Saradnja sa Republikom Srpskom samo kao delom BiH

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Četvrtak, 31. 08. 2017. | Komentara: 0

Saradnja sa Republikom Srpskom samo kao delom BiH

NOVI SAD – Pokrajinska poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine, Maja Sedlarević upozorila je na današnjoj sednici, na ozbiljan propust u tekstu predloga Protokola o saradnji AP Vojvodine i Republike Srpske. Kako je rekla, odrednica države u kojoj se Republika Srpska nalazi, ne stoji u 1. članu predlog, a što može da implicira ozbiljan politički i međunarodni problem.

LSV

Transkript govora poslanice Maje Sedlarević možete pročitati u nastavku.


Poštovano predsedništvo, poštovane koleginice i kolege, poštovani članovi Pokrajinske vlade AP Vojvodine,

pred nama se nalazi jedan pristojno, korektno napisan Protokol o saradnji koji je dosta konkretan, koji sadrži sve potrebne elemente na osnovu kojih možemo da vidimo u okviru kojih oblasti će se sarađivati, ko će biti zadužen za saradnju i slično. I bila sam spremna, na prvi pogled, da predložim poslaničkoj grupi LSV da podržimo ovaj Predlog Protokola o saradnji, a onda sam uočila tri veoma ozbiljna problema.

Prepisan Protokol o namerama

Prvo sam pomislila da je omaška i da je samo propušteno da u obrazloženju bude navedeno da je još u aprilu 2011. Potpisan Protokol o namerama i to je krovni sporazum na osnovu koga se sada vrše dalji koraci i u skladu sa odlukom koju je pokrajinski sekretar koji je nadležan za pokretanje ovakve inicijative, a to je pokrajinska skupštinska odluka o zaključivanju sporazuma AP Vojvodine sa odgovarajućim teritorijalnim zajednicama drugih država, definisano je u članu 15 da svi sporazumi, a u sporazume spadaju i protokoli, jesu krovni dokumenti na osnovu kojih će se poduzimati dalji koraci. U skladu sa članom 15 ove pokrajinske skupštinske odluke bilo je dovoljno da samo predsednik Pokrajinske vlade potpiše protokol o saradnji i nije moralo da se stavlja na dnevni red današnje sednice usvajanje ovog protokola.

No, mislila sam, želite da se još jednom govori o ovoj temi, a onda me je pokrajinski sekretar vrlo neprijatno iznenadio rekavši da je ovo prvi korak i da tek sada uspostavljamo saradnju sa Republikom Srpskom, što jednostavno nije tačno.

2010. i 2011. Godine Odbor za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Skupštine APV, predsednik parlamenta i Pokrajinska vlada su u nekoliko navrata bili domaćini delegaciji Republike Srpske što je rezultiralo upravo potpisivanjem Protokola o namerama. Tako da, znate nije dobro misliti da ništa pre vas ne postoji i da će posle vas biti potop. Dakle, 2011. Je učinjen prvi korak, a ovo je samo korak dalje u postojećoj saradnji. Ukoliko ne verujete i ukoliko mislite da nisam u pravu, pogledajte ne rečenice, već čitavi odeljci su prepisani upravo iz Protokola o namerama i nalaze se u predlogu ovog Protokola o saradnji.

Bez resornog sekretara

Druga stvar koja me je iznenadila vrlo, čak mogu da kažem i neprijatno i volela bih da čujem obrazloženje od nadležnog pokrajinskog sekretara, s obzirom da se kao jedna od oblasti koje su navedene u ovom Protokolu, nalazi i razmena poljoprivrednih dobara i uspostavljanje saradnje stručnih poljoprivrednih službi, kako je moguće da u nadležnom odboru koji treba da se osnuje nije i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u Pokrajinskog vladi. Zaista mislim da je on nadležan i da je on taj koji treba u oblasti poljoprivrede da pregovara i sarađuje sa svojim kolegama iz Republike Srpske.

Republika Srpska je entitet u Bosni i Hercegovini

I treći problem najveći na koji moram da vam ukažem, a zaista želim da verujem da je samo tehnička omaška, nalazi se u članu 1 teksta Protokola o saradnji. U obrazloženju se nekoliko puta navodi saradnja AP Vojvodina u zagradi Republika Srbija i Republike Srpske u zagradi Bosna i Hercegovina, ali se ova odrednica ne nalazi u članu 1 teksta Protokola. Član 1 glasi: „Prema ovom protokolu saradnja će biti realizovana u skladu sa pravnim normama Republike Srpske sa jedne strane i AP Vojvodine Republike Srbije sa druge strane na način i u obimu definisanim zakonima dveju zemalja“.

Ja se zaista nadam da je ovo tehnička omaška, jer ako nije onda smo u ozbiljnom problemu. Jer ovo onda implicira ozbiljan politički i međunarodni problem. Republika Srpska je entitet u okviru Bosne i Hercegovine i tako i zvanična državna politika uvažava i priznaje Republiku Srpsku – kao entitet Bosne i Hercegovine.

Stoga predlažem nadležnom sekretaru da usvoji našu primedbu, da se članu 1 doda odrednica pored imena Republika Srpska, Bosna i Hercegovina i ukoliko se to desi glasaćemo za ovaj Protokol, ukoliko se ne desi mi ne možemo da glasamo za ovaj Predlog Protokola i mislimo da ćete i svoj sekretarijat i svoju vladu dovesti u ozbiljan problem ukoliko ovo ne prihvatite.

(BILSV, 31.08.2017)
    



Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Sklonost ka populizmu pokrajinske vlasti, bez rezultata u radu

Nedostatak strategije, vizije, ideje, populističko ponašanje vladajuće garniture i nedoslednost u poštovanju donetih odluka samo su neki od razloga zbog kojih poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine nisu podržali predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu. 
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Vlast neprecizno planira budžet Vojvodine

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović izjavio je danas da poslanici LSV neće podržati predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu jer je on posledica nepreciznog budžetskog planiranja. Kako kaže, rebalans nije opravdan i služi u promotivne svrhe. Šućurović je zamerio mala izdvajanja za poljoprivredu i što se za privredu i turizam u rebalansu ne odvaja nijedan dinar.
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

LSV ne može da prihvati izveštaj o izvršenju budžeta APV

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da poslanici Lige ne mogu da prihvate izveštaj o izvršenju budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu u periodu januar-jun 2019. On je ukazao da je najmanje realizacije u delu onih sredstava koji bi trebali da služe razvoju Vojvodine, da je ponovo evidentan pad prihoda od zakupa poljoprivrednog zemljišta i prihoda od naknada za vode... 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook