje istih Pokrajinskoj vladi. I bolje da se ne bavimo donošenjem nekakvih akata koje nemaju nikakve veze sa životom kako bi pokazali kako se nešto radi, a nikakva poboljšanja u zdravstvu neće biti.    

    (SzILSV, 28.05.2019)Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Sklonost ka populizmu pokrajinske vlasti, bez rezultata u radu

Nedostatak strategije, vizije, ideje, populističko ponašanje vladajuće garniture i nedoslednost u poštovanju donetih odluka samo su neki od razloga zbog kojih poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine nisu podržali predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu. 
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Vlast neprecizno planira budžet Vojvodine

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović izjavio je danas da poslanici LSV neće podržati predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu jer je on posledica nepreciznog budžetskog planiranja. Kako kaže, rebalans nije opravdan i služi u promotivne svrhe. Šućurović je zamerio mala izdvajanja za poljoprivredu i što se za privredu i turizam u rebalansu ne odvaja nijedan dinar.
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

LSV ne može da prihvati izveštaj o izvršenju budžeta APV

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da poslanici Lige ne mogu da prihvate izveštaj o izvršenju budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu u periodu januar-jun 2019. On je ukazao da je najmanje realizacije u delu onih sredstava koji bi trebali da služe razvoju Vojvodine, da je ponovo evidentan pad prihoda od zakupa poljoprivrednog zemljišta i prihoda od naknada za vode... ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook