Primenite sopstvenu odluku o ravnopravnosti polova

 
 
Izbori u LSV
Govori | Petak, 30. 03. 2018. | Komentara: 0

Primenite sopstvenu odluku o ravnopravnosti polova

NOVI SAD – Pokrajinska poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Sandra Ristić iskazala je nezadovoljstvo što se na izbor zamenice pokrajinskog ombudsmana za oblast rodne ravnopravnosti čekalo gotovo godinu dana. Komentarišući izveštaj pokrajinskog ombudsmana, Ristić je pozdravila što je nastavljen projekat „Život bez nasilja“ i što je zaživelo rodno budžetiranje. Negodovala je što se Pokrajinska skupštinska odluka o ravnopravnosti polova ne sprovodi, pa je zatražila od pokrajinske administracije da poštuje i primenjuje odluke koje je donela.

LSV

Transkript govora Sandre Ristić možete pročitati u nastavku.

Na početku izveštaja mora se pomenuti da smo novu zamenicu pokrajinskog ombudsmana za oblast rodne ravnopravnosti čekali gotovo godinu dana. Dotadašnjoj zamenici ombudsmana za ravnopravnost polova Danici Todorov istekao je mandat 18. jula 2016, a na postavljenje nove zamenice čekalo se skoro godinu dana. Skupština je izabrala novu zamenicu na sednici održanoj 16. juna 2017. godine. Smatram da nije dobro što se na izbor nove zamenice ombudsmana za oblast ravnopravnost polova čekalo gotovo godinu dana. Nadam se da će novoizabrana zamenica dostojno zameniti Danicu Todorov, koja je bila nezamenljiva i svima nam je puno značila.

Dobro je što je iz prethodnog perioda nastavljena realizuja nekih važnih projekata poput mreže „Život bez nasilja“, u okviru koje se na lokalnom nivou okupljaju svi subjekti u sistemu suzbijanja rodno zasnovanog nasilja. Meni, kao osobi koja dolazi iz male sredine, iz Bele Crkve, godišnja okupljanja mnogo znače zato što čujem primere dobre prakse i kako su neke druge lokalne samouprave rešile određene probleme.

U sklopu plana rada Koordinacionog tima mreže „Život bez nasilja“ za period do juna 2018. godine dogovoreno je da se preduzmu sledeće aktivnosti: da se u budžet za 2018. godinu unese predlog za finansiranje programa koji se odnose na razvijanje podrške ženama koje su preživele nasilje, da se sprovedu edukacije odbornika i odbornica lokalnih samouprava i lokalnih rodnih mehanizama o rodno odgovornom budžetiranju. Krajnji cilj ovih aktivnosti koordinacionog tima mreže je da se povezivanjem institucija i ustanova poboljša pristup problemu nasilja u porodici, uspostavi partnerstvo i razmenjuju dobre prakse.

Ono što je dobro i što se iz izveštaja ombudsmana vidi jeste da su u AP Vojvodini nastavljene aktivnosti uključivanja rodnog budžetiranja u programsku strukturu pokrajinskog budžeta. Usvojen je plan postupnog uvođenja rodno odgovornog budžetiranja za korisnike budžetskih sredstava AP Vojvodine za 2018. godinu, kojom je nastavljeno postupno uvođenje rodno odgovornog budžetiranja za korisnike budžetskih sredstava putem definisanja rodne komponente, odnosno rodnih ciljeva i indikatora za sve programe i programske aktivnosti.

Pored toga predviđeno je i osnivanje radne grupe za pružanje kontinuirane podrške budžetskim korisnicima da na bolji način odgovore na potrebe žena i muškaraca u raspodeli postojećih sredstava, odnosno da uspostave čvršću vezu između prioriteta rodne ravnopravnosti i budžetiranja.

Ono što se iz izveštaja ombudsmana vidi, a odnosi se na primenjivanje Pokrajinske skupštinske odluke o ravnopravnosti polova jeste to da se odluka ne sprovodi podjednako u svim pokrajinskim organima, da postoji jaz između normativnog i stvarnog stanja, ali i da postoji sporo uvođenje principa rodne ravnopravnosti u strategije, programe, projekte i druge aktivnosti pokrajinskih organa. To je ono što nije dobro.

I za kraj, iskoristiću i ovu priliku da podsetim pokrajinsku administraciju da poštuje i primenjuje odluke koje je donela.

(BILSV, 29.03.2018)Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Sklonost ka populizmu pokrajinske vlasti, bez rezultata u radu

Nedostatak strategije, vizije, ideje, populističko ponašanje vladajuće garniture i nedoslednost u poštovanju donetih odluka samo su neki od razloga zbog kojih poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine nisu podržali predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu. 
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Vlast neprecizno planira budžet Vojvodine

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović izjavio je danas da poslanici LSV neće podržati predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu jer je on posledica nepreciznog budžetskog planiranja. Kako kaže, rebalans nije opravdan i služi u promotivne svrhe. Šućurović je zamerio mala izdvajanja za poljoprivredu i što se za privredu i turizam u rebalansu ne odvaja nijedan dinar.
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

LSV ne može da prihvati izveštaj o izvršenju budžeta APV

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da poslanici Lige ne mogu da prihvate izveštaj o izvršenju budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu u periodu januar-jun 2019. On je ukazao da je najmanje realizacije u delu onih sredstava koji bi trebali da služe razvoju Vojvodine, da je ponovo evidentan pad prihoda od zakupa poljoprivrednog zemljišta i prihoda od naknada za vode... ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook