LSV ne učestvuje u izboru pokrajinskog ombudsmana

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Četvrtak, 24. 11. 2016. | Komentara: 0

LSV ne učestvuje u izboru pokrajinskog ombudsmana

NOVI SAD – Pokrajinska poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Maja Sedlarević izjavila je danas da poslanici i poslanice LSV neće učestvovati u glasanju o izboru Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana jer Liga nije konsultovana o ovom kadrovskom rešenju. Ona je tokom skupštinske rasprave o izboru novog pokrajinskog ombudsmana navela da nije dobro što predlagač ovog kadrovskog rešenja nije konsultovao sve poslaničke grupe, odnosno i predstavnike opozicionih stranaka, jer bi rezultat bio bitno drugačiji. Novom ombudsmanu je poželela sav uspeh u radu i istakla da se nada da će raditi nezavisno od bilo kog pokrajinskog organa i od bilo koje vrste vlasti, kao i da će jednako kritikovati sve one koji su kritiku zaslužili i upućivati preporuke svima onima kojima su preporuke o postupanju potrebne.
 
Transkript govora poslanice Sedlarević možete pročitati u nastavku.
 
LSV 

Poštovani predsedavajući,
poštovano predsedništvo,
članice i članovi Pokrajinske vlade, 
koleginice i kolege pokrajinski poslanici,
 
Veoma važna tema je prva tačka današnjeg zasedanja i moram da kažem da mi je veliko zadovoljstvo što u ovakvom tonu danas razgovaramo upravo o izboru novog Pokrajinskog ombudsmana. Negde u našem radu, u odnosu prema nezavisnim institucijama, zaboravilo se da je upravo naša uloga, uloga parlamentaraca, da štitimo i unapređujemo upravo jačanje nezavisnosti institucija. Jedna od ključnih odrednica zaštitnika građana – ombudsmana, jeste nezavisnost, pre svega, od izvršne vlasti. Jedna od ključnih zadataka ombudsmana ili zaštitnika građana jeste kontrola svih organa vlasti, u ovom slučaju pokrajinskih organa vlasti. 
 
Prvi ombudsman u Vojvodini
 
Sve vreme nekako govorimo o nekim prošlim vremenima. Danas situacija u kakvoj se nalazi ova zemlja jeste takva da jedna stranka ima apsolutnu vlast na svim nivoima – na republičkom, na pokrajinskom i na lokalnom nivou. I upravo zbog toga jak pokrajinski, jak republički ili jak lokalni ombudsman treba da bude cilj svakog od nas. Zašto cilj svakog od nas? Zato što ćemo onda znati da živimo u lokalnoj samoupravi, u autonomnoj pokrajini, u republici u kojoj se poštuje vladavina prava, u kojoj svaka osoba koja trpi bilo kakvu vrstu diskriminacije zna da ima zaštitnika svojih prava, a vlast je ta koja treba da zna da je jedan od osnovnih, ako ne i prvi zadatak ombudsmana – zaštitnika građana upravo kontrola vlasti i kritika kada god bilo koji nivo vlasti treba da bude kritikovan ili upozoren na svoj rad. 
 
Zašto sam ovo rekla? Institucija Pokrajinskog ombudsmana u AP Vojvodini postoji već skoro jednu ipo deceniju. U decembru 2002. godine upravo ovaj parlament je doneo odluku o osnivanju, konstituisanju institucije Pokrajinskog ombudsmana i tadašnja zemlja ili današnja zemlja je dobila prvog ombudsmana na svojoj teritoriji. Tek nekoliko godina kasnije Republika Srbija je dobila ombudsmana, a kasnije su i neke, na žalost samo neke, od lokalnih samouprava izabrale svoje lokalne ombudsmane. 

 
Biću slobodna da kažem da se imidž, kako pokrajinskog ombudsmana – pokrajinskog zaštitnika građana, tako i republičkog ili lokalnih menjao i svako iz svoje pozicije, iz svog ugla gleda i rad i funkcionisanje jedne institucije i može da bude zadovoljan ili nezadovoljan radom i onim na šta upozorava i koje preporuke daje ombudsman. 
 
Jako je važno napomenuti i mislim da je to, negde, ono gde ćemo u budućnosti videti na najbolji način i rad novog pokrajinskog ombudsmana, kako će biti njegovo postupanje, a bićemo u prilici svake godine putem izveštaja, koje će podnositi na ovom parlamentu, da vidimo ne samo šta je radio pokrajinski ombudsman ili šta radi Kancelarija pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana, nego i kakve su promene u društvu. I to je ono što je jako važno. 
 
U izveštajima o ljudskim pravima u Vojvodini
 
Ako iz godine u godinu pratite ono što piše u izveštaju pokrajinskog ombudsmana, tačno možete da vidite sve promene u AP Vojvodini. Jako je važno da se napomene da je u timu pokrajinskog ombudsmana čitav niz stručnjaka, da su tu zamenici i pomoćnici za različite oblasti, da su tu stručni ljudi koji se bave opštom zaštitom ljudskih prava, pravom deteta, rodnom ravnopravnošću i pravima nacionalnih zajednica. I jako je važno da pokrajinski ombudsman – zaštitnik građana, koga ćemo danas izabrati, nastavi uspešno rad sa timom svojih saradnika i izabere neke nove zamenike i pomoćnike, jer i od toga zavisi, od rada čitavog njegovog tima zavisi i nezavisnost ove institucije i kontrola koju će ova institucija sprovoditi nad radom pokrajinskih organa i reagovati na sva kršenja ljudskih prava i svu diskriminaciju na koju građanke i građani Vojvodine budu ukazivali pokrajinskom ombudsmanu.
 
Nije dobro što predlagač kandidata za pokrajinskog ombudsmana – pokrajinskog zaštitnika građana nije konsultovao sve poslaničke grupe i nije konsultovao i predstavnike opozicionih stranaka, jer, mislim da bi rezultat bio bitno drugačiji i da bi verovatno glasanje izgledalo drugačije. Liga socijaldemokrata Vojvodine principijelno ne učestvuje u glasanju za kadrovska rešenja u vezi sa kojima nije konsultovana, te samo iz tog razloga danas nećemo učestvovati u glasanju za izbor pokrajinskog ombudsmana, ali mu želimo sav uspeh u radu i iskreno se nadamo da će raditi nezavisno od bilo kog pokrajinskog organa, od bilo koje vrste vlasti, bilo da je izvršna, bilo da je zakonodavna, na bilo kom nivou i da će jednako kritikovati sve one koji su kritiku zaslužili i upućivati preporuke svima onima kojima su preporuke o postupanju potrebne. 
 
Zahvaljujući se dosadašnjoj ombudsmanki, podsećajući vas na mnoge važne i velike stvari koje je pokrajinski zaštitnik građana, Kancelarija pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana, u prethodnom periodu zaista uradila i štitila ljudska prava ugroženih društvenih grupa, novom pokrajinskom ombudsmanu želimo uspeh u radu i, zaista mislim da ćemo analizirajući buduće izveštaje i diskutujući najmanje jednom godišnje o radu Kancelarije pokrajinskog ombudsmana, biti u prilici da razgovaramo upravo o stanju ljudskih prava u AP Vojvodini.
 
Hvala vam lepo.
 
(BILSV, 24.11.2016)



Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Sklonost ka populizmu pokrajinske vlasti, bez rezultata u radu

Nedostatak strategije, vizije, ideje, populističko ponašanje vladajuće garniture i nedoslednost u poštovanju donetih odluka samo su neki od razloga zbog kojih poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine nisu podržali predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu. 
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Vlast neprecizno planira budžet Vojvodine

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović izjavio je danas da poslanici LSV neće podržati predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu jer je on posledica nepreciznog budžetskog planiranja. Kako kaže, rebalans nije opravdan i služi u promotivne svrhe. Šućurović je zamerio mala izdvajanja za poljoprivredu i što se za privredu i turizam u rebalansu ne odvaja nijedan dinar.
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

LSV ne može da prihvati izveštaj o izvršenju budžeta APV

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da poslanici Lige ne mogu da prihvate izveštaj o izvršenju budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu u periodu januar-jun 2019. On je ukazao da je najmanje realizacije u delu onih sredstava koji bi trebali da služe razvoju Vojvodine, da je ponovo evidentan pad prihoda od zakupa poljoprivrednog zemljišta i prihoda od naknada za vode... 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook