LSV protiv ovakvog osnivanja Razvojne agencije Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Utorak, 21. 02. 2017. | Komentara: 0

LSV protiv ovakvog osnivanja Razvojne agencije Vojvodine

NOVI SAD – Predsednik poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški rekao je danas da poslanici LSV neće podržati ni ukidanje  Fonda za podršku investicija u Vojvodini „Vojvodina investment promotion-VIP“, niti odluku o osnivanju Razvojne agencije Vojvodine. On je na sednici vojvođanske skupštine rekao niko ne spori potrebu da se pomognu investicije, ali da je ovakav način diskutabilan. Istakao je da je VIP fond doprineo privlačenju investicija u Vojvodinu, kao i da se nova Razvojna agencija mogla osnovati u skladu sa Zakonom o javnim agencijama, poput Razvojne agencije Republike Srbije. Kako je istakao, ovakva odluka može imati posledice u organizovanju agencije, izboru direktora, izveštavanje o radu... Bogaroški je zamerio i što će Pokrajinska vlada imati ulogu Skupštine Razvojne agencije Vojvodine, ali i to što dolazi do preklapanja sa nadležnostima pokrajinske uprave.
 
Transkript govora Branislava Bogaroškog možete pročitati u nastavku.
 
LSV

Poštovani predsedavajući,
poštovani članovi vlade,
dame i gospodo,
 
Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine neće podržati ni jednu ni drugu predloženu odluku. Sasvim je sigurno da je dosadašnji način podsticanja investicija u Vojvodini dao izvesne rezultate. Nekoliko godina u nazad, možda i punu deceniju, region Vojvodine je region koji privlači najviše stranih investicija u okviru Republike Srbije. Da li sa tim treba biti zadovoljan? Naravno da ne treba. Da li uvek može bolje? Naravno da uvek može bolje. I u tom smislu uvođenje jednog novog mehanizma koji bi služio toj svrsi – otvaranje novih radnih mesta, podsticanju privrednog, poljoprivrednog razvoja – samo po sebi nije sporno. Ali je sporan način kako se to predlaže ovim odlukama.
 
Preklapanje nadležnosti
 
Prvo da kažem samo jednu rečenicu o VIP fondu. Možemo i ovako i onako gledati na njegov rad, ali definitivno on jeste, naročito u prvim godinama svog postojanja, doprineo privlačenju stranih investicija. Da li se taj rad može unaprediti? Može se unaprediti, ali taj rad se može unaprediti tako da se, recimo, Razvojna agencija Vojvodine osnovala u skladu sa Zakonom o javnim agencijama, što je mogućnost iz člana 55. navedenog zakona. Mene čudi što je odlučeno da ova pravna forma bude iskorišćena, ne pravna forma na koju nas direktno zakon upućuje, a na osnovu koje je, uostalom, osnovana i Razvojna agencija Republike Srbije. To ima i svoje posledice u smislu organizovanja buduće agencije, konkursa, direktora, javni konkurs za direktora, pravila koja važe i koje direktor mora ispuniti, način formiranja Upravnog odbora, izveštavanje itd.
 
Bojim se da, pozivajući se na ove pravne osnove na koje se odluka poziva, dolazi do preklapanja mnogih nadležnosti. Mi imamo u delatnosti same buduće Razvoje agencije, posebno skupštine te agencije, poklapanje sa onim što rade pokrajinski organi uprave, sa onim što radi Pokrajinska vlada. Imamo Pokrajinsku vladu kao Skupštinu Razvojne agencije, pa će Pokrajinska vlada, verovatno, na jednoj sednici raspravljati kao Pokrajinska vlada, a posle razmatrati ta ista pitanja kao Skupština Razvojne agencije. Putem same sebe će dostavljati izveštaje Skupštini AP Vojvodine. Ne kažem da je to nelegalno i protivzakonito, ali da je diskutabilno – jeste.

Promisliti još jednom
 
Ovde je bilo insistiranje, u ovom domu, prilikom usvajanja Statuta, da u Vojvodini važi skupštinski sistem vlasti, da je Skupština ta koja mora da odlučuje o svemu. Ovom odlukom evidentno je da je težište prebačeno na Pokrajinsku vladu s tim da su nadležnosti Pokrajinske vlade, nadležnosti pokrajinskih organa uprave, debelo izmešane sa nadležnostima buduće Razvojne agencije, odnosno Skupštine Razvojne agencije. Bojim se da će to napraviti zastoje u radu ove agencije, bojim se da bi mogli, recimo, da izgubimo celu 2017. godinu. Rečeno je u jednom od prethodnih izlaganja da će ova agencija davati preporuke, odnosno na neki način prednost pravnim ili fizičkim licima putem davanja svog mišljenja kada se konkuriše kod pokrajinskih organa uprave. Neke od konkursa, recimo u poljoprivredi i ruralnom razvoju, sa podobnim kriterijumima smo već usvajali prilikom usvajanja budžeta. I to su već propisani uslovi pod kojima neko može biti stimulisan bespovratnim sredstvima. Tu nekih kriterijuma i mesta za učešće ove agencije nema.
 
Mislim da nije loša ideja napraviti novi mehanizam za podsticaj ulaganjima, ali, s druge strane, mislim da ovo nije pravi način. Mislim da ovu odluku treba povući, razmotriti još jedanput. I sam broj tehničkih grešaka koje su na odborima ispravljene, sami amandmani koje je Pokrajinska vlada uputila na svoj predlog čini mi se da ukazuju na to da možda ovaj sistem nije dovoljno razrađen. I zbog toga, ponavljam, poslanička grupa LSV neće moći da podrži predloge ove dve odluke.
 
Hvala.
 
(BILSV, 21.02.2017)



Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Sklonost ka populizmu pokrajinske vlasti, bez rezultata u radu

Nedostatak strategije, vizije, ideje, populističko ponašanje vladajuće garniture i nedoslednost u poštovanju donetih odluka samo su neki od razloga zbog kojih poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine nisu podržali predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu. 
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Vlast neprecizno planira budžet Vojvodine

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović izjavio je danas da poslanici LSV neće podržati predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu jer je on posledica nepreciznog budžetskog planiranja. Kako kaže, rebalans nije opravdan i služi u promotivne svrhe. Šućurović je zamerio mala izdvajanja za poljoprivredu i što se za privredu i turizam u rebalansu ne odvaja nijedan dinar.
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

LSV ne može da prihvati izveštaj o izvršenju budžeta APV

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da poslanici Lige ne mogu da prihvate izveštaj o izvršenju budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu u periodu januar-jun 2019. On je ukazao da je najmanje realizacije u delu onih sredstava koji bi trebali da služe razvoju Vojvodine, da je ponovo evidentan pad prihoda od zakupa poljoprivrednog zemljišta i prihoda od naknada za vode... 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook