Jakovljev: Ni dinar nije odvojen za Vojvođansku akademiju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Utorak, 20. 12. 2016. | Komentara: 0

Jakovljev: Ni dinar nije odvojen za Vojvođansku akademiju

NOVI SAD – Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini APV Dušan Jakovljev izjavio je danas da neće podržati Predlog budžeta AP Vojvodine za 2017. godinu jer se u njemu nije našao nijedan dinar za Vojvođansku akademiju nauka i umetnosti, ali i zbog toga što se njime ne poštuje Ustav. Jakovljev je istakao i da poslanici LSV nisu podneli nijedan amandman na Budžet APV za narednu godinu jer je količina novca toliko mala da bi prebacivanje sredstava sa jedne na drugu poziciju ugrozilo jednu od njih.
 
Transkript govora Dušana Jakovljeva možete pročitati u nastavku.

LSV
 
Kršenje skupštinske odluke

Prilikom konstituisanja ovog skupštinskog saziva urađeno je nekoliko stvari koje su na zavidnom nivou ispoštovale pravila parlamentarizma, uključujući i to da je svaka poslanička grupa dobila svog potpredsednika koji osim kontrolne ima i neke obaveze regulisane aktima Skupštine. Međutim, ja držim da postoji još jedna obaveza tih ljudi, koja nije zapisana, a koja je neobično važna - da u svojim nastupima pred poslanicima ili na bilo kom drugom mestu povedu malo više računa o Skupštini koju predstavljaju a malo manje računa o svojoj poslaničkoj grupi kojoj pripadaju. Pa ću ja, dame i gospodo, pokušati da sa te pozicije navedem razloge zbog kojih neću glasati za ovu skupštinsku odluku.
 
Prvi razlog je u tome što ne postoji budžetska stavka ili, kako je moj uvaženi kolega malo pre rekao, nijedan jedini dinar za ustanovu koja se zove Vojvođanska akademija nauka i umetnosti. U maju mesecu prošle godine je ta ustanova na osnovu Statuta AP Vojvodine i Zakona o javnim službama osnovana. Osmog dana od objavljivanja u Službenom listu Odluka je stupila na snagu. U toj Odluci lepo piše da se sredstva za početak radova i osnivanje te ustanove nalaze u Budžetu AP Vojvodine. Pošto nikad ništa ne ide samo, predsednik Privrednog suda u Novom Sadu je našao za shodno da tu skupštinsku odluku pošalje na ocenu ustavnosti. Ustavni sud se još nije oglasio. I mi sad kao Skupština donošenjem ove skupštinske odluke kršimo jednu drugu skupštinsku odluku i pravimo se kao da znamo šta će biti odluka Ustavnog suda. 
 
Zbog Zakona o budžetu nema
Zakona o finansiranju APV
 
A drugi razlog, takođe, u sebi sadrži ključnu reč „Ustavni sud“. Mi kada razgovaramo o budžetu, mi govorimo o Zakonu o budžetu Republike Srbije, o Pokrajinskoj skupštinskoj odluci i o Budžetu Vojvodine. Dakle, tu su cifre, tu su novci i pare, pa govorimo o tome. Danas je samo jedanput pomenuto ono iz čega se sve te cifre izvode, a to je jedan sistemski zakon koji se zove Zakon o budžetskom sistemu Republike Srbije. U tom zakonu se govori o finansiranju nadležnosti autonomnih pokrajina i samo autonomnih pokrajina. Zbog toga je uložen prigovor Ustavnom sudu u januaru mesecu. Ustavni sud isto ćuti jer, ako se govori o finansiranju samo pokrajina a ne govori se o finansiranju AP Vojvodine kao ustavne kategorije iz člana 184. Ustava RS, onda tu nešto nije u redu. Onda nam taj Zakon stvara problem jer tvrdimo da nije ustavan i zato je Liga i podnela taj prigovor za utvrđivanje ustavnosti. 

S druge strane, takav zakon svodi Vojvodinu na pokrajinu koja nije ni osnovana jer postoji član 182. Ustava gde se kaže da Republika Srbija ima pravo, i kako to može da uradi, da osnuje nove pokrajine, da ukine postojeće. Taj zakon je po mom dubokom uverenju jedan od razloga zašto nemamo još uvek Zakon o finansiranju Vojvodine, i u krajnjem, taj zakon nas dovodi u priliku da svake godine vodimo raspravu. Ista je količina novca, ali (raspravljamo) da li je to 3,7 ili je 7,3. Dakle to je drugi razlog.
 
I dozvolite na kraju da kažem i kao član poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine, primetili ste, verovatno, da mi nismo podneli nijedan amandman. Držimo da je količina novca predviđena za Budžet za 2017, onog novca kojim će raspolagati pokrajinska administracija, toliko mala da bi insistiranje da se sa jedne stavke prebaci na drugu imalo za posledicu samo jednu stvar – da nešto što treba da se radi opasno ugrozimo a s druge strane, tamo gde smo pare preneli bitno ništa ne promenimo. 

Gospodine predsedniče, 
uvažene koleginice i kolege, 
članovi Vlade, 

Hvala što ste me saslušali.
 
(BILSV, 20.12.2016)



Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Sklonost ka populizmu pokrajinske vlasti, bez rezultata u radu

Nedostatak strategije, vizije, ideje, populističko ponašanje vladajuće garniture i nedoslednost u poštovanju donetih odluka samo su neki od razloga zbog kojih poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine nisu podržali predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu. 
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Vlast neprecizno planira budžet Vojvodine

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović izjavio je danas da poslanici LSV neće podržati predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu jer je on posledica nepreciznog budžetskog planiranja. Kako kaže, rebalans nije opravdan i služi u promotivne svrhe. Šućurović je zamerio mala izdvajanja za poljoprivredu i što se za privredu i turizam u rebalansu ne odvaja nijedan dinar.
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

LSV ne može da prihvati izveštaj o izvršenju budžeta APV

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da poslanici Lige ne mogu da prihvate izveštaj o izvršenju budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu u periodu januar-jun 2019. On je ukazao da je najmanje realizacije u delu onih sredstava koji bi trebali da služe razvoju Vojvodine, da je ponovo evidentan pad prihoda od zakupa poljoprivrednog zemljišta i prihoda od naknada za vode... 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook