Jerkov: Svakome da pripadne ono što je sam gradio

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Utorak, 20. 09. 2011. | Komentara: 0

Jerkov: Svakome da pripadne ono što je sam gradio

BEOGRAD - Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov izjavila je večeras tokom rasprave o Predlogu zakona o javnoj svojini da je LSV uz to što podržava amandmane Vlade Vojvodine, podnela i sopstvene amandmane koji se odnose pre svega na vlasništvo nad poljoprivrednim zemljištem u Vojvodini, zatim na otvaranju mogućnosti da jednoga dana u Vojvodinu uđu i dodatni sistemi, te da jednoga dana uđe još više imovine.

- U zavisnosti od tih naših amandmana, mi ćemo se opredeliti da li ćemo ovaj zakon podržati ili nećemo. Kada bude rasprava o pojedinostima, mi ćemo te amandmane obrazložiti - najavila je Jerkova, dodajući da se nada da će se pronaći rešenje za taj veliki preostali problem i da će poslanici LSV uspeti da se izbore za ono što smatraju da je neophodno. Komentarišući ironičnu izjavu kolege poslanika Jerkova je rekla da nakon usvajanja ovog zakona neće poteći med i mleko, i da građanima možda neće odmah biti bolje, ali da niko ne može poreći, da će se stvoriti mogućnost da oni koji su najbliže njihovim životima odlučuju o rešavanju njihovih problema.
- To je najveći doprinos koji ovaj zakon donosi i da nije ovih nesporazuma kada je u pitanju AP Vojvodina i njena imovina, bili bi smo srećni da podržimo ovaj zakon - rekla je Jerkova.

Polaganje računa biračima

Ona je rekla da je Vlada Vojvodine svoje amandmane dala na na poprilično nevešt, neki bi rekli nedemokratski način, s obzirom na to da je zloupotrebila Skupštinu APV kao neku vrstu pretnje Vladi Republike Srbije.
- Ali za to će, pretpostavljam , oni koji vode Vladu Vojvodine morati da polože račune građanima pred koje su kandidovali na izborima jedan poprilično drugačiji program, koji je podrazumevao mogo više autonomije za Vojvodinu, nego što je to danas slučaj i nego što je to za šta se danas zalažu - navela je ona.

Jerkova je ocenila da je ovaj zakon važan jer on predstavlja jedan od zakona koji je Srbija u obavezi da usvoji na putu ka EU, a to se pokazalo da su izuzetno dobri zakoni, kao i zbog toga što on predstavlja ispravljanje nepravde koja je pre 15 godina nanesena lokalnim samoupravama i autonomnim pokrajinama u našoj zemlji.

- Te nepravda je zapravo, lokalne samouprave u Srbiji učinila jedinim lokalnim samoupravama u Evropi koje nemaju svoju imovinu, a našu zemlju na žalost učinila jedinom zemljom u Evropi koja je odbijala da vrati imovinu lokalnim samoupravama sve do sada - reka je Jerkova. Ona je ocenila i da je donošenje ovog zakona jedan veliki korak napred koji će tek stvoriti uslove da ljudi širom Srbije, građani svih lokalnih samouprava iskoriste sve mogućnosti koje im pruža i da pronađu način da stvore sebi život i u mestima koja nisu centar Srbije, koja nisu centar Vojvodine i da pronađu mogućnosti za život koji mogu da imaju.

Nepotrebne kontroverze

Ona je ocenila i da na žalost, usvajanje ovog zakona prate, „reklo bi se nepotrebne kontroverze". Kako je navela prvo, tu je bilo misterioznog zakazivanja pa otkazivanja Skupštine APVojvodine, kontraverze oko rada Radne grupe za izradu nacrta ovog zakona, tu su i amandmani vlade koji su ovaj zakon izmenili u tolikoj meri da se može govoriti čak i da se danas raspravlja o predlogu zakona koji je drugačiji od jučerašnjeg.

- I naravno, večita pojava tih nekih političkih tema koje prate usvajanje ovakvih zakona, koje zapravo uopšte ne bi trebalo da bude. Setimo se samo koliko je politizacije svih zakona kojima se vraća bilo kakav nivo nadležnosti ili lokalnim samoupravama ili autonomnim pokrajinama bilo i koliko je ta politizacija naštetila uopšte atmosferi u našem društvu i atmosferi u kojoj se donose ovi zakoni - navela je Jerkova. Ona je rekla i da ovaj zakon, isto tako karakteriše, za Ligu, nepotrebno kašnjenje.

- Jedanaest godina je prošlo od prvog obećanja tada Demokratske opozicije Srbije da će usvojiti ovaj zakon. Tri godine je prošlo od obaveze koju je Ustav Republike Srbije nametnuo da se ovaj zakon usvoji i zbog toga, kažem, je uspeh ove vlade veliki i zbog toga je dobro da se ovaj zakon konačno nalazi pred poslanicima - ocenila Jerkova. Ona je, međutim, rekla i da bez obzira na sve dobre stvari koje donosi ovaj zakon, bez obzira na imovinu koju će lokalne samouprave dobiti, postoje i određene nesuglasice.

- Kao što je poznato, LSV spada u one stranke koje smatraju da Vojvodina mora imati i vlasnička prva nad svom onom imovinom koju je delimično, pretežno ili u potpunosti finansirana sredstvima AP Vojvodine i njenih građana. Svesni smo međutim, da Ustav Republike Srbije sadašnji, kao ni onaj prethodni, Miloševićev ustav, ne prepoznaju ni upravljačka ni osnivačka ni vlasnička prava AP Vojvodine nad nekim velikim sistemima koje je ona u prošlosti pravila - navela je Jerkova, ali odmah zatim i dodala da je to je borba od koje Liga neće odustati.

- Ali to je pitanje za promenu ustava. Na žalost, kada je predlagan ustav 2006. godine, bili smo usamljeni u svojoj borbi protiv tog ustava. Nismo bili baš potpuno usamljeni, građani Vojvodine su stali na našu stranu, ja ću podsetiti da na teritoriji Vojvodine na referendumu taj ustav nije prošao i zbog toga, i zbog toga što smo svesni da većina problema koju Vojvodina danas ima kada su u pitanju ekonomski problemi proističe upravo iz tog Ustava. Mi ćemo tu svoju borbu nastaviti i istrajaćemo u tome da APVojvodini pripadne sva ona imovina koju je ona sama i gradila - navela je ona.

Reč je o principu

Jerkova je reka da se u današnjoj raspravi, kao i u mnogim raspravama kada god se govori o imovini Vojvodine, čulo da se stranke poput LSV zalažu za povraćaj na Ustav iz 1974. godine, i ocenila de je to argument koji je valjan isto koliko je valjan i argument da oni koji se zalažu za restituciju, se zalažu za stanje iz 1944. godine.

- Radi se o uspostavljanju jednog principa, a to je princip da onaj ko je nešto gradio, mora imati vlasnička prava nad tim što je gradio - navela je ona. Na pojedine primedbe zašto da Vojvodina dobije imovinu a ne recimo Surdulica ili Vrnjačka Banja koje su takođe nešto gradile da suština decentralizacije upravo i jeste da svakom pripada ono što je sam gradio.

(BILSV, 20.09.2011.)



Govori | Utorak, 28. 05. 2019. | Komentara: 0

Umesto donošenja deklaracija, konkretnije primenjivati već postojeće zakone

Liga socijaldemokrata Vojvodine neće glasati za Predlog Deklaracije o zaštiti životne sredine u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, jer je ista isprazan spisak lepih želja, rekao je na današnjoj sednici pokrajinskog parlamenta Robert Kolar, poslanik LSV.
Govori | Sreda, 20. 03. 2019. | Komentara: 0

Vojvodina je žrtva beogradskog centralizma

Pitanje autonomije Vojvodine je suštinski pitanje demokratije u Srbiji. Nezavisna država Vojvodina ne može da postoji. Vojvodina može postojati kao politička zajednica samo u složenoj Republici Srbiji, izjavio je danas predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. 
Govori | Petak, 21. 12. 2018. | Komentara: 0

Pokrajina ne unapređuje natalitet, već daje socijalnu pomoć nezaposlenim majkama

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Aleksandar Jovanović kritikovao je juče skupštinsku Odluku o ostvarivanju materinskog dodatka za treće ili četvrto dete. On je istakao da ovakva odluka stimuliše nezapošljavanje, te da dodatak za treće ili četvrto dete, kakav je tom odlukom predviđen, ne podstiče rađanje i ne unapređuje natalitet, već je to socijalna pomoć za nezaposlene majke.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook