Sedlarević: Jačanjem regiona jača se i država

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Četvrtak, 15. 09. 2016. | Komentara: 0

Sedlarević: Jačanjem regiona jača se i država

NOVI SAD – Poslanici i poslanice Lige socijaldemokrata Vojvodine u pokrajinskoj skupštini podržali su večeras Predlog deklaracije „Jaka i obnovljena regionalna politika za sve regione nakon 2020. godine“. Mr Maja Sedlarević, poslanica LSV, istakla je da su supsidijarnost i decentralizacija pojmovi koji se naglašavaju u tom dokumentu, a koji jačaju državu i njene regione. 

Transkript govora mr Maje Sedlarević pročitajte u nastavku.

lsv
 
- Kao što je jako važna međuregionalna saradnja AP Vojvodine, i jako mi je drago što smo u diskusiji tokom prethodne tačke dnevnog reda došli do tog nekog konsenzusa da je međuregionalna saradnja nešto što svi smatramo veoma bitnim, tako se sada ovde pokazuje koliko je važno to što je AP Vojvodina u nekim institucijama i asocijacijama. Kao što je gospodin pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju naglasio da je Austrija inicirala donošenje ove Deklaracije, usvojile su je razni regioni iz različitih zemalja EU i usvojila ju je Skupština evropskih regiona. AP Vojvodina je od 2002. godine, kao savremeni evropski region članica Skupštine evropskih regiona (AER) i kao članica AER-a i jedini region iz Republike Srbije, koja je zemlja kandidat za članstvo u EU, jeste jedan od regiona kojima je ponuđeno da prihvati ovaj dokument i potpiše ga iako još uvek nismo u EU.
 
Supsidijarnost u službi građanina i pojedinca
 
Još kako nas se tiče koheziona politika posle 2020. godine. Verujem da svi očekujemo da 2020. budemo ili na pragu ili već u EU i upravo zbog toga mene raduje to što je Pokrajinska vlada inicirala da mi večeras razmatramo i usvojimo Predlog ove deklaracije. Dve ključne reči, dve ključne stvari koje se podcrtavaju, koje se naglašavaju u ovoj Deklaraciji jesu supsidijarnost i decentralizacija.
 
Supsidijarnost je pojam o kome sam ja, pa, možda i najviše u ovom parlamentu do sada govorila. Princip supsidijarnosti je definisan ustavom EU kao jedan od osnovnih principa EU. Princip supsidijarnosti znači da se vlast spušta do najnižeg nivoa, do nivoa, kod nas, mesnih zajednica. To znači da vlast mora da bude najbliža moguća građanima i to znači da sve što može da se reši na najnižem lokalnom nivou, na lokalnom nivou se rešava. Sve što može da se rešava na srednjem, regionalnom nivou vlasti, rešava se na nivou regiona, sve što su državne teme rešava se na nivou države i u EU određeni zakoni, propisi i određene oblasti jesu u nadležnosti same EU. Princip supsidijarnosti je u službi građanina, pojedinca i pojedinke. Pokazalo se, i to je iskustvo većine evropskih zemalja koje su primenile decentralizaciju do sada, da decentralizacija ustvari jača državu. Jačanjem regiona i jačanjem lokalnih samouprava jača se i država.
 
Usvojeno i primeniti
 
Šta znači kada je zemlja decentralizovana, odnosno regionalizovana? U njoj vlast mnogo bolje odgovara potrebama građanki i građana. Standard života je u njima bolji. Nema zabačenih i udaljenih regiona. Regionalizovana država omogućava da se regioni razvijaju u skladu sa svojim resursima i u skladu sa svojim mogućnostima. Građanima je lakše da se usključe u funkcionisanje vlasti. I upravo zbog toga princip supsidijarnosti i decentralizacija jesu šansa Republike Srbije na putu ka Evropskoj uniji.
 
Koheziona politika posle 2025. godine uopšte nije tako daleko. Ja se iskreno nadam da osim što ćemo usvojiti ovu Deklaraciju, vidim da je raspoloženje za to veliko, nadam se da ćemo sve ono što piše u ovoj deklaraciji, sve što podrazumeva princip supsidijatrnosti i u praksi primeniti i biti u prilici da APV dobije veća ovlašćenja kao i sve lokalne samouprave.
 
Hvala vam lepo.
 
(BILSV, 15.09.2016)



Govori | Sreda, 14. 11. 2018. | Komentara: 0

Izmenama poslovnika obesmišljena Skupština APV

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Robert Kolar izjavio je danas da poslanici LSV neće podržati novi poslovnik Skupštine APV jer on obesmišljava pokrajinsku skupštinu. Kolar je kritikovao i činjenicu da u Radnoj grupi koja je radila na izmenama i dopunama poslovnika o radu Skupštine APV nije bilo predstavnika opozicije.
Govori | Sreda, 03. 10. 2018. | Komentara: 0

Odredbe usvojenih zakona primenjivati i u praksi

Predlogom Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine menjaju se samo članovi tog akta, a koji se odnose na korišćenje sredstava Zelenog fonda RS za sufinansiranje projekata, koji se finansiraju iz međunarodne razvojne pomoći i drugih  finansijskih  izvora, koji zahtevaju sufinansiranje izvora kao i novi član Zakona, kojim se omogućava izrada pravilnika kojim bi se definisalo šta će se proveravati kod korisnika – fizičkih lica IPARD podsticaja, istakla je u uvodnom obraćanju narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nada Lazić na današnjoj sednici republičkog parlamenta.
Govori | Četvrtak, 27. 09. 2018. | Komentara: 0

Kada će poslanici i moći da se obraćaju na maternjem jeziku?

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Narodnoj skupštini Republike Srbije, Olena Papuga iznela je na današnjoj sednici podatak da godišnje u državi od raka oboli 350 dece mlađe od 19 godina, a oko 50 umre. U vezi sa tim pitala je ministra zdravlja Zorana Lončara kada će se preduzeti konkretne mere kako bi se olakšala borba protiv ove bolesti deci i njihovim roditeljima.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook