Ni jedan kanal iz budžeta APV za najsiromašniji južni Banat

 
 
nenad-canak-predsednik CirilicaNenad-Čanak-predsedniknenad-canak-predsednik Madjarskinenad-canak-predsednik Rusinskinenad-canak-predsednik Sandžak-glasanenad-canak-predsednik Slovackinenad-canak-predsednik Vojvodina-glasa
Govori | Četvrtak, 31. 08. 2017. | Komentara: 0

Ni jedan kanal iz budžeta APV za najsiromašniji južni Banat

NOVI SAD – Ukoliko se hitno ne počne sa rešavanjem problema nastalih usled suše, problem seljaka južnog Banata će vrlo brzo postati problem svih nas, izjavila je na današnjoj sednici Skupštine AP Vojvodine poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Sandra Ristić. Prema njenim rečima, pokrajinska skupština bi trebalo da uputi zahtev za hitnu intervenciju prema republičkoj vladi i republičkoj skupštini za hitno rešavanje nastalih problema.

LSV


Transkript govora poslanice Sandre Ristić možete pročitati u nastavku.

Poštovani predsedavajući, predsednici pokrajinske vlade, kolege i koleginice poslanici pred nama je rebalans budžeta AP Vojvodine kojim se planirana sredstva 1. 237.000.000 skoro u celosti po osnovu veće naplate ustupljenih prihoda po osnovu dela poreza na dobit pravnih lica u odnosu na aktuelni budžet.

Od toga je 844 miliona neto izdvojeno za kapitalne investicije iz oblasti vodoprivrede i zaštite životne sredine, saobraćajne infrastrukture  kao i lokalnog razvoja. Mene lično raduje, jer dolazim iz Bele Crkve, što je u razdelu pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova izdvojeno za Dom „Vere Radivojević“ u Beloj Crkvi 8.868.309 dinara, ali me isto tako ne raduje što to nije urađeno ranije, jer do kraja godine ima još četiri meseca i svi znamo koje su sve procedure potrebne za realizaciju svih ovih projekata predviđenih ovim rebalansom.

Bez investicija u kanalsku mrežu južnog Banata

U razdelu pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo izdvojeno je 126.180.000 dinara, ta sredstva su namenjena za realizaciju projekta vodoprivrednog preduzeća Vode Vojvodine, odnosno za izradu tehničke dokumentacije. Ono što me ovde ne raduje je da se nijedan kanal  ne planira u južnom Banatu iz kog ja dolazim, a to je najsiromašniji deo Banata. Znači da ćemo mi morati da čekamo još jedno dve – tri godine da se isplanira i da se ovakve investicije realizuju u južnom Banatu.

Ono što je zadesilo Banat, konkretno opštinu Bela Crkva , jeste elementarna nepogoda izazvana sušom i mi smo kao odbornici u lokalnom parlamentu podneli zahtev predsedniku lokalne skupštine koji je rekao da to nije njegova nadležnost i da je to nadležnost predsednika opštine. Podneli smo zahtev i predsedniku opštine, od kog do dan danas nismo dobili odgovor.

Ovo je veliki problem koji je nastao za seljaka, naročito u siromašnom južnom Banatu. I zato apelujem na vas kao pokrajinske poslanike i pokrajinsku skupštinu, zato što sredstva koja imamo u budžetu i rebalansom kojim predviđamo nisu dovoljna da nadomeste štetu nastalu usled suše. Pa da se uputi zahtev za hitnu intervenciju prema republičkoj vladi i republičkoj skupštini za hitno rešavanje ovog problema.

Mi znamo da pokrajinska skupština ne može da otpisuje poreze seljaku i da nadomesti nastalu štetu, zato nam je potrebna pomoć republičke vlade. I zato apelujem, jer ovo je nadležnost svih nas, kao ljudi, kao građana i građanki Vojvodine, kao građanke opštine Bela Crkva da se interveniše, jer problem nastao usled suše, problem seljaka biće vrlo brzo i problem svih nas.

Potrebna je pomoć i Beloj Crkvi

Bela Crkva je prelepa opština, sa sedam jezera, ima puno neiskorišćenih prirodnih potencijala, ali nam je potrebna pomoć oko projektno tehničke dokumentacije. Tu zaista loše stojimo, potrebne su nam investicije, potrebna nam je pomoć u dovođenju investitora. Vrlo konkretno, veliki problem u Beloj Crkvi je nedovršen blok plućne bolesti Budisav Babić, za završetak je prema nekim mojim informacijama oko 30 miliona dinara, što bi za opštinu značila nova radna mesta i mogli da se leče pacijenti iz celog južnog Banata. Ove godine, tačnije 22. maja odustalo se od izgradnje auto-puta Beograd – Temišvar što bi isto imalo značaj za privredni razvoj južnog Banata.

Konkretno, u opštini Bela Crkva su povećani porezi na lokalima za oko 90 odsto i ovi nameti koji su nametnuti stanovnicima i poljoprivrednicima teško će se izdržati bez podrške svih nas ovde prisutnih, jer zato su nas birali i zato smo odgovorni kao ljudi, kao odbornici i kao poslanici i zato još jednom apelujem na predsednika skupštine AP Vojvodine i vas sve pokrajinske poslanike da hitno krenemo u rešavanje problema nastalih usled suše. Ovo nije nikakvo politikanstvo, ovo je apel na sve nas da se ovaj problem što pre reši i da se što pre pomogne seljacima.

Zbog svega ovog navedenog i zbog neravnomerne raspodele sredstava, posebno za južni Banat odakle ja dolazim LSV neće podržati odluku o rebalansu budžeta za 2017. godinu.

(BILSV, 31.08.2017)Govori | Petak, 22. 12. 2017. | Komentara: 0

Sedlarević: 14 milijardi u budžetu Republika ostaje dužna APV

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Maja Sedlarević izjavila je na jučerašnjoj sednici pokrajinskog parlamenta da se kontinuitet svih vlasti u proteklih devet godina ogleda jedino u neimanju volje za donošenjem Zakona o finansiranju nadležnosti APV. Ona je dodala i da je zbog izostanka istog Srbija dužna Vojvodini preko 214 milijardi dinara, a tim novcem je pokrajina, recimo, mogla da otkupi Naftnu industriju Srbije.
Govori | Petak, 22. 12. 2017. | Komentara: 0

Jakovljev: Budžet samo raspodeljujemo između sekretarijata

Mi se ovde, kao i kod svakog donošenja budžeta, ustvari bavimo samo raspodelom između oblasti, raspodelom između sekretarijata, rekao je poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine i potpredsednik Skupštine AP Vojvodine, Dušan Jakovljev na jučerašnjoj sednici, dodajući da poslanici pokrajinskog parlamenta ne utvrđuju budžet, oni dobiju gotovu cifru.
Govori | Četvrtak, 21. 12. 2017. | Komentara: 0

Šućurović: Nikad manje u budžetu za kanalsku mrežu

Prvo treba da sredimo postojeću kanalsku mrežu pa tek onda da planiramo novu, a na to nas opominje sušna godina koja je iza nas, rekao je danas poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović. On je na današnjoj sednici pokrajinskog parlamenta objašnjavajući zašto LSV neće glasati za predlog Budžeta APV za 2018, kazao da želi da čuje da li je pokrajinski sekretar napravio lapsus kada je rekao da će od 490 miliona 472 miliona ići za navodnjavanje, dok će samo 18 miliona dinara ostati za plastenike i protivgradnu zaštitu.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook