Skupština Vojvodine i 29. put odbila raspravu o NIS-u

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Utorak, 28. 02. 2012. | Komentara: 0

Skupština Vojvodine i 29. put odbila raspravu o NIS-u

NOVI SAD – Više medija u Srbiji prenelo je govor potpredsednice Skupštine AP Vojvodine Maje Sedlarević koja je na jučerašnjoj sednici pokrajinskog parlamenta po 29. put zatražila da se najviše predstavničko telo građanki i građana Vojvodine izjasni o gasnom aranžmanu sa Rusijom i privatizaciji Naftne industrije Srbije.



Kako je preneo Dnevnik, Skupština Vojvodine ni na poslednjoj sednici nije prihvatila da se u dnevni red uvrsti inicijativa Lige socijaldemokrata Vojvodine, već je odbacila po 29. put.
Inače, Maja Sedlarević, koja je i potpredsednica Izvršnog odbora Glavnog odbora LSV je, obrazlažući tu inicijativu, istakla da Liga još od konstitutivne sednice aktuelnog skupštinskog saziva podnosi ovu inicijativu, a da je podrška koalicionih partnera uvek izostajala.

– U septembru 2008, tačnije 23. septembra, ukoliko neko želi da proveri moj navod, premijer Pajtić je dao obećanje da će stručne službe i nadležni sekretarijati uraditi svoj posao i da će Vlada Vojvodine izaći sa svojim mišljenjem o našoj inicijativi. Tri i po godine i dalje čekamo na ispunjenje ovog Pajtićevog obećanja – istakla je Maja Sedlarević. Kako je dodala, Naftna industrija Srbije je bila jedan od najbitnijih resursa, kako Autonomne Pokrajine Vojvodine, tako i države Srbije.
Devedeset odsto kapitala NIS-a je na teritoriji Vojvodine, odnosno čini ga vojvođanski Naftagas, 80 odsto zaposlenih u Naftnoj industriji Srbije jesu iz Vojvodine.

– Naftne rezerve bile su između 7,5 i 9 milijardi dolara u momentu kada je Naftna industrija Srbije prodata za tričavih 400.000.000 evra, što je na nivou jednogodišnje eksploatacije nafte i gasa na teritoriji Vojvodine – istakla je ona. Sedlarevićeva se osvrnula i na komentare da Skupština AP Vojvodine ne bi trebalo da raspravlja o energetskom sporazumu sa Rusijom i sramnom poklanjanju NIS-a Rusima, podsetivši da je još 2005. godine pokrajinski parlament ukazao na štetnost Ugovora o izgradnji auto-puta Horgoš-Požega.

– Svi smo 2008. bili svedoci upravo činjenici da je ovaj Ugovor i raskinut. Samo od nas zavisi koliki je politički uticaj Skupštine i Vlade APV na donošenje odluka na republičkom nivou. Naš prioritetni zadatak jeste da zaštitimo interese Vojvodine i svih njenih građanki i građana – navela je ona. Sedlarevićeva je istakla i da će pokrajinska administracija kad - tad morati da se izjasni zbog sramne privatizacije NIS-a i tražiti obeštećenje pokrajine.

– Mene neće biti sramota jer je Liga socijaldemokrata Vojvodine jedina koja nije ćutala o ovome svo ovo vreme – zaključila je u svom govoru Maja Sedlarević. Poslanici su zatim glasali, i ponovo nisu dali podršku inicijativi LSV.

(BILSV, 28. 02. 2012.)



Govori | Utorak, 16. 07. 2019. | Komentara: 0

Papuga: Kada će crnogorski postati službeni jezik?

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga je na današnjem zasedanju skupštine Srbije pitala ministra državne i lokalne samouprave Branka Ružića kada će lokalna vlast u Vrbasu na svojoj teritoriji uvesti crnogorski jezik u službenu upotrebu, imajući u vidu da su za to ispunjeni svi Zakonom propisani uslovi.
Govori | Sreda, 26. 06. 2019. | Komentara: 0

Izveštaj TOV pun nedostataka, vratiti ga na doradu

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemorkata Vojvodine Robert Kolar rekao je da će poslanici LSV glasati protiv Izveštaja o poslovanju Turističke organizacije Vojvodine za 2018. godinu. Kako je naveo, izveštaj je loš i pao je na „copy paste“ modelu, te da bi ga trebalo povući sa dnevnog reda i o njemu diskutovati neki drugi put. 
Govori | Sreda, 26. 06. 2019. | Komentara: 0

LSV ne podržava Odluku o završnom računu APV za 2018.

Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini APV nisu glasali za Predlog pokrajinske skupštinske odluke o završnom računu budžeta APV za 2018. godinu. Kako je rekao pokrajinski poslanik LSV Aleksandar Jovanović, slična struktura završnog računa bila je i proteklih godina, a LSV neće podržati ništa što se „ovako paušalno i jednim veštačkim pumpanjem budžeta bude radilo, jer neće biti nikakvog napretka i neće biti razvoja Vojvodine“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook