Saradnja sa Republikom Srpskom samo kao delom BiH

 
 
nenad-canak-predsednik CirilicaNenad-Čanak-predsedniknenad-canak-predsednik Madjarskinenad-canak-predsednik Rusinskinenad-canak-predsednik Sandžak-glasanenad-canak-predsednik Slovackinenad-canak-predsednik Vojvodina-glasa
Govori | Četvrtak, 31. 08. 2017. | Komentara: 0

Saradnja sa Republikom Srpskom samo kao delom BiH

NOVI SAD – Pokrajinska poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine, Maja Sedlarević upozorila je na današnjoj sednici, na ozbiljan propust u tekstu predloga Protokola o saradnji AP Vojvodine i Republike Srpske. Kako je rekla, odrednica države u kojoj se Republika Srpska nalazi, ne stoji u 1. članu predlog, a što može da implicira ozbiljan politički i međunarodni problem.

LSV

Transkript govora poslanice Maje Sedlarević možete pročitati u nastavku.


Poštovano predsedništvo, poštovane koleginice i kolege, poštovani članovi Pokrajinske vlade AP Vojvodine,

pred nama se nalazi jedan pristojno, korektno napisan Protokol o saradnji koji je dosta konkretan, koji sadrži sve potrebne elemente na osnovu kojih možemo da vidimo u okviru kojih oblasti će se sarađivati, ko će biti zadužen za saradnju i slično. I bila sam spremna, na prvi pogled, da predložim poslaničkoj grupi LSV da podržimo ovaj Predlog Protokola o saradnji, a onda sam uočila tri veoma ozbiljna problema.

Prepisan Protokol o namerama

Prvo sam pomislila da je omaška i da je samo propušteno da u obrazloženju bude navedeno da je još u aprilu 2011. Potpisan Protokol o namerama i to je krovni sporazum na osnovu koga se sada vrše dalji koraci i u skladu sa odlukom koju je pokrajinski sekretar koji je nadležan za pokretanje ovakve inicijative, a to je pokrajinska skupštinska odluka o zaključivanju sporazuma AP Vojvodine sa odgovarajućim teritorijalnim zajednicama drugih država, definisano je u članu 15 da svi sporazumi, a u sporazume spadaju i protokoli, jesu krovni dokumenti na osnovu kojih će se poduzimati dalji koraci. U skladu sa članom 15 ove pokrajinske skupštinske odluke bilo je dovoljno da samo predsednik Pokrajinske vlade potpiše protokol o saradnji i nije moralo da se stavlja na dnevni red današnje sednice usvajanje ovog protokola.

No, mislila sam, želite da se još jednom govori o ovoj temi, a onda me je pokrajinski sekretar vrlo neprijatno iznenadio rekavši da je ovo prvi korak i da tek sada uspostavljamo saradnju sa Republikom Srpskom, što jednostavno nije tačno.

2010. i 2011. Godine Odbor za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Skupštine APV, predsednik parlamenta i Pokrajinska vlada su u nekoliko navrata bili domaćini delegaciji Republike Srpske što je rezultiralo upravo potpisivanjem Protokola o namerama. Tako da, znate nije dobro misliti da ništa pre vas ne postoji i da će posle vas biti potop. Dakle, 2011. Je učinjen prvi korak, a ovo je samo korak dalje u postojećoj saradnji. Ukoliko ne verujete i ukoliko mislite da nisam u pravu, pogledajte ne rečenice, već čitavi odeljci su prepisani upravo iz Protokola o namerama i nalaze se u predlogu ovog Protokola o saradnji.

Bez resornog sekretara

Druga stvar koja me je iznenadila vrlo, čak mogu da kažem i neprijatno i volela bih da čujem obrazloženje od nadležnog pokrajinskog sekretara, s obzirom da se kao jedna od oblasti koje su navedene u ovom Protokolu, nalazi i razmena poljoprivrednih dobara i uspostavljanje saradnje stručnih poljoprivrednih službi, kako je moguće da u nadležnom odboru koji treba da se osnuje nije i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u Pokrajinskog vladi. Zaista mislim da je on nadležan i da je on taj koji treba u oblasti poljoprivrede da pregovara i sarađuje sa svojim kolegama iz Republike Srpske.

Republika Srpska je entitet u Bosni i Hercegovini

I treći problem najveći na koji moram da vam ukažem, a zaista želim da verujem da je samo tehnička omaška, nalazi se u članu 1 teksta Protokola o saradnji. U obrazloženju se nekoliko puta navodi saradnja AP Vojvodina u zagradi Republika Srbija i Republike Srpske u zagradi Bosna i Hercegovina, ali se ova odrednica ne nalazi u članu 1 teksta Protokola. Član 1 glasi: „Prema ovom protokolu saradnja će biti realizovana u skladu sa pravnim normama Republike Srpske sa jedne strane i AP Vojvodine Republike Srbije sa druge strane na način i u obimu definisanim zakonima dveju zemalja“.

Ja se zaista nadam da je ovo tehnička omaška, jer ako nije onda smo u ozbiljnom problemu. Jer ovo onda implicira ozbiljan politički i međunarodni problem. Republika Srpska je entitet u okviru Bosne i Hercegovine i tako i zvanična državna politika uvažava i priznaje Republiku Srpsku – kao entitet Bosne i Hercegovine.

Stoga predlažem nadležnom sekretaru da usvoji našu primedbu, da se članu 1 doda odrednica pored imena Republika Srpska, Bosna i Hercegovina i ukoliko se to desi glasaćemo za ovaj Protokol, ukoliko se ne desi mi ne možemo da glasamo za ovaj Predlog Protokola i mislimo da ćete i svoj sekretarijat i svoju vladu dovesti u ozbiljan problem ukoliko ovo ne prihvatite.

(BILSV, 31.08.2017)
    Govori | Utorak, 08. 05. 2018. | Komentara: 0

Kolar: Razmišljati o tome kako zadržati mlade i stručne ljude

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Robert Kolar rekao je danas da su interesi velikih sila uvek na štetu malih i u tome ničeg humanitarnog. Kako je istakao na sednici pokrajinskog parlamenta, sukobi velikih sila, na primer Rusije i SAD, se nikada ne dešavaju na njihovim teritorijama nego na interesnim teritorijama.
Govori | Utorak, 08. 05. 2018. | Komentara: 0

Velike "bratske" i "patriotske" priče završe velikom krađom

Mi moramo biti racionalni u odnosima sa Rusijom, ne izmišljati fantomske priče o novim vidovima saradnje, nezaboravljajući gde je naše mesto, ukazao je na sednici Skupštine AP Vojvodine poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović.
Govori | Utorak, 08. 05. 2018. | Komentara: 0

Kostreš: LSV protiv Ruskog centra u Vojvodini

Današnja Skupština AP Vojvodine razgovara o stvarima koje su već rešene međudržavnim sporazumom koji su potpisale vlade Republike Srbije i Ruske Federacije, ali ne razgovara o životno važnim temama za građane Vojvodine kao što su Zakon o finansiranju i Zakon o nadležnosti, istakao je na sednici pokrajinskog parlamenta generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine i poslanik Bojan Kostreš.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook