Izabrati nedostajuće zamenike pokrajinskog ombudsmana

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Sreda, 12. 04. 2017. | Komentara: 0

Izabrati nedostajuće zamenike pokrajinskog ombudsmana

NOVI SAD – Komentarišući izveštaj pokrajinskog ombudsmana za 2016. godinu, pokrajinska poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Maja Sedlarević je pozvala ombudsmana da prisustvuje sednicama skupštinskih odbora kako bi poslanici o izveštaju mogli da diskutuju sa njim i da mu ukazuju na propuste i daju sugestije. Ona je na sednici Skupštine APV, komentarišući izveštaj pokrajinskog ombudsmana, zamerila što je izveštaj skraćen na trećinu prethodnih izveštaja, što ne postoje zamenici za rodnu ravnopravnost i prava deteta, a pohvalila što su se u izveštaju spomenula deca migranti.

Transkrip govora Maje Sedlarević možete pročitati u nastavku.

LSV

Poštovani predsedavajući,
poštovano predsedništvo, 
poštovane članice i poštovani članovi Pokrajinske vlade, 
poštovani pokrajinski ombudsman i
koleginice i kolege poslanici,

Skupština AP Vojvodine je skupštinski dom koji je prvi u ovoj zemlji doneo odluku o osnivanju institucije pokrajinskog ombudsmana i svaki put, a eto i kuriozitet je da sam bila u prilici da razmatram svaki dosadašnji izveštaj pokrajinskog ombudsmana, volim to da istaknem. 

Na samom početku, verujući da je u pitanju bio samo lapsus profesora Pavlovića kada je rekao da poslanici ne smeju da komentarišu rad pokrajinskog ombudsmana, ipak ću dati nekoliko komentara o samom procesu vezanom za razmatranje ovog izveštaja za prethodnu godinu i osvrnuću se na neke od važnijih detalja u ovom izveštaju. 

Za početak, sa žaljenjem moram da konstatujem i to da je prekršen Poslovnik o radu Skupštine AP Vojvodine kada su zakazivani termini za održavanje nekih od skupštinskih odbora na kojima se razmatrao izveštaj o radu pokrajinskog ombudsmana za prošlu godinu. Konkretno mislim na Odbor za zdravstvo i Odbor za informisanje i kulturu i Odbor za ravnopravnost polova. Materijal za ovu sednicu je stigao saziv 3. aprila ove godine, a sednice ova tri odbora su zakazane u petak oko 15 časova i za ponedeljak u 10.30h i 13.30h. Ne postoji razlog za hitnost, s obzirom na to da je materijal bio već pripremljen i stigao nam je (svim poslanicima) nekoliko dana ranije. I verujući da je ombudsman imao najbolju nameru kada nas je pozvao da dođemo u kancelariju institucije pokrajinskog ombudsmana, ja ću ga pozvati da dolazi na sednice skupštinskih odbora, radnih tela, da diskutujemo i da Vam dajemo sugestije na sednicama odbora, jer mislim da su sednice skupštinskih odbora ne formalnost, nego mesto na kojima poslanici treba da daju sugestije i postavljaju pitanje pokrajinskom ombudsmanu. Nažalost, mi na Odboru za ravnopravnost polova nismo imali priliku da razgovaramo sa novim pokrajinskim ombudsmanom, da bi bilo dobro da smo bili u prilici. Pozdravljam to što ste bili na konferenciji o migrantima, ali upravo zbog toga što smo mnogo ranije dobili materijal, mislim da je mogao da bude izabran i neki termin u kome ste mogli da prisustvujete sednici našeg odbora. 

U izveštaju samo teze

U samoj uvodnoj reči, na početku izveštaja pokrajinskog ombudsmana za prethodnu godinu, ali i u uvodnom izlaganju, čulil smo da je izveštaj skraćen i da je on sada celishodan. Znate, starešina svakog organa, starešina svake institucije kada dođe na čelo tog organa ili institucije, ima pravo da promeni način rada, metodologiju rada, pa samim tim i izradu izveštaja. Ali, ja smatram da, nažalost, ovaj izveštaj ovim skraćenjem ništa dobro nije doneo. Skraćen je na trećinu dosadašnjeg obima izveštaja o radu pokrajinskog ombudsmana i mislim da ovakav nije ni svrsishodan ni celishodan. Zašto? Osim taksativnog nabrajanja podataka, u određenim delovima ovaj izveštaj zaista deluje kao da su to teze za pisanje izveštaja o radu pokrajinskog ombudsmana. Iskreno se nadam da će to u budućnosti ipak biti promenjeno i da ćemo moći da se informišemo i sa onim opisnim delom izveštaja. Zbog toga što kroz izveštaj o radu pokrajinskog ombudsmana mi smo u prilici da pratimo promene u društvu. 

Ono što sam, pre nego što pređem na rodnu ravnopravnost kojom se ja najviše bavim i o kojoj ću najviše i govoriti, želela da pohvalim jeste što se u ovom izveštaju po prvi put pojavio deo o deci migrantima i iskreno se nadam da će i u budućnosti rad Kancelarije pokrajinskog ombudsmana biti kao što ste i najavili, tim pozdravljam i održavanje Međunarodne konferencije o migrantskoj krizi, biti tema rada pokrajinskog ombudsmana. Ne samo u delu koji se odnosi na decu, nego na izbeglice i migrante uopšte. I ja bih tu izdvojila žene migrantkinje, odnosno žene izbeglice koje su, takođe, veoma ugrožena kategorija. 

Rodna ravnopravnost

U delu ravnopravnosti polova, jako je dobro konstatovano šta se dešavalo sa Zakonom o rodnoj ravnopravnosti. Ja znam da je kancelarija pokrajinskog ombudsmana, kao i drugi pokrajinski mehanizmi, vrlo aktivno učestvovala u izmenama i primedbama na predloženi zakon koji je imao i vrlo problematičan naslov: „Zakon o ženama i muškarcima“. Iskreno se nadam da ćemo aktivno učestvovati u donošenju novog nacrta, odnosno Predloga zakona o ravnopravnosti polova. Takođe, i možemo sami da vidimo da imamo duplo veći broj poslanica, upravo zbog toga što je promenjena odluka o izboru pokrajinskih poslanica i poslanika, te sada u ovom skupštinskom zdanju konačno imamo više od 30 procenata žena, što je u Narodnoj skupštini i lokalnim parlamentima slučaj još od 2012. godine, odnosno od uvođenja kvote. Izvršna vlast je i dalje problematična. 

Od 2000. godine, do danas, u ovoj Vladi po prvi put imamo samo jednu ženu. I to je nešto što nije dobro. I složiću se sa vama da zbog Zakona o zapošljavanju statistički podaci o zaposlenima, podela po polu, bi mogla da bude problematična kada su zaposleni u pitnaju. Međutim, ako pričamo o rukovodećim mestima u pokrajinskim organima, mislim da je taj podatak morao da se nađe u ovom izveštaju, kao što je to do sada bio slučaj. I iskreno se nadam da će ubuduće to ponovo biti praksa pokrajinskog ombudsmana jer prevashodno, upravo u skladu sa Pokrajinskom odlukom o pokrajinskom obmdusmanu, pokrajinski ombudsman treba da se bavi radom pokrajinskih organa. 

Ovde je naznačeno i, uzeću to kao jedan od važnih razloga i verovatno glavni razlog to što mesecima nemamo zamenika ili zamenicu za rodnu ranovpravnost, da će istraživanje o postupanju institucija u slučajevima nasilja u porodici i primena pokrajinske skupštinske odluke o ravnopravnosti polova biti temaposebnih izveštaja. Nadam se da će profesor Pavlović vrlo brzo da nas upozna sa ovim posebnim izveštajima upravo zbog toga jer je jako važno ono što će se naći u njima, ako pričamo o rodnoj ravnopravnosti. I, iskreno se nadam, i to će biti još jedna moja dobronamerna sugestija ombudsmanu, da će nastaviti da podstiče rad mreže „Život bez nasilja“, jer je to jedinstvena konferencija koja se održava jednom godišnje u Skupštini AP Vojvodine i u okviru koje se okupljaju predstavnici sa lokalnog nivoa, predstavnici svih institucija koje su u mreži koje se bave zaštitom i intervencijom od rodno zasnovanog nasilja. 

Za kraj, želela bih da kažem da mislim da je jako loše i za pokrajinskog ombudsmana i za nas kao Skupštinu AP Vojvodine što od 18. ula prošle godine nemamo zamenika ili zamenicu za rodnu ravnopravnost i od 24. novembra nemamo zamenicu za prava deteta. Iskreno se nadam da će to biti prvo sledeće na čemu će pokrajinski ombudsman poraditi i da ćemo vrlo brzo doneti odluku o tome ko e biti zamenica ili zamenik za ove oblasti jer se vidi nemerljivi nedostatak upravo u oblasti rodne ravnopravnosti i prava deteta, jer su i Marija Kordić, ali se rodnom ravnopravnošću mnogo više bavim, pa ću reći Danica Todorov, veoma bile važne u radu pokrajinskog ombudsmana, i nadam se da će im naći adekvatnu zamenu.

Hvala vam lepo. 

(BILSV, 12.04.2017)



Govori | Sreda, 14. 11. 2018. | Komentara: 0

Izmenama poslovnika obesmišljena Skupština APV

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Robert Kolar izjavio je danas da poslanici LSV neće podržati novi poslovnik Skupštine APV jer on obesmišljava pokrajinsku skupštinu. Kolar je kritikovao i činjenicu da u Radnoj grupi koja je radila na izmenama i dopunama poslovnika o radu Skupštine APV nije bilo predstavnika opozicije.
Govori | Sreda, 03. 10. 2018. | Komentara: 0

Odredbe usvojenih zakona primenjivati i u praksi

Predlogom Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine menjaju se samo članovi tog akta, a koji se odnose na korišćenje sredstava Zelenog fonda RS za sufinansiranje projekata, koji se finansiraju iz međunarodne razvojne pomoći i drugih  finansijskih  izvora, koji zahtevaju sufinansiranje izvora kao i novi član Zakona, kojim se omogućava izrada pravilnika kojim bi se definisalo šta će se proveravati kod korisnika – fizičkih lica IPARD podsticaja, istakla je u uvodnom obraćanju narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nada Lazić na današnjoj sednici republičkog parlamenta.
Govori | Četvrtak, 27. 09. 2018. | Komentara: 0

Kada će poslanici i moći da se obraćaju na maternjem jeziku?

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Narodnoj skupštini Republike Srbije, Olena Papuga iznela je na današnjoj sednici podatak da godišnje u državi od raka oboli 350 dece mlađe od 19 godina, a oko 50 umre. U vezi sa tim pitala je ministra zdravlja Zorana Lončara kada će se preduzeti konkretne mere kako bi se olakšala borba protiv ove bolesti deci i njihovim roditeljima.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook