Skupština Vojvodine i 29. put odbila raspravu o NIS-u

 
 
Izbori u LSV
Govori | Utorak, 28. 02. 2012. | Komentara: 0

Skupština Vojvodine i 29. put odbila raspravu o NIS-u

NOVI SAD – Više medija u Srbiji prenelo je govor potpredsednice Skupštine AP Vojvodine Maje Sedlarević koja je na jučerašnjoj sednici pokrajinskog parlamenta po 29. put zatražila da se najviše predstavničko telo građanki i građana Vojvodine izjasni o gasnom aranžmanu sa Rusijom i privatizaciji Naftne industrije Srbije.Kako je preneo Dnevnik, Skupština Vojvodine ni na poslednjoj sednici nije prihvatila da se u dnevni red uvrsti inicijativa Lige socijaldemokrata Vojvodine, već je odbacila po 29. put.
Inače, Maja Sedlarević, koja je i potpredsednica Izvršnog odbora Glavnog odbora LSV je, obrazlažući tu inicijativu, istakla da Liga još od konstitutivne sednice aktuelnog skupštinskog saziva podnosi ovu inicijativu, a da je podrška koalicionih partnera uvek izostajala.

– U septembru 2008, tačnije 23. septembra, ukoliko neko želi da proveri moj navod, premijer Pajtić je dao obećanje da će stručne službe i nadležni sekretarijati uraditi svoj posao i da će Vlada Vojvodine izaći sa svojim mišljenjem o našoj inicijativi. Tri i po godine i dalje čekamo na ispunjenje ovog Pajtićevog obećanja – istakla je Maja Sedlarević. Kako je dodala, Naftna industrija Srbije je bila jedan od najbitnijih resursa, kako Autonomne Pokrajine Vojvodine, tako i države Srbije.
Devedeset odsto kapitala NIS-a je na teritoriji Vojvodine, odnosno čini ga vojvođanski Naftagas, 80 odsto zaposlenih u Naftnoj industriji Srbije jesu iz Vojvodine.

– Naftne rezerve bile su između 7,5 i 9 milijardi dolara u momentu kada je Naftna industrija Srbije prodata za tričavih 400.000.000 evra, što je na nivou jednogodišnje eksploatacije nafte i gasa na teritoriji Vojvodine – istakla je ona. Sedlarevićeva se osvrnula i na komentare da Skupština AP Vojvodine ne bi trebalo da raspravlja o energetskom sporazumu sa Rusijom i sramnom poklanjanju NIS-a Rusima, podsetivši da je još 2005. godine pokrajinski parlament ukazao na štetnost Ugovora o izgradnji auto-puta Horgoš-Požega.

– Svi smo 2008. bili svedoci upravo činjenici da je ovaj Ugovor i raskinut. Samo od nas zavisi koliki je politički uticaj Skupštine i Vlade APV na donošenje odluka na republičkom nivou. Naš prioritetni zadatak jeste da zaštitimo interese Vojvodine i svih njenih građanki i građana – navela je ona. Sedlarevićeva je istakla i da će pokrajinska administracija kad - tad morati da se izjasni zbog sramne privatizacije NIS-a i tražiti obeštećenje pokrajine.

– Mene neće biti sramota jer je Liga socijaldemokrata Vojvodine jedina koja nije ćutala o ovome svo ovo vreme – zaključila je u svom govoru Maja Sedlarević. Poslanici su zatim glasali, i ponovo nisu dali podršku inicijativi LSV.

(BILSV, 28. 02. 2012.)Govori | Utorak, 28. 05. 2019. | Komentara: 0

Centralizam je temelj ove vlasti

Ako nema podele vlasti, nema demokratije, što za posledicu ima urušavanje institucija, istakao je na sednici Skupštine AP Vojvodine poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović.
Govori | Utorak, 28. 05. 2019. | Komentara: 0

Ukazati pažnju i Vojvodini!

Narodni poslanik i predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak je na današnjoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije ukazao da je kompletno pogrešna postavka pokušaja rešavanja pitanja Kosova.
Govori | Utorak, 28. 05. 2019. | Komentara: 0

LSV traži dela, a ne reči

U trećoj godini mandata Pokrajinske vlade neverovatno je da se donosi deklaracija, umesto da se do sada nešto konkretno uradilo po pitanju rešavanja ozbiljnih problema na polju zaštite životne sredine, istakao je poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović na sednici Skupštine AP Vojvodine.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook