Jakovljev: Budžet samo raspodeljujemo između sekretarijata

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Petak, 22. 12. 2017. | Komentara: 0

Jakovljev: Budžet samo raspodeljujemo između sekretarijata

NOVI SAD – Mi se ovde, kao i kod svakog donošenja budžeta, ustvari bavimo samo raspodelom između oblasti, raspodelom između sekretarijata, rekao je poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine i potpredsednik Skupštine AP Vojvodine, Dušan Jakovljev na jučerašnjoj sednici, dodajući da poslanici pokrajinskog parlamenta ne utvrđuju budžet, oni dobiju gotovu cifru. 

Trantkript govora poslanika LSV možete pročitati u nastavku.

LSV


Pretpostavljam da mi koji raspolažemo veštinom da razumemo i čitamo budžetske stavke imamo pravo da govorimo o budžetu u načelu. Pa ako je to tako, ja bih to iskoristio, tim pre, što mi to ostavlja dovoljno vremena da svima vama dame i gospodo i svim građankama i građanima Vojvodine poželim srećne Božićne praznike i ličnu sreću u narednoj godini. Koliko će nam u svemu tome doprineti iznos ovog budžeta nisam siguran, ali kako da vam kažem, nekako se ne osećam odgovornim kao što niko od vas ne bi trebalo da se oseća odgovornim zbog toga. 

Amandmani kao politička poruka

Ne utvrđujemo mi ovde visinu budžeta, mi dobijemo gotovu cifru. Ustav kaže sedam posto, Zakon o budžetskom sistemu kaže da ako su u pitanju procentualna davanja upućuje se na stavku poreskih primanja samo, a onda Zakon o budžetu Republike Srbije utvrdi procente na platu i procente na dobit preduzeća. I onda mi dobijemo gotovu cifru. Mi se ovde danas, kao i kod svakog donošenja budžeta, ustvari bavimo samo raspodelom između oblasti, raspodelom između sekretarijata. I zato ja duboko razumem sve uvažene kolege koji stavljaju amandmane na budžet, bez obzira na to što na kraju za taj budžet neće glasati, jer na taj način žele da pošalju političku poruku šta je njima važno i šta bi oni da su u prilici da vrše tu raspodelu između sekretarijata, na šta bi stavljali akcent.

To razumem, ali ima nešto što ne razumem kada je u pitanju glasanje za ovako donet budžet. Ne razumem onu oštru crtu posle razmatranja u načelu i posle amandmana, kada se glasa i kada se kaže ko glasa za budžet taj je pozicija, a ko glasa protiv budžeta to je opozicija. Ja sam recimo spreman da zbog devet stavki, koji se nalaze u sekretarijatu za visoko obrazovanje, urbanizam, zdravstvo i poljoprivredu za ovaj budžet glasam, jer tih devet stavki smatram neobično važnim za Vojvodinu. Ali ko sam ja da menjam pravila. Tako da glasaću kao i moja poslanička grupa, protiv ovog budžeta. 

Ljubav nije u 7%

I dozvolite mi na kraju samo da razjasnimo jednu stvar. Kada je u pitanju odsustvo ljubavi između ovog budžeta i Ustava, ono se ne nalazi u visini tih sedam posto. Na sasvim je drugom mestu. Ono se nalazi u članu 24 Zakona o budžetskom sistemu koji govori o finansiranju autonomnih pokrajina, ne pominjući Vojvodinu i svodi tako Vojvodinu na nivo pokrajine koja nije ni osnovana i sadrži se u članu 7 Zakona o budžetu Republike Srbije koji pominje Vojvodinu, ali... šta znači 42,7 posto, zašto ne cela dobit i tu je problem kada je ustavnost ovog budžeta u pitanju. 

Bez odgovora 23 meseca

Pre 23 meseca je LSV podnela Ustavnom sudu Inicijativu za ocenu ustavnosti upravo ova dva člana ova dva zakona. Ustavni sud se još nije oglasio, oglasiće se. U međuvremenu, ako želimo da izađemo iz ove situacije dva načina postoje. Jedan je mnogo puta pominjan to je Zakon o finansiranju APV, a drugi je promena Ustava koji će sadržati izvorne prihode APV, ali u punom formatu. I na jednom i na drugom poslanička grupa LSV će raditi i za jedan i za drugi način spremni smo da budemo vrlo konstruktivni sagovornici.

Hvala vam lepo!

(BILSV, 22.12.2017)



Govori | Četvrtak, 15. 09. 2016. | Komentara: 0

Uvođenje tradicionalnih simbola ne sme menjati koncept APV

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine i potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Dušan Jakovljev napomenuo je danas da je AP Vojvodina konstituens Republike Srbije i da u njoj živi skoro 80 odsto Srba. On je, takođe, naglasio da su upravo očevi i dedovi tih Srba napravili koncept AP Vojvodine u kome se garantuje imovinska, lična i pravna jednakost i sigurnost, bez obzira na nacionalnu, konfesionalnu, partijsku pripadnost. Prilikom rasprave o odluci o upotrebi i izgledu simbola i tradicionalnih simbola AP Vojvodine, Jakovljev je naglasio i da ukoliko je ideja njihovog uvođenja menjanje koncepta, onda to može da bude u direktnoj suprotnosti sa onim što je radio većinski narod u Vojvodini.
Govori | Četvrtak, 15. 09. 2016. | Komentara: 0

Jovanović: Vojvodina nije jedno, nego sve zajedno

NOVI SAD – Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović upozorio je danas da zastava AP Vojvodine koja se predstavlja kao tradicionalna niti je tradicioanlna niti u suštini predstavlja Vojvodinu. On je tokom rasprave  o predlogu odluke o upotrebi simbola i tradicionalnih simbola AP Vojvodine postavio pitanje šta će se dogoditi posle usvajanja jedne tradicionalne zastave, da li će se usvajati još neke zastave? Upozorio je i da je Vojvodina u svojoj bliskoj istoriji menjala mnoge države i da je u njoj najgore bilo upravo onda kada se isticalo jedno, jer, Vojvodina nije jedno nego je sve zajedno.
Govori | Četvrtak, 15. 09. 2016. | Komentara: 0

Obeležja multietničkog karaktera ne mogu se preglasati

NOVI SAD – Tokom današnje rasprave o predlogu odluke o upotrebi simbola i tradicionalnih simbola AP Vojvodine u pokrajinskom parlamentu, poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine  Sandra Ristić upozorila je da će danas aktuelna skupštinska većina izglasati navedenu odluku, ali i da je, da bi zastava i grb zaista bili zastava i grb bio grb, potrebno mnogo više od većine i sile. Ocenila je i da su aktuelna znamenja AP Vojvodine više od decenije obeležja multietničkog karaktera pokrajine i njenih specifičnosti koji su zaživeli u srcima svih Vojvođana i Vojvođanki koji žele njenu autonomiju, te da se to ne može preglasati.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook