LSV traži dela, a ne reči

 
 
Izbori u LSV
Govori | Utorak, 28. 05. 2019. | Komentara: 0

LSV traži dela, a ne reči

NOVI SAD - U trećoj godini mandata Pokrajinske vlade neverovatno je da se donosi deklaracija, umesto da se do sada nešto konkretno uradilo po pitanju rešavanja ozbiljnih problema na polju zaštite životne sredine, istakao je poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović na sednici Skupštine AP Vojvodine. Kako je rekao, primer jednog od gorućih problema je deo Velikog bačkog kanala u kojem je "sahranjen ceo Mendeljejev sistem".

LSV

Transkript govora poslanika LSV možete pročitati u nastavku:

Zahvlaljujem predsedavajući,

kao što je kolega pre mene rekao, LSV neće podržati predlog deklaracije. Ovaj dokument je sasvim sigurno što bi, načelno govoreći, mogla da podrži svaka politička opcija, svaka ideologija, vlast, opozicije...apsolutno bilo ko, jer se tiče, zaštite, očuvanja i brige životne sredine u AP Vojvodini, samim tim i građanima Vojvodine i njihove budućnosti i onih koji će ovde živeti.

Kada pogledamo ovu deklaraciju ona govori o pozitivnim stvarima: nadgledanju, očuvanju, kontroli svih faktora koji ugrožavaju ili mogu da ugroze životnu sredinu, vazduh, vodu, zemljište... podrazumeva, pošumljavanje i ozelenjavanje, podrazumeva obustavu proizvodne plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, što je vrlo pohvalno i što je tema u javnosti već oko 10 godina i ne samo u Vojvodini, već u državi. Smanjenje emisije štetnih gasova kao što smo već čuli, izgradnja fabrika za pijaću vodu i ono gde smo mi na čelu u Evropi to je pitanje prečišćavanje otpadnih voda, bolja kontrola opasnih hemiklija do onih koji se koriste u poljoprivredi do onih koji su nusproizvod produkata u industriji i sve ovo i niz drugi stvari je za pohvalu, kao što sam već rekao, ali on ima par problematičnih stvari.

Ja se neću osvrnuti na sve, jer ih ima više za kritiku. Spomenuću dve stvari koje su meni vrlo problematične. Ovde se govori šta mi želimo i šta bi trebalo da se uradi, ali se ne govori šta da se uradi sa onim što je već postojeći problem. Kada je o tome reč, jedan od najvećih problema, kada govorimo o ekologiji i zaštiti životne sredine jeste Veliki bački kanal. Mi dobro znamo da je u jednom svom delu predstavljen ne samo kao najzagađeniji deo voda ne samo u državi, već i u samoj Evropi. I procena je, kao što se pričalo već dugi niz godina, da postoji od 300 hiljada vagona tog mulja/blata koji bi se trebalo izvaditi i skloniti na neko bezbedno mesto, recimo neki veliki sarkofag ili kako god da ga nazovete.

Kako je jedan od stručnjaka iz JP „Vode Vojvodine“, pola u zbilji pola u šali rekao, ovde je sahranjen ceo Mendeljejev sistem. Toliko je to toksično i toliko je problematično. To nije problem koji može da reši lokalna samouprava, pa čak ni APV, a ni država Srbija, to je problem koji mora da se rešava u saradnji sa drugim državama, jer je vrlo kompleksan, dugotrajan i skup i zahteva dobro planiranje. Iako smo pričali o planiranim fazama za prečišćavanje, mi je neverovatno da smo o tako velikom problemu govorili, a da on ne postoji u ovoj deklaraciji. To bi bilo kao kada bi se dogovorili da od sada čistimo kuće da bacamo smeće, da vršimo separaciju otpada, da ne koristimo plastične kese i otrovne materije, a da istovremeno imamo deo kuće u kojem držimo vrlo opasni hemijski materijal ili neko đubre, a da se to nismo dogovorili kako da rešimo.

Zbog svega ovoga meni ovo liči kao jedan panflet lepih želja, a ne na ozbiljan plan šta sve treba da se uradi, tim pre je zbunjujuće da u trećoj godini mandata ova vlada donosi ovakvu deklaraciju, a mogla je da uradi to mnogo ranije i samim tim i nešto uradi po pitanju mnogih problema.

I još jednom da ponovim mi nećemo podržati deklaraciju, jer su nama potrebna dela, a ne reči.

Hvala!  

(SzILSV, 28.05.2019)Govori | Utorak, 16. 07. 2019. | Komentara: 0

Papuga: Kada će crnogorski postati službeni jezik?

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga je na današnjem zasedanju skupštine Srbije pitala ministra državne i lokalne samouprave Branka Ružića kada će lokalna vlast u Vrbasu na svojoj teritoriji uvesti crnogorski jezik u službenu upotrebu, imajući u vidu da su za to ispunjeni svi Zakonom propisani uslovi.
Govori | Sreda, 26. 06. 2019. | Komentara: 0

Izveštaj TOV pun nedostataka, vratiti ga na doradu

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemorkata Vojvodine Robert Kolar rekao je da će poslanici LSV glasati protiv Izveštaja o poslovanju Turističke organizacije Vojvodine za 2018. godinu. Kako je naveo, izveštaj je loš i pao je na „copy paste“ modelu, te da bi ga trebalo povući sa dnevnog reda i o njemu diskutovati neki drugi put. 
Govori | Sreda, 26. 06. 2019. | Komentara: 0

LSV ne podržava Odluku o završnom računu APV za 2018.

Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini APV nisu glasali za Predlog pokrajinske skupštinske odluke o završnom računu budžeta APV za 2018. godinu. Kako je rekao pokrajinski poslanik LSV Aleksandar Jovanović, slična struktura završnog računa bila je i proteklih godina, a LSV neće podržati ništa što se „ovako paušalno i jednim veštačkim pumpanjem budžeta bude radilo, jer neće biti nikakvog napretka i neće biti razvoja Vojvodine“.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook