Sklonost ka populizmu pokrajinske vlasti, bez rezultata u radu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Sklonost ka populizmu pokrajinske vlasti, bez rezultata u radu

NOVI SAD – Nedostatak strategije, vizije, ideje, populističko ponašanje vladajuće garniture i nedoslednost u poštovanju donetih odluka samo su neki od razloga zbog kojih poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine nisu podržali predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu. Pokrajinski poslanik LSV Robert Kolar istakao je i da se pre samo nekoliko meseci veliki značaj u pokrajinskoj skupštini davao Deklaraciji o zaštiti životne sredine, a rebalansom novac za ovu namenu nije povećan ni za jedan dinar. Prema njegovim rečima, to je samo jedan primer kako sadašnja pokrajinska vlast vodi računa o tome da se prikaže kao dobra, a kao svoj prvi prioritet ne stavlja kvalitet života u Vojvodini.

Transkript govora Roberta Kolara pročitajte u nastavku.

LSV

Poštovani gospodine predsedniče,
predsedništvo, 
članovi Pokrajinske vlade,
koleginice i kolege,

Povećanjem od 317 miliona dinara ovaj budžet može da se gleda kao napredak. Ono što je problem je što pokazuje da nije dovoljno dobro planiran, jer je uvećan na osnovu prihoda od privatizacije koji nije bio planiran, a umanjen na osnovu raskidanja nekakvog prethodnog dogovora za sredstva koja su bila namenjena pozorištu u Subotici. Mada, s druge strane, ništa strašno, ništa značajno ne menja jer su to svakako bila transferna sredstva, protočni bojler za sredstva koja zapravo Republika upućuje za obnovu Narodnog pozorišta u Subotici. 
 
Bez strategije
 
Opet, lepo je kada vlast ima nekoliko stotina miliona da raspoređuje i to realno ne može da se kritikuje. Ja sam, konkretno, zadovoljan što je deo sredstava opredeljen za kulturu i to značajan deo, pogotovo za jedno od najznačajnijih stvari koja se u oblasti kulture poslednjih godina dešava na ovim prostorima, a to je Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture. 
 
Međutim, ono što mi se nikako ne dopada je što odiše nedostatkom strategije – i budžet, a pogotovo ovaj rebalans, što je posledica promena dogovora između pokrajinske i republičke vlasti, odustajanja - nećemo praviti P, pravićemo G magistralni put, nećemo auto-put, pravićemo magistralni, ipak ćemo auto-put, daj pare, vrati pare... Sve to odiše jednim nedostatkom strategije i to je ono što zabrinjava. Da li postoji strategija i vizija ili se radi od danas do sutra? Ovo, nažalost, više ide na to od danas do sutra. 
 
Ono što je, takođe, problem je što je sve ovo moglo da se uradi kroz promene budžetskih pozicija, jer je u pitanju 0,40% sredstava u odnosu osnovni budžet, nije morao da se radi rebalans. I to ukazuje na sklonost ka populizmu, na sklonost ka tome da vladajuća većina pokazuje koliko je dobra, da je to prvi prioritet a ne da je prvi prioritet to kako će se u Vojvodini živeti. 
 
A i po pitanju tih prioriteta kako se sredstva raspoređuju po pozicijama, tu je opet akcenat na populizmu. Evo i na konkretnom primeru. 
 
(Ne)zaštita životne sredine
 
Pre svega nekoliko meseci doneta je Deklaracija o zaštiti životne sredine. Ja sam tada govorio da nam ne treba deklaracija nego više para i bolje usmerena sredstva na postojeće i sekretarijate i pozicije, ingerencije, ili ako to nije dovoljno da ova vladajuća većina traži veće ingerencije za AP Vojvodinu. “Tada je ta Deklaracija za vladajuću većinu bila nešto od suštinske važnosti. Danas, nakon te Deklaracije, vidimo da je na ovom rebalansu Sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine dobio uvećanje od0,27%. Nakon Deklaracije samo dva meseca 0,27%! Vidimo i da su sredstva za Godišnji program korišćenja sredstava iz budžetskog fonda za šume AP Vojvodine za 2019. smanjena za skoro 20 miilona i to u situaciji kada je, svakako, taj osnovno budžetski planirani iznos sredstava ispod svakog minimuma. U toj istoj Deklaraciji, pod tačkom 1, se insistiralo na preuzimanju mera, da se obrazuju mladi, da se stiče znanje, da se podiže informisanost, da se podiže svest o značaju zaštite životne sredine, a u ovom rebalansu nemamo nijednog jedinog dinara za tu poziciju, čak je i smanjen iznos koji bi se mogao za to iskoristiti u okviru pozicije pružanja stručne podrške sopstvenicima šuma.
 
Na istoj sednici na kojoj ste usvojili Deklaraciju u tački 4 se govorilo o velikom angažovanju na pošumljavnaju, a sada na ovom rebalansu, inače uvredljivih 20 miliona dinara nisu ni za dinar povećani za oblast pošumljavanja. A da ne pominjemo da je inače pet puta veći budžet za šumske puteve nego za pošumljavanje, a svi znamo da šumski putevi ne služe za pošumljavanje. 
 
Polako da privedem kraju, kada pogledamo da je Sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine dobio svega 2,9 miliona dinara od raspoloživih više stotina miliona na ovom rebalansu, opet dolazimo do toga da se ne držite onoga što govorite, nego da radite čisto populističke stvari. Pričate stvari koje će ljudima prijati da čuju, a kada dođe do finansijske realizacije ne uradite onako kako to očekujemo, pa i o ovako bitnoj stvari kao što je životna sredina, bitna za svakog od nas, za našu decu i celu planetu.
 
Zbog ovoga i niza drugih razloga LSV neće glasati za ovaj rebalans.
 
Hvala.

(SzILSV, 18.09.2019)



Govori | Četvrtak, 29. 03. 2018. | Komentara: 0
Govori | Sreda, 28. 03. 2018. | Komentara: 0

Usvojeni amandmani LSV

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga pitala je na današnjoj sednici skupštine Srbije predstavnike Vlade da li će se novim Zakonom o nacionalnom okviru kvalifikacija ispraviti nepravda prema studentima koji se školuju za nepostojeća zanimanja. Kako je kazala, u postojećem šifrarniku postoji oko 140 nepostojećih zanimanja, dok sa druge strane isti ne prepoznaje oko 80 obrazovnih profila.
Govori | Sreda, 07. 03. 2018. | Komentara: 0

MUP-u potreban Direktorat za Autonomnu pokrajinu Vojvodinu

Narodni poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak upitao je danas ministra policije Nenada Stefanovića kako je moguće da MUP slavi krsnu slavu, što je porodični verski praznik pravoslavnih hrišćana. Na konstataciju ministra da on MUP doživljava kao drugu porodicu, Čanak je ukazao da „kad neko doživljava MUP kao porodicu desi se na kraju da doživi državu kao familiju, a to onda ne valja“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook