Odlaganju i recikliranju otpada posvetiti više pažnje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Petak, 11. 12. 2015. | Komentara: 0

Odlaganju i recikliranju otpada posvetiti više pažnje

NOVI SAD – Komentarišući Izveštaj o ostvarenju Regionalnog prostornog plana AP Vojvodine za 2014. godinu, pokrajinska poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Nataša Lalić je ukazala da je potrebno više pažnje posvetiti recikliranju i skladištenju otpada.

LSV

Ona je u Skupštini AP Vojvodine ukazala da nedostatak sredstava, nesaradnja opština i mnogi drugi problemi utiču na sadašnju situaciju, a da je na svima nama da se to prevaziđe, pa je kao dobar primer navela Grad Suboticu u kojoj je nedavno počela izgradnja regionalne deponije. Transkript njenog govora pročitajte u nastavku.
 
Poštovani predsedniče, uvaženo predsedništvo,
koleginice i kolege poslanici,
 
Program implementacije regionalnog prostornog plana AP Vojvodine donela je Skupština AP Vojvodine 2013. godine a Zakonom o planiranju i izgradnji utvrđena je obaveza podnošenja godišnjih izveštaja o ostvarivanju regionalnog prostornog plana AP Vojvodine. NA sednici Odbora za ubanizam i prostorno planiranje i zaštitu životne sredine analiziran je i usvojen ovaj izveštaj, a predstavnici resornog sekretarijata i Zavoda za urbanizam upoznali su sve nas sa detaljima  i ključnim stvarima ovog izveštaja.
 
Organski otpad neisplativ za regionalne deponije
 
Pre svega, teško je doći do podataka. Vrlo različiti pokazatleji su u pitanju a potrebno je pratiti ih godinama i upoređivati. Sami pokazatelji koji su predstavljeni su u najvećem broju dati na nivou opština, lokalnih samouprava i oni u praćenju daju najfinije podatke. Pojedini su prikazani na nivou okruga, a za neke su imali podatke samo od AP Vojvodine.
 
U ovom izveštaju, meni su posebnu pažnju privukli pokazatelji koji za cilj imaju uređenje i održivo korišćenje prirode predela, kulturnog nasleđa i životne sredine u zaštitu od nepogoda i tehnoloških udesa, a od njih bih izdvojila količinu komunalnog otpada iz naselja i regiona, zatim procenat komunalnog otpada koji se organizovano sakuplja i ukupnu količinu otpada koji se reciklira. Cilj ovih pokazatelja jeste smanjenje količine otpada i povećanje recikliranja.
 
Kada govorimo o ponovnom korišćenju otpada, prema podacima dostupnim iz lokalnih planova upravljanjem otpadom za pojedine opštine na teritoriji AP Vojvodine, može se primetiti da u većini opština nema organizovanog razvrstavanja otpada i morfološki sastav otpada je neujednačen. U svim opštinama dominira organski otpad koji predstavlja veliki problem jer opterećuje skromne kapacitete postojećih deponija, a do izgradnje regionalnih deponija mora biti rešen ovaj problem jer se odlaganje velike količine otpada na regionalne deponije apsolutno ne isplati.
 
Primetno je i to da je procenat stanovnika obuhvaćenih organizovanim prikupljanjem otpada u blagom porastu, što govori o tome da je broj neuređenih deponija u blagom padu.
 
Regionalno deponovanje u Novom Sadu ide sporo
 
U izveštaju je dat i opis stanja strateških prioriteta i projekata u AP Vojvodini a jedan od njih je i izgradnja regionalnog centra za upravljanje komunalnim otpadom u Novom Sadu, kao regiona sa najvećom produkcijom komunalnog otpada i izgradnja regionalnih centara u skladu sa Strategijom upravljanja otpadom. Veoma je sporo rešavanje problema uvođenje sistema regionalnog deponovanja komunalnog otpada, kao i upravljanje industrijskim i opasnim otpadom. Godine 2006. je Zavod za urbanizam Vojvodine uradio studiju razmeštanja regionalnih deponija i transfer stanica koja se donekle primenjuje ali ne i dovoljno. Kada govorimo o otpadu kao problemu, nije u pitanju samo odlaganje već i odvajanje sekundarnih sirovina i njihovo ponovno korišćenje, ali problem koji ne smemo zaobići je i nedovoljno prečišćavanje otpadnih voda. Nedostatak sredstava, nesaradnja opština i mnogi drugi problemi utiču na ovakvu situaciju. Na nama svima je da se potrudimo i prevaziđemo ih.
 
Jedan od dobrih primera za to je početak izgradnje regionalne deponije u Subotici 25. novembra ove godine. Uz pomoć resornog ministarstva, pokrajinskog sekretarijata, lokalne samouprave, EU i svih neophodnih institucija i subjekata, pribavljena je potrebna dokumentacija koja je neophodna za početak gradnje regionalne deponije, a očekuje se da će ovaj projekat biti završen 2017. godine. Do tada bi trebali i neki drugi regioni da krenu sa izgradnjom svojih deponija.
 
LSV će glasati za ovaj izveštaj.
 
(BILSV, 11.12.2015)




Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Sklonost ka populizmu pokrajinske vlasti, bez rezultata u radu

Nedostatak strategije, vizije, ideje, populističko ponašanje vladajuće garniture i nedoslednost u poštovanju donetih odluka samo su neki od razloga zbog kojih poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine nisu podržali predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu. 
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Vlast neprecizno planira budžet Vojvodine

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović izjavio je danas da poslanici LSV neće podržati predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu jer je on posledica nepreciznog budžetskog planiranja. Kako kaže, rebalans nije opravdan i služi u promotivne svrhe. Šućurović je zamerio mala izdvajanja za poljoprivredu i što se za privredu i turizam u rebalansu ne odvaja nijedan dinar.
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

LSV ne može da prihvati izveštaj o izvršenju budžeta APV

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da poslanici Lige ne mogu da prihvate izveštaj o izvršenju budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu u periodu januar-jun 2019. On je ukazao da je najmanje realizacije u delu onih sredstava koji bi trebali da služe razvoju Vojvodine, da je ponovo evidentan pad prihoda od zakupa poljoprivrednog zemljišta i prihoda od naknada za vode... 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook