Nastavlja se krunjenje autonomije Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Utorak, 26. 05. 2015. | Komentara: 0

Nastavlja se krunjenje autonomije Vojvodine

NOVI SAD – Pokrajinska poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Kristina Meneši upitala je danas da li se gašenjem Elektrovojvodine, kao najuspešnijeg dela EPS-a, želi ostvariti ono što je proklamovano kao cilj u javnosti - poboljšanje, odnosno veća efikasnost -  ili postoji opravdana bojazan da će se i u ovom slučaju ponoviti scenario kakav smo imali prilike da vidimo u slučaju Naftagasa. 

LSV

Ona je na današnjoj sednici Skupštine AP Vojvodine, prilikom rasprave o Informaciji o restruktuiranju JP „Elektroprivrede srbije“ sa predloženim zaključcima, naglasila da će poslanici LSV, kao i do sada, biti na strani interesa građana Vojvodine. 

Transkript govora Kristine Meneši možete pročitati u nastavku.

Poštovane koleginice i kolege poslanici,

Mi se danas nalazimo u jednoj, rekla bih, prilično poražavajućoj situaciji da se određujemo prema inicijativi, u suštini inicijativi jednog čoveka, da se Elektrovojvodina, nastala odlukom Skupštine Vojvodine 1958. godine i koju su izgradili građani i građanke Vojvodine, ugasi i da prestane da postoji kao privredno društvo za proizvodnju električne energije, odnosno da prestane da postoji, uopšte, kao pravno lice. Naravno da se, pritom, fizički ne prenosi imovina u Beograd, ali vlasnička prava nad Elektrovojvodinom prenose se na Elektrodistribuciju Beograd. 

Najuspešniji se pripaja neuspešnijem delu sistema

U materijalu koji je pred nama imamo prilike da vidimo i podatke iz finansijskih izveštaja o poslovanju privrednih društava  u okviru EPS-a u 2014. godini i ti vrlo egzaktni podaci kažu da je - ja ću to ponoviti, iako su kolege govorile o tome, mislim da je važno - poslovni prihod Elektrovojvodine u prethodnoj godini iznosio približno 21 milijardu, dok je prihod Eelektrodistribucije Beograd bio oko 19,5 milijardi; da je Elektrovojvodina ostvarila neto dobit od preko dve milijarde, za razliku od Eelektrodistribucije Beograd koja je čak ostvarila gubitak od preko tri milijarde; da je ukupna aktiva Elektrovojvodine u prethodnoj godini iznosila nešto više od 80 milijardi, u slučaju Eelektrodistribucije Beograd je to nešto ispod 50 milijardi i stalna imovina Elektrovojvodine bila je preko 68 milijardi, dok je imovina Eelektrodistribucije Beograd procenjena na nešto manje od 48 milijardi. 

Dakle, po svim ovim parametrima sasvim je jasno da je Elektrovojvodina ta koja je najuspešniji deo sistema EPS-a i najbolje privredno društvo, pa se onda postavlja pitanje kako je moguće da se u ovom slučaju, u suštini, uspešniji subjekt pripaja onom neuspešnijem. I postavlja se opravdano pitanje i sumnja da li se gašenjem Elektrovojvodine kao najuspešnijeg dela EPS-a zaista želi ostvariti ono što je proklamovano kao cilj u javnosti, a to je poboljšanje, odnosno veća efikasnost ili zaista postoji opravdana bojazan da će se i u ovom slučaju ponoviti scenario kakav smo imali prilike da vidimo u slučaju NIS-a, odnosno u slučaju Naftagasa. 

Nikakav boljitak za građane

Sam gospodin Obradović iz EPS-a više puta je u medijima, čini mi se, pominjao da je Elektrovojvodina ta koja je najuspešniji deo ovog sistema, da on želi da se takav način poslovanja primeni i na ostatak Elektroprivrede Srbije. Pa, ipak , ponovo vidimo da se i u ovom slučaju nastavlja proces centralizacije, umanjenja nadležnosti Vojvodine, umanjenja njenih ingerencija i krnjenja njene autonomije. To je isti onaj proces centralizacije započet u vreme Slobodana Miloševića, kada je Elektrovojvodina i pripojena EPS-u, kada je ukinuta vojvođanska železnica, Pošta, Lutrija, Naftagas. Isti onaj proces centralizacije koji je predvideo rešenjem iz Ustava onih nikad dostignutih ustavom zagarantovanih sedam posto za Vojvodinu i isti onaj sistem centralizacije za koji ja mislim da sada već niko od nas ne veruje da može da donese bilo kakav boljitak, niti građanima AP Vojvodine, niti građanima Republike Srbije u celini. 

Ono što građanke i građani Vojvodine svakako treba da znaju jeste da, ukoliko se ovakav model restrukturiranja, kakav je sad predviđen, ostvari, ti građani će ostati bez prihoda od sredstava koje Elektrovojvodina uplaćuje u budžet Republike Srbije po osnovu doprinosa na zarade svojih zaposlenih. I ti će se prihodi sad u manjoj meri nego do sada vraćati lokalnim samoupravama i AP Vojvodini. Dakle, makar samo i zbog ove činjenice da će građanke i građani Vojvodine ostati uskraćeni za deo ovih prihoda, ja sam zaista očekivala da ćemo danas ponovo biti jednoglasni, kao poslanice i poslanici u Skupštini Vojvodine, birani da zaštitimo interese građana Vojvodine, da ćemo biti jednoglasni u prihvatanju ovako ponuđenih zaključaka.

Liga socijaldemokrata Vojvodine, odnosno poslanička grupa Lige će svakako, kao i do sada, biti na strani interesa građana Vojvodine. 

(BILSV, 26.05.2015)




Govori | Četvrtak, 29. 03. 2018. | Komentara: 0

Zaboravili na zdravstvo i vodoprivredu, pa sad dižu kredit

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Saša Šućurović napomenuo je danas da je potrebno odrediti nadležnosti Vojvodine i usvojiti Zakon o finansiranju Vojvodine. On je, kritikujući rebalans budžeta za 2018. godinu i kreditno zaduživanje za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda, istakao da se govori o postojanju plana, ali da on podrazumeva dizanje kredita.
Govori | Četvrtak, 29. 03. 2018. | Komentara: 0
Govori | Sreda, 28. 03. 2018. | Komentara: 0

Usvojeni amandmani LSV

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga pitala je na današnjoj sednici skupštine Srbije predstavnike Vlade da li će se novim Zakonom o nacionalnom okviru kvalifikacija ispraviti nepravda prema studentima koji se školuju za nepostojeća zanimanja. Kako je kazala, u postojećem šifrarniku postoji oko 140 nepostojećih zanimanja, dok sa druge strane isti ne prepoznaje oko 80 obrazovnih profila.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook