Jovanović: Po kojim kriterijumima biramo regione za saradnju?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Sreda, 28. 09. 2016. | Komentara: 0

Jovanović: Po kojim kriterijumima biramo regione za saradnju?

NOVI SAD - Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine podržala je Predlog pokrajinske skupštinske odluke o saradnji AP Vojvodine i kineske provincije Hajnan. Pokrajinski poslanik LSV Aleksandar Jovanović je prilikom rasprave o ovoj tački dnevnog reda upitao i da li će se ubuduće praviti politika i strategija sa kim će Vojvodina sarađivati i na osnovu kojih kriterijuma ili će se na svakom zasedanju pojavljivati „copy-paste“ sporazumi.
 
Transkript govora Aleksandra Jovanovića možete pročitati u nastavku.

LSV
 
Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine će podržati ovaj današnji predlog o saradnji APV i provincije Hajnan iz NR Kine. Mi smo i u proteklom periodu podržavali bilo kakvu međuregionalnu saradnju i nije ništa novo ako kažem da smo mi proteklih godina, da ne kažem decenija, pre 10 i 15 godina, promovisali ideju da Vojvodina sarađuje i da ima dobru saradnju sa drugim regijama, prvenstveno u Evropi, zato što su bliže. I vrlo često smo bili napadani zbog toga, zlurado označeni kao separatisti ili neko ko želi da ne znam šta učini. Naravno, vreme je pokazalo da to nema nikakve veze sa razumom, jer je vreme pokazalo da su te ideje dobre i da saradnja pokrajine uvek može da ima neku korist, nikad neće imati štetu. Saradnje su do sad pokazale da određeni pojedinci, građani, institucije u Vojvodini su imali itekako puno koristi kada smo sarađivali proteklih godina sa određenim regijama. Kažem, još jednom, mi ćemo podržati ovaj predlog i neka bilo ko dobije nekakvu korist od toga, i mi kao Skupština AP Vojvodine i doprinese tome, mislim da će učiniti veliku stvar.
 
Ananas, kokos, palmino ulje, bizoni
 
Par stvari da kažem oko Kine i oko provincija. Kina ima 34 administrativne jedinice sa pet nivoa. Kada govorimo o Hajnanu, postoje tri provincije koje su vrlo sličnog imena. To su Hajnan, Henan i Hunan. I kad sam čitao ovaj materijal, pomislio sam da li sam možda dobro pročitao, pročitao sam dobro. To je Hajnan provincija. I sad bih rekao par zanimljivih stvari oko te provincije. Hajnan, ako neko nije znao, to je inače najveće ostrvo koje Narodna Republika Kina ima - ne govorim sada o Tajvanu, to je posebna tema da li jeste ili ne - i ona predstavlja najjužniji deo Kine. Ona je geografski 34.000 kvadratnih kilometara, znači veća od Vojvodine nekih 40% i ima osam miliona stanovnika, to znači više od četiri puta više stanovnika nego što ima ova naša pokrajina. Zanimljivo je to što ona geografski spada u tropske predele, gde ima vrlo topla leta i ima monsune.
 
Shodno tome, ovo ostrvo spada u nerazvijene provincije i dobar deo poljoprivrede se bazira na poljoprivredi i turizmu. Sad kad se govori o toj poljoprivredi, to je, naravno, dobro i tamo u dokumentu piše da treba da sarađujemo na poljoprivrednom nivou, ima jedna zanimljivost, a to je da se, u skladu sa njihovim geografskim položajem, oni bave uzgojem ananasa, kokosa, palminog ulja, kafe, bibera, drugih tropskog voća za koje verovatno nismo ni čuli, a kamoli jeli i slične stvari. Bave se i uzgojem životinja, između ostalog i bizonima.
 
Zašto ja sad ovo vama pričam. Pričam o tome što ja, koliko vidim, ne znam u kom segmentu poljoprivrede bi mi mogli da sarađujemo sa njima. Gospodin Novaković je rekao da Novi Sad sarađuje sa Čang Čunom, ja bih samo spomenuo da je pokrajina Vojvodina pre 35 godina potpisala sa Si Čin provincijom i saradnju jednu, između ostalog i u poljoprivredi i ta saradnja je imala itekako pozitivnog efekta jer oni, ljudi, imaju slične klimatske uslovime i itekako su određene institucije, prevashodno NS seme, imali veliku korist, kao i naši naučnici, što su sarađivali sa njima. I to je donelo veliku korist za te institucije i nauku vojvođansku, jel.
 
Par još stvari koje bih rekao za njih - to je da se oni bave i turizmom i to je neverovatnih 80 miliona turista dođe tamo godišnje. Za nas stvarno frapantan podatak. Inače, ova provincija zarađuje, GDP je oko 40 milijardi dolara. Ovo vam sve govorim da bi komparirali sa nama. I predstavlja skromnih 0,53% u ekonomiji Kine. Moglo bi se raći da su oni nerazvijena regija, a mi tvrdimo da smo razvijena, jel?
 
Visoke tehnologije?
 
U samom predlogu dokumenta piše da ćemo sarađivati u oblasti poljoprivrede, turizma, visokih tehnologija, kulture itd. Ja bih samo pitao kojih visokih tehnologija, s obzirom da je jedna od prvih odluka koje je Skupština donela, odnosno većina u Skupštini Vojvodini, jeste odluka o upravama gde smo mi praktično ukinuli visoke tehnologije iz sekretarijata za nauku i visoku tehnologiju. Mi u svakom slučaju, ja ću ponovo pomenuti, podržavamo ovaj sporazum i glasaćemo za, jer mislim da je to dobro i da ima korist, ali postoji jedno pitanje – koji su kriterijumi? Zato sam i spominjao sve ove podatke. Koji su kriterijumi bili razmatrani, zašto baš mi sarađujemo sa njima i šta je cilj ove saradnje? Da li sekretarijat, u dokumentu piše da oni imaju ideju da naprave strategiju saradnje sa drugim provincijama, odnosno sa drugim regijama u Evropi i svetu, ima nekakvu ideju da ubuduće pravi nekakvu politiku i strategiju sa kim ćemo sarađivati i na osnovu kojih kriterijuma? I ono što je najvažnije u ovom polju – pravimo neke „copy-paste“ varijante, da imamo na svakoj sednici novi predlog saradnje, imamo ista polja saradnje, napišemo četiri polja itd. Ajde da vidimo sa kim možemo oko čega da sarađujemo, oko čega ne sarađujemo. Malo je glupo da mi sarađujemo sa provincijom koja, između ostalog, u poljoprivredi se bavi uzgojem škampa i izvozom. Nešto ne znam da u Dunavu ima škampa i školjki koje se mogu jesti, a još manje u Tisi.
 
Tako da, ajde da se utvrdi. Ja se nadam da će sekretarijat na ovaj moj apel napraviti strategiju i da će se razmatrati kako i po kojim osnovama treba da imamo saradnju, a ne saradnju radi saradnje. Ja sve ovo vama govorim iz jednog drugog razloga – mi moramo da budemo ozbiljni pred ljudima sa kojima sutra, preksutra potpisujemo ovaj dokument, a sutra sa nekom drugom regijom, nebitno da li u Kini ili gde god. Saradnje su dobre, ali ajde da budu konstruktivne, jasne i smislene. Još jednom, mi ćemo podržati predlog.
 
Hvala vam.
 
Šteta što nema i saradnje u oblasti nauke
 
Replicirajući poslaniku SRS Đurađu Jakšiću, Jovanović je ponovio da nema ništa protiv saradnje sa provincijom Hajnan, ali da ne zna kako će se ona odraziti na iskustva u gajenju ananasa, palminog ulja, kokosa i bizona jer on nema saznanja da se to gaji ovde.
 
- I moje pitanje je bilo i ono što sam hteo da podvučem jeste da se naprave kriterijumi zašto sa nekim sarađujemo i kako ćemo sa njim sarađivati u budućnosti – naglasio je poslanik Jovanović. On je istakao i da bi bilo dobro da se u dokument unese i saradnja u oblasti nauke, ali da je Ustavni sud Srbije zabranio Vojvodini da se bavi naukom, pa da je zbog toga ona izuzeta iz saradnje. Kako je dodao, u svakom slučaju u tekstu sporazuma o saradnji je navedeno „itd.“
 
(BILSV, 28.09.2016)



Govori | Utorak, 28. 05. 2019. | Komentara: 0

Umesto donošenja deklaracija, konkretnije primenjivati već postojeće zakone

Liga socijaldemokrata Vojvodine neće glasati za Predlog Deklaracije o zaštiti životne sredine u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, jer je ista isprazan spisak lepih želja, rekao je na današnjoj sednici pokrajinskog parlamenta Robert Kolar, poslanik LSV.
Govori | Sreda, 20. 03. 2019. | Komentara: 0

Vojvodina je žrtva beogradskog centralizma

Pitanje autonomije Vojvodine je suštinski pitanje demokratije u Srbiji. Nezavisna država Vojvodina ne može da postoji. Vojvodina može postojati kao politička zajednica samo u složenoj Republici Srbiji, izjavio je danas predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. 
Govori | Petak, 21. 12. 2018. | Komentara: 0

Pokrajina ne unapređuje natalitet, već daje socijalnu pomoć nezaposlenim majkama

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Aleksandar Jovanović kritikovao je juče skupštinsku Odluku o ostvarivanju materinskog dodatka za treće ili četvrto dete. On je istakao da ovakva odluka stimuliše nezapošljavanje, te da dodatak za treće ili četvrto dete, kakav je tom odlukom predviđen, ne podstiče rađanje i ne unapređuje natalitet, već je to socijalna pomoć za nezaposlene majke.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook