LSV sumnja da će pokrajinska vlast sprovoditi antikorupcijski plan

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Utorak, 18. 09. 2018. | Komentara: 0

LSV sumnja da će pokrajinska vlast sprovoditi antikorupcijski plan

NOVI SAD - Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović rekao je danas da LSV podržava borbu protiv korupcije, ali da neće glasati za Predlog pokrajinske skupštinske odluke o Pokrajinskom antikorupcijskom planu. On je na današnjoj sednici Skupštine AP Vojvodine rekao da poslanici LSV neće glasati ni protiv predloga, niti će biti uzdržani, već da neće glasati uopšte, jer je predlog ishitren i ne vidi se volja da on bude sproveden u delo, te da ligašice i ligaši sumnjaju da će on biti sproveden.

LSV
 
Transkript govora Aleksandra Jovanovića možete pročitati u nastavku.
 
Poštovani poslanici i poslanice,
 
Korupcija, mito... podmićivanje je nezakonito korišćenje društvenih resursa. Prostije rečeno, korupcija je korišćenje opšteg dobra za svoje lične stvari. Ono što želim da kažem jeste da je korupcija prisutna uvek i svugde. Njome se bavio još Aristotel. Znači, ona postoji od kad postoji bilo kakvo organizovano društvo. Ona ne poznaje ni rasu, ni etnicitet, ni religiju, apsolutno ništa. Sve ovo govorim zato što često čujem kako smo mi podložni korupciji. Nismo mi podložni korupciji, podložni su korupciji svi. A koliko će biti korupcije zavisi od toga koliko se ona toleriše i koliko postoje mehanizmi kojim se ne bori protiv korupcije.
 
Korupcija zahteva odgovornost, korupcija zahteva sistematičnost, odlučnost - što je vrlo važno - političkih aktera, vladajućih političkih aktera da se ona suzbije. Ona je permanentna i ona ne može da bude pobeđena. Ona se stalno pobeđuje. I zbog toga je dobro da se donosi jedan akt, bilo kakav akt, kada ovde sad svedem na Pokrajinu, koji će se boriti protiv korupcije, jer korupcija čini štetu svakom. Ne čini štetu samo vlasti, ona čini štetu svima i njenim građanima i svim nosećim činiocima političke vlasti.
 
Ono što treba da se kaže ovim aktom koji imamo pred sobom jeste da borba protiv korupcije zahteva ozbiljne mehanizme i vrlo jasnu administraciju koja će to sprovesti u delo. Mi imamo pred sobom listu institucija gde sve ovo treba sprovoditi i nadgledati, poželjno je, što je dobro. Ali se postavlja pitanje da li pokrajinski administrativni aparat ima te mehanizme, kapacitete da to i sprovede. Korupcija je stvar koja zahteva, kao što sam rekao, borbu, ali ona je najveća odgovornost vlasti. Odnosno, najveća odgovornost je na vršiocima političke volje, odnosno onih koji imaju većinu. Shodno tome ona se najmanje odnosi na opoziciju, jer vlast ima sve mehanizme da donosi odluke i ona donosi odluke, ona kontroliše finansije, ona kontroliše aparat donošenja odluka i sprovođenja njenih odluka bilo kog nivoa. Shodno tome, mislimo da je najveća odgovornost upravo na ovoj vlasti da ovaj akt i sprovede u delo.
 
Liga socijaldemokrata Vojvodine, naravno, nije protiv bilo kakvog akta, dela ili mogućnosti koje će na bilo koji način makar pokušati da se bori protiv korupcije, jer je korupcija zlo i bolest administracije. Liga socijaldemokrata Vojvodine istovremeno neće glasati za ovaj današnji predlog jer smatramo da je ovaj predlog na neku ruku ishitren, ne vidi se određena volja da se ovo zapravo donese, imajući u vidu i rokove koje smo imali da donesemo jedan ovakav akt i shodno tome imamo sumnju da će se jedan ovakav akt i sprovoditi.
 
Kažu često da je gora stvar od loših zakona dobri zakoni koji se ne sprovode u delo, pa shodno tome mogli bi da kažemo da je gora stvar u neborbi protiv korupcije donošenje akata protiv korupcije njegovo nesprovođenje. Jer, borba protiv korupcije uvek ide od gornjih delova vlasti pa se spušta na najniže. Jer, ona može da bude centralizovana i decentralizovana i da se vrši na najvišem državnom aparatu i najnižem, ovim nekim izdavanjem sitnih dokumenata kod matičara ili bilo čega. Ne prejudiciram, naravno, niti prozivam bilo koga.
 
Shodno tome, mi nećemo glasati, nećemo biti ni protiv, ni uzdržani, nećemo biti ni za. Smatramo da je potpuna odgovornost ove vlasti da donese i da sprovede, odnosno da sprovodi u delo. Ja iskreno ne želim da sumnjam, mogu samo da poželim da se ovaj akt, ovaj dokument, odnosno celokupan mehanizam počne sprovoditi u delo, jer kao što sam već rekao i ne želim da se ponavljam, mislim da je to na korist svih nas, ne samo vlasti.
 
Hvala vam puno.
 
(BILSV, 18.09.2018)



Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Sklonost ka populizmu pokrajinske vlasti, bez rezultata u radu

Nedostatak strategije, vizije, ideje, populističko ponašanje vladajuće garniture i nedoslednost u poštovanju donetih odluka samo su neki od razloga zbog kojih poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine nisu podržali predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu. 
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Vlast neprecizno planira budžet Vojvodine

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović izjavio je danas da poslanici LSV neće podržati predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu jer je on posledica nepreciznog budžetskog planiranja. Kako kaže, rebalans nije opravdan i služi u promotivne svrhe. Šućurović je zamerio mala izdvajanja za poljoprivredu i što se za privredu i turizam u rebalansu ne odvaja nijedan dinar.
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

LSV ne može da prihvati izveštaj o izvršenju budžeta APV

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da poslanici Lige ne mogu da prihvate izveštaj o izvršenju budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu u periodu januar-jun 2019. On je ukazao da je najmanje realizacije u delu onih sredstava koji bi trebali da služe razvoju Vojvodine, da je ponovo evidentan pad prihoda od zakupa poljoprivrednog zemljišta i prihoda od naknada za vode... 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook