LSV neće glasati za predlog budžeta APV za 2019.

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Četvrtak, 20. 12. 2018. | Komentara: 0

LSV neće glasati za predlog budžeta APV za 2019.

NOVI SAD – Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović kazao je da poslanici i poslanice LSV neće glasati za predloženi budžet AP Vojvodine za 2019. godinu. On je tokom rasprave u Skupšini AP Vojvodine, pored ostalog, zamerio što ponovo nije ispoštovana ustavna obaveza. Ustavom Republike Srbije tri sedmine budžeta APV treba da budu kapitalna ulaganja, a svedoci smo da u ovom budžetu fali 16% ili tačnije 12,6 milijardi za investicije u pokrajinu. 

Transkript govora Saše Šućurovića možete pročitati u nastavku.

LSV

Poštovani predsedniče,
predsedavajući,
predstavnici izvršne vlasti,
dame i gospodo poslanici,

Vi, ste nam ovom odlukom da sastavimo 20 tačaka uskratili mogućnost da pohvalimo one stvari u budžetu koje ste isplanirali da uradite za naredni period. Ali, ipak, mogu da pohvalim jednu stvar koju je uradio predsednik Skupštine – uspeo je kada je čitao objedini tih 20 tačaka, za šest minuta i 44 sekunde da pročita šta smo  sve objedinili. Ne znam kako će uspeti poslanici da za pet minuta iskomentarišu sve tačke kada je bilo potrebno 6 minuta i 44 sekunde da se one pročitaju.

Prešao bih sada na budžet.

Manje novca  za poljoprivredu i privredu

Predlog budžeta je 74,4 milijarde. Vidimo svi da su transferna sredstva negde oko 44,7 milijardi ili 65 posto budžeta. Pokrajinski prihodi su na 23,6 milijardi, sopstveni prihodi su 6,5 milijardi i kao što su izvestioci rekli – za vode ima manje. Razumljivo, prošle godine smo naplatili za dve godine. Zakup od poljoprivrednog zemljišta je za 220 miliona manji i to je logično. Sve zbog zemlje koja se vraća restitucijom. Nadamo se da će i ove godine naplata biti bolja i da će lokalne samouprave uspeti da sprovedu licitaciju do kraja kako bi se pokrajinski budžeti napunili. Sto šezdeset tri miliona je deo koji dobijamo od rudne rente. I poslanici LSV će na svakoj skupštini, kada se govori o budžetu, upravo to reći, da je to suviše mala rudna renta i da je rezultat najlošije takse na teriotriji Evrope koja je samo tri posto. Da je sedam posto, kako treba, prihodi bi bili duplo veći.

Što se tiče ustupljenih prihoda, to je ono što poslanici LSV svaki put pohvale, u svakom kvartalu. Porez se dobro naplaćuje, tako da imamo prihode 17,1 milijarde dinara. Jedanaest milijardi je porez na dobit, a 6,1 milijardi porez na zaradu. To je sve zanimljivo u jednom delu - naplata poreza je veća, budžet je veći, ali dolazimo do situacije da oni delovi privrede koji pune taj budžet i zbog čega su prihodi od poreza veći,  a to su poljoprivreda i privreda, imaju smanjenje srdstava u budžetu u narednoj godini. Tako za poljoprivredu imamo smanjenje negde preko milijardu u odnosu na prošlogodišnji budžet. Imamo smanjenje u Fondu za razvoj poljoprivrede i tamo, kao i moj prethodnik što je rekao, baš u onoj kreditnoj liniji za male i srednje poljoprivrednike.

Manje novca i za razvojnu granu Vojvodine - turizam

Bili smo svedoci da smo u prethodnom periodu imali problem sa sušom. Tu su jedino mali i srednji poljoprivednici mogli da dođu do kredita. Mi im sad to smanjujemo na samo 25 miliona. Imamo u Sekretarijatu za privredu i turizam isto smanjenje kod aktivnog zapošljavanja, imamo ono što sam ja govorio i kada je bio izveštaj Turističke organizacije Vojvodine, da je suviše malo sredstava da bi se naša turističke organizacija, naš turizam predstavio u regionu i da ne možemo da idemo sa fićom da se trkamo na trke formule 1. I onda posle toga je sekretar Đoković izašao i pričao kako je turizam razvojna grana pokrajine. I svedoci smo da iz rebalansiranih sredstava od 380 miliona za turizam dolazimo u plan za narednu godinu na 260 miliona. To su nelogične stvari, ako smo samo na prethodnoj skupštini pričali kako će nam upravo turizam biti razvojna grana Vojvodine.

Moram se osvrnuti i na neutrošena sredstva iz prethodnog perioda. Tu ima 4,1 milijardi prenetih sredstava. I kada je bio rebalans upravo poslanici LSV su izašli i rekli da ne možemo da radimo rebalans, tekuće povećanje budžeta, jer nećemo stići do kraja godine da utrošimo ta sredstva na tim pozicijama. To se upravo i desilo. Neutrošena sredstva se koriste za pokriće deficita i ako uzmemo da su te 4,1 milijarde iz prethodnog perioda, znači ovaj budžet više nije 74,4 milijarde, nego 70,1 milijarda. A samim tim dolazimo onda do problema sa Ustavom, gde se govori da treba sedam posto da bude. I, sad, Zakonom o budžetskom sistemu fali 3,9 milijardi, po toj matematici.

Ako uzmemo rashodnu stranu, vidimo da su 19,3 milijarde ili 27% kapitalni izdaci. Ustavom Republike Srbije tri sedmine treba da budu kapitalni izdaci od budžeta ili 42,8%. Vidimo i svedoci smo da fali 16 posto ili tačnije 12,6 milijardi. Pokrajina ima konstantan zaostatak za Beogradom i centralnom Srbijom. To proizlazi na osnovu šturih podataka koje dobijamo od Agencije za statistiku. Mislim da je neophodno da pokrajina  oformi svoju agenciju za statistiku, kako bi došli do boljeg odlučivanja i boljeg privrednog razvoja pokrajine.

Zbog svega toga, poslanici LSV neće glasati za ovaj budžet.

(SZILSV, 20.12.2018)



Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Sklonost ka populizmu pokrajinske vlasti, bez rezultata u radu

Nedostatak strategije, vizije, ideje, populističko ponašanje vladajuće garniture i nedoslednost u poštovanju donetih odluka samo su neki od razloga zbog kojih poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine nisu podržali predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu. 
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Vlast neprecizno planira budžet Vojvodine

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović izjavio je danas da poslanici LSV neće podržati predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu jer je on posledica nepreciznog budžetskog planiranja. Kako kaže, rebalans nije opravdan i služi u promotivne svrhe. Šućurović je zamerio mala izdvajanja za poljoprivredu i što se za privredu i turizam u rebalansu ne odvaja nijedan dinar.
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

LSV ne može da prihvati izveštaj o izvršenju budžeta APV

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da poslanici Lige ne mogu da prihvate izveštaj o izvršenju budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu u periodu januar-jun 2019. On je ukazao da je najmanje realizacije u delu onih sredstava koji bi trebali da služe razvoju Vojvodine, da je ponovo evidentan pad prihoda od zakupa poljoprivrednog zemljišta i prihoda od naknada za vode... 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook