Pokrajina ne unapređuje natalitet, već daje socijalnu pomoć nezaposlenim majkama

 
 
Izbori u LSV
Govori | Petak, 21. 12. 2018. | Komentara: 0

Pokrajina ne unapređuje natalitet, već daje socijalnu pomoć nezaposlenim majkama

NOVI SAD – Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Aleksandar Jovanović kritikovao je juče skupštinsku Odluku o ostvarivanju materinskog dodatka za treće ili četvrto dete. On je tokom rasprave o budžetu za 2019. godinu i pratećim dokumentima istakao da ovakva odluka stimuliše nezapošljavanje, te da dodatak za treće ili četvrto dete, kakav je tom odlukom predviđen, ne podstiče rađanje i ne unapređuje natalitet, već je to socijalna pomoć za nezaposlene majke.

Transkript govora Aleksandra Jovanovića možete pogledati u nastavku.

LSV

Poštovani predsedavajući,
koleginice i kolege,

Pred nama je dosta težak izazov poslanicima – to je da imamo dvadesetak tačaka objadinjenih u pet minuta da obrazložimo, što je potpuno nelogično, jer vidimo da je predsedniku Skupštine trebalo 6,5 minuta da pročita tih dvadesetak tačaka, tako da će biti vrlo teško bilo kom poslaniku da bilo šta puno kaže.

Ja ću se usredsrediti samo na jednu tačku, jer je potpuno nemoguće pričati o svemu, a to je skupštinska Odluka o ostvarivanju materinskog dodatka za nezaposlene za treće ili četvrto dete.

Priča o pomoći za porodice koje imaju treće ili četvrto dete je vrlo duga, kompleksna, složena i ona traje niz godina. Ona je, na kraju se ispostavilo, vrlo ponižavajuća i vrlo tužna. Ponižavajuća za sve one koji imaju mogućnost da dobiju ovu pomoć, odnosno porodice, decu, jer mi znamo da je ova pomoć postojala ranije od strane pokrajinske administracije i da je onda 2013. godine Ustavni sud u Beogradu ovo odredio kao neustavnu kategoriju. I imamo jedno priznanje iz Beograda da mi jesmo neustavna kategorija, da smo mi svi neki neustavni građani, neustavna administracija. Ali to je duga priča za sad, nećemo sada o tome. To je duža politička polemika. Ono što je prati, vratiću se na tačku dnevnog reda, jeste pitanje sadašnjeg predloga.

Ono što želim da kažem jeste da ako pažljivo pogledamo član 3, on jasno govori o četiri uslova koja su neophodna, odnosno četiri uslova koja se moraju ostvariti da bi neka žena, majka dobila pomoć u visini od 15.000 dinara na mesečnom nivou.

Jedna od stvari koja je krajnje nejasna, želim da čujem objašnjenje, a po ovome ispada i vrlo nekorektna, a to je četvrta tačka kaže da se nalazi na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje najmanje godinu dana do dana rođenja deteta, kao i od dana rođenja deteta do dana podnošenja zahteva – neprekidno. Po tome ispadne da žena koja je u periodu od tih godinu dana dobila otkaz zbog ovih ili onih razloga, gubi pravo na ovu pomoć ili imamo i tih situacija da žene, nažalost, danas dobiju otkaz zato što su trudne. I na taj način mi, faktički, imamo jedan ozbiljan problem da žene na taj način bude žrtva ove odluke. Kao rezultat toga imamo politiku koja stimuliše nezapošljavanje, odnosno koja stimuliše to da žene ne treba da se zapošljavaju, jer što bi se zapošljavale, dolaze u mogućnost, odnosno žene koje potencijalno žele da budu majke, koje su u nekim fertilnim godinama, na taj način imaju problem da mogu da izgube mogućnost za ovu pomoć.

Još jedna stvar, dolazimo do toga, a to je da ovo faktički nije nikakva politika unapređenja nataliteta u Vojvodini, o čemu smo mi pričali. Ova odluka je isključivo i jedino socijalna pomoć, najniža kategorija, da se faktički da ženama koje su faktički nezaposlene, koje ne traže posao, jedna socijalna pomoć u vidu 15000 dinara mesečno. To svakako nije dobra politika sa kojom se LSV može složiti. Niti je to način na koji treba razmišljati.

Sve žene, bez obzira da li su zaposlene ili ne, treba da su uključene u ovu odluku koje bi dobijale ovu pomoć, zavisno od sredstava bi se odredilo, od strane pokrajinske administracije, i na taj način pokrijete neke od velikih troškova koje zahteva danas imati malu decu.

Jedna od stvari što mi se ne dopada, član 9. govori o tome da će se detaljnije o ovoj celoj odluci doneti Sekretarijat za demografiju, znači propisaće bliže uslove i postupke. To svakako nije dobro.

Ja sam za ovom skupštinskom govornicom govorio i ranije, nije dobra politika. To sam govorio i ranije, to je nevezano za vladajuću stranku, to je bilo i ranije, da se mnoge ingerencije Skupštine prebacuju na izvršnu vlast. To je vrlo loše, nije dobro i to je urušavanje Skupštine, a Skupština je ipak najviši dom gde se predstavljaju građani cele Vojvodine.

Hvala vam.

(SZILSV, 20.12.2018)Govori | Petak, 16. 11. 2018. | Komentara: 0

Ne podržavamo uspostavljanje novih nagrada na ovakav način

Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine neće podržati uspostavljanje nove dve nagrade koje će se ubuduće dodeljivati značajnim ličnostima, rekao je na jučerašnjoj sednici parlamenta poslanik Aleksandar Jovanović.
Govori | Petak, 16. 11. 2018. | Komentara: 0

Lokalni funkcioneri ne doživljavaju zaštićena područja kao razvojni potencijal nego kao teret

Prebacivanjem nadležnosti očuvanja zaštićenih predela na javna komunalna preduzeća, nadležni žele da se oslobode odgovornosti, ali i potencijalnih neslaganja sa jakim lobijima, ocenila je na današnjoj sednici pokrajinskog parlamenta poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Sandra Ristić.
Govori | Sreda, 14. 11. 2018. | Komentara: 0

Izmenama poslovnika obesmišljena Skupština APV

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Robert Kolar izjavio je danas da poslanici LSV neće podržati novi poslovnik Skupštine APV jer on obesmišljava pokrajinsku skupštinu. Kolar je kritikovao i činjenicu da u Radnoj grupi koja je radila na izmenama i dopunama poslovnika o radu Skupštine APV nije bilo predstavnika opozicije.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook