Neozbiljnost predlagača

 
 
Izbori u LSV
Govori | Sreda, 20. 06. 2018. | Komentara: 0

Neozbiljnost predlagača

NOVI SAD - Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u pokrajinskom parlamentu Branislav Bogaroški upitao je juče koji je pravni osnov za donošenje Predloga odluka o datumima koji će se svečano obeležavati, jer kako je istakao, dokument kao takav neće proći analizu Ustavnog suda. Kako je kazao, za Republiku Srbiju simboli su grb, zastava i himna, onda ne može za AP Vojvodinu da to bude dan od posebnog značaja.

LSV

Transkript govora Branislava Bogaroškog možete pročitati u nastavku:


Poštovani predsedniče,
dame i gospodo,

Ja sam hteo da se u svom izlaganju baziram na materijalnom aspektu ove odluke. Naime želeo sam da pričam o činjenici da predlagač ama baš ništa što ima veze sa antifašizmom i narodno-oslobodilačkim pokretom nije smatrao za istorijski relevantno za APV. Međutim, dosadašnja diskusija me je udebila da treba ipak da se baziram na formalnom aspektu ove Odluke. Član sam LSV nekih 20-tak godina i stav moje stranke i poslaničke grupe u pokrajinskom parlamentu je uvek bio da nađemo što širu osnovu za autonomiju Vojvodine u okviru Ustava i zakona i u tom smislu ja lično nemam ništa protiv, određivanja praznika u Vojvodini ili dana Vojvodine kako se to zvalo u prvoj varijanti ove odluke, jer smatram da je to dobro za pojačavanje identiteta AP Vojvodine u okviru Republike Srbije.

Međutim, način na koji je to izvedeno je toliko loš i toliko tanak da će jednu dobru i hrabru ideju dovesti do toga da na kraju padne pred Ustavnim sudom, jer neće izdržati ocenu ustavnosti i zakonitosti. I posle toga dugo, dugo nikome neće pasti na pamet da se ovim pitanjem bavi.

Koji je ustavni i zakonski osnov za donošenje ove Odluke? Apsolutno ga nema. U obrazloženju ove Odluke naveden je član 183, stav 4, podvedeni su praznici ili dani koji se obeležavaju u Vojvodini pod simbole. To jednostavno nije tačno. Sam Ustav vam pokazuje da to nije tačno.

Vi kada pogledate Ustav vidite da su grb, zastava i himna regulisani u jednom članu, a da su praznici regulisani u drugom članu. Dakle, ako za Republiku Srbiju važi da su simboli grb, zastava i himna, onda ne može za APV dan od posebnog značaja. I ne može da se podvede pod pravni osnov, koji čak niste stavili ni u preambulu, nego u obrazloženje ovog teksta.

Ideja je definitivno bila da se nađe neki svečani dan, pa onda kada ste videli da je odluka neustavna i da postoji problem sa donošenjem ove odluke, onda je to postala odluka koja se trenutno nalazi pred nama, i bojim se da na taj način niste uspeli da rešite manjkavosti koji ovaj dokument ima.

Postoje mnoge nelogičnosti u samoj odluci, navedeno je već više puta, Međunarodni dan ljudskih prava. Niko nema ništa protiv Međunarodnog dana ljudskih prava i to nisu neke novootkrive vrednosti koje sada slavimo i obeležavamo na teritoriji APV, to su univerzalne vrednosti od 50-te godine kada je to usvojeno. Tada je u radu Generalne skupštine UN, koju je tu odluku donelo, učestvovala FNR Jugoslavija, čija je AP Vojvodina i Republika Srbija bile sastavni deo. I tada su te vrednosti promovisane i one valjda važe na teritoriji cele Republike Srbije i one valjda treba da budu standard kojima ćemo se mi ponašati, a ne indetitsko obeležje APV, jel u samom tekstu ove Odluke, predlagač kaže da je osnovni razlog zbog koje se donosi, je nastojanje da se sačuvaju od zaborava, istaknu i obeleže najvažniji događaji koji su u prošlosti presudno uticali na život srpskog i drugih naroda. Dakle, Međunarodni dan ljudskih prava ne znam kako može da se stavi u ovaj kontekst. Kako može da se stavi u kontekst identitetskog obeležja i znaka prepoznatljivosti današnje APV.

Bilo je rečeno da je ova odluka deklarativnog karaktera. Ova odluka nije deklarativnog karaktera. To se posebno vidi kod dana koji se obeležavaju kao dani pripadnika nacionalnih zajednica. I to pitanje je regulisano zakonom. U Zakonu o nacionalnim savetima u članu 10 je propisana procedura da nacionalni saveti u skladu sa zakonom i statutom preko svojih organa samostalno utvrđuje predloge nacionalnih simbola, znamenja i praznika nacionalnih manjina.

Od više praznika koje su Saveti po zakonskoj proceduri doneli, u ovom dokumentu se nalazi po jedan praznik. Znači, ovo nije dokument deklarativnog karaktera, nego je neko sebi dao ulogu zakonodavca i izabrao praznike nacionalnih manjina, nacionalnih zajednica koji će se obeležavati na teritoriji APV.

Ukoliko postoji volja da se bavimo zakonskim radom, postojao redosled koraka. Ovde smo trebali utvrditi Predlog zakona o nadležnostima, Zakon o finansiranju i napraviti osnovu za donošenje ovakve odluke.

Hvala!           

(BILSV, 20.06.2018)  Govori | Utorak, 18. 09. 2018. | Komentara: 0

LSV sumnja da će pokrajinska vlast sprovoditi antikorupcijski plan

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović rekao je danas da LSV podržava borbu protiv korupcije, ali da neće glasati za Predlog pokrajinske skupštinske odluke o Pokrajinskom antikorupcijskom planu.
Govori | Sreda, 20. 06. 2018. | Komentara: 0

Gde su rezultati saradnje sa regijama?

Liga socijaldemokrata Vojvodine neće ubuduće glasati za predloge sporazuma koje potpisuje Pokrajinska vlada sa drugim regijama sve dok se ne budu videli neki rezultati te saradnje, izjavio je poslanik LSV Aleksandar Jovanović. Prema njegovim rečima, štancanje sporazuma o saradnjama može biti štetno, pa se može i očekivati da se od nagomilanih akata ne bude znalo sa kim Vojvodina sarađuje i kako.
Govori | Sreda, 20. 06. 2018. | Komentara: 0

Vojvodina kao skup razičitih naroda

Kontradiktorno je u potpunosti da se govori da je 10. decembar važan dan za Vojvodinu, a da se ne prizna 1945, istakao je poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović. On je podsetio da je ista ta deklaracija nastala baš zahvaljujući borbi protiv totalitarnih režima, fašizma i nacizma.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook