Jakovljev: LSV protiv promene koncepta Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Utorak, 17. 03. 2015. | Komentara: 0

Jakovljev: LSV protiv promene koncepta Vojvodine

NOVI SAD – Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine i šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u pokrajinskoj skupštini Dušan Jakovljev izjavio je danas da će poslanici LSV glasati protiv Predloga pokrajinske skupštinske odluke o izgledu i korišćenju simbola i tradicionalnih simbola APV.

LSV

Govor Dušana Jakovljeva možete pročitati u nastavku:

Gospodine predsedniče, poštovane koleginice i kolege poslanici, poštovani članovi Pokrajinske vlade, dame i gospodo, 

Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine je u vreme koje je neko nazvao „dobrim vetrom“, u vreme glasanja za Statut AP Vojvodine, glasala protiv. Između ostalih razloga, glasali smo protiv i zbog uvođenja tradicionalnih simbola i, pretpostavljam, da se vi toga dobro sećate. I odmah na početku da kažem da ćemo i ovoga puta glasati protiv donošenja ove Odluke. 

Potrošiću par minuta vašeg vremena, pokušavajući da navedem samo jedan mali deo razloga zašto to tako radimo, ne ulazeći u heraldiku, ne ulazeći u sofisticirana istorijska tumačenja, nego samo držeći se notornih činjenica koje se nalaze od srednjoškolskih udžbenika pa nadalje.

Kad je u pitanju zastava koja se predlaže, trobojka, ona je identična sa narodnom zastavom Republike Srbije. Setite se, pošto je grb nesumnjivo grb Kneževine Srbije, da je posle Sretenjskog Ustava Kneževina Srbija želela da dobije zastavu čije bi boje bile crveno-belo-plavo. To se, na neki način, nije dopalo svetskim silama, pa je ta trobojka, na kraju, izgledala ovako: crveno-plavo-belo. Pod tom srpskom trobojkom, kako god ona nastala, Srbija je stekla i čast, i slavu, i ugled u čitavom svetu. I u miru i u ratu. Međutim, kad je nestala državna zajednica Srbije i Crne Gore, Republika Srbija je donela zakon koji se zove Zakon o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije, i precizno opisala i svoju himnu, izgled svojih simbola i njihovu upotrebu. Dakle, i himnu, i mali i veliki grb, i državnu zastavu, i narodnu zastavu, i standartu predsednika države i predsednika Skupština. Kad neko kroz 170 godina bude pitao: Ta srpska trobojka?, odgovor će glasiti: Da. Službeni glasnik Republike Srbije broj 36 od 2009. je precizirao izglede tih simbola.

Autonomija u glavi i srcu

Zastava tradicionalna, koja se predlaže AP Vojvodini, jeste korišćena u vreme kad je autonomija Srba ovde tražena. Ali, ljudi su nosili zastave u te tri boje napravljene onim rasporedom koji se najviše sviđao ženama koje su ih šile, jer ideja nije bila u zastavi. Ideja autonomije Srba u Ugarskoj je bila u glavi i u srcu. Oni su vrlo dobro znali da se ta autonomija niti jede, niti pije, da se njome ne može pokriti, niti se može založiti. Ali su znali da, ako je dobiju, da će biti u stanju da dublje zaoru, da će biti svoj na svome, da neće plaćati i na mostu i na ćupriji i da će živeti onako dobro koliko im nikne iz onog semena koje u to duboko oranje bace. 

Patrijarh Rajačić je izneo crveno-plavo-belu zastavu na Majskoj skupštini. To je činjenica. Ali, u obrazloženju odluka Majske skupštine, koje je napisao Jakob Živanović govori se da će zastava biti crveno-plavo-bela ali sa grbom. Sve to govorim pokušavajući da pronađem odgovor na pitanje kako su predlagači, ako nije u pitanju samo opšti utisak i ako nije u pitanju samo njihov ukus, utvrdili baš ove simbole kao tradicionalne. 

Kad je grb u pitanju, nesumnjivo je da govorimo o grbu Kneževine Srbije, koji se razlikuje utoliko što ovamo piše kneževska kruna,a ovamo piše vojvodska kruna, ovamo piše kneževska porfira, a ovamo piše vojvodska porfira. To je grb Kneževine Srbije. U to vreme je korišćeno nekoliko grbova. Imamo stručno mišljenje Muzeja Vojvodine koji kaže da su „stručnjaci konsultovali relevantne izvore, literaturu i utvrdili da je predlagač dao jednu od varijanti znamenja koji su se u tom periodu koristili“. 
Zašto baš tu? 

Nijedan od ovih simbola nije institucionalno nikada prihvaćen. Oni se nalaze u nacrtima Ustava, te nacrte je radio 1849. godine i Stefan Radičević, te nacrte je radila i komisija koju je osnovao patrijarh Rajačić. Zašto od tih različitih baš ovaj i zašto se nigde nije pominjalo, i u razgovorima i kada je uvaženi profesor malo pre govorio u ime predlagača, nikada se nije pominjala i nikada se nisu pominjali simboli krunovine koja je 11 godina postojala? Mislim na Vojvodstvo srpsko i Tamiški Banat. Možda bi se tu stručnom ekspertizom moglo doći do nečega što bi mogao da bude tradicionalni simbol. 

Pokušaj da se Vojvodini još nešto oduzme

Vratiću se samo na trenutak na zastavu. To su simboli. A simboli su nešto što stoji umesto nečeg za nekog. Do današnjeg dana, kad vidim crveno-plavo-belu zastavu za mene je to znak, simbol da je tu prisutna moja država Srbija. Ukoliko se danas donese ova odluka, a sve se nadam da neće, kad budem video video crveno-plavo-belu zastavu, da li će to za mene da znači da je to prisutna moja država Srbija ili njen neodvojivi deo AP Vojvodina. Ili, nemojte mi zameriti, je to pokušaj da se još nešto od te AP Vojvodine oduzme i da se kaže: Dovoljno je da postoji samo srpska zastava. Koju niko ne osporava, a ni poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Želeo bih na kraju da vam skrenem pažnju – prilikom glasanja i prilikom prihvatnja ove skupštinske Odluke, dame i gospodo, poštovani koleginice i kolege poslanici, vi nećete samo utvrditi buduće tradicionalne simbole, bez obzira na način na koji su oni predloženi, bojim se da ćete ovim prihvatanjem uraditi još nešto, da ćete prihvatiti potpuno drugačiju percepciju i potpuno drugačiju koncepciju AP Vojvodine. Jer, ovakva zastava i ovakav grb govore o devetnaestovekovnoj koncepciji srpske Vojvodine, kao etnički kulturno definisanog srpskog prostora. To je tako bilo i to niko ne spori. Ali, naporima, različitih građanskih snaga, a uzmite samo u obzir da je Vojvođanski front to otpočeo pre skoro 100 godina, došlo se do potpuno drugačijeg koncepta Vojvodine. 

U ovom trenutku, pod postojećim simbolima, za koje se tačno zna kada su doneti, Vojvodina je neodvojivi deo Srbije, Vojvodina je Autonomna Pokrajina koja garantuje imovinsku i pravnu sigurnost svih svojih građana bez obzira na njihovu nacionalnu, njihovu versku, njihovu političku ili njihovu zavičajnu pripadnost.

Dakle, s jedne strane zbog toga što ne znamo na osnovu čega baš ovi simboli, a s druge strane i mnogo više i zbog bojazni da se na ovaj način menja koncepcija AP Vojvodine, Liga socijaldemokrata Vojvodine, njena poslanička grupa neće glasati za ovu odluku. 

(BILSV, 17.03.2015)




Govori | Utorak, 28. 05. 2019. | Komentara: 0

Centralizam je temelj ove vlasti

Ako nema podele vlasti, nema demokratije, što za posledicu ima urušavanje institucija, istakao je na sednici Skupštine AP Vojvodine poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović.
Govori | Utorak, 28. 05. 2019. | Komentara: 0

Ukazati pažnju i Vojvodini!

Narodni poslanik i predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak je na današnjoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije ukazao da je kompletno pogrešna postavka pokušaja rešavanja pitanja Kosova.
Govori | Utorak, 28. 05. 2019. | Komentara: 0

LSV traži dela, a ne reči

U trećoj godini mandata Pokrajinske vlade neverovatno je da se donosi deklaracija, umesto da se do sada nešto konkretno uradilo po pitanju rešavanja ozbiljnih problema na polju zaštite životne sredine, istakao je poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović na sednici Skupštine AP Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook